Истражити напад на новинара БН-а и усвојити измјене Кривичног закона!

Напад на новинара БН телевизије у Бањалуци је криминални чин који захтијева темељиту полицијску истрагу, као и предузимање законских мјера према онима који су на недозвољен начин угрозили право на слободу изражавања и достојанствен рад новинара и медија.

Република Српска 16.09.2022 | 12:59
Истражити напад на новинара БН-а и усвојити измјене Кривичног закона!

Новинар БН ТВ Александар Глувић је физички нападнут у четвртак увече у бањалучком насељу Петрићевац, док је снимао непрописно паркирано возило које носи обиљежја странке СНСД.

Власник и возач камиона прво је пријетио новинару БН-а и упозоравао га да не фотографише, а након што се новинар оглушио на његове пријетње, позвао је у помоћ сина који је физички насрнуо на Глувића, ухвативши га за врат.

Цијели инцидент забиљежила је и надзорна камера на оближњем кафићу.

Управни одбор БХ новинара и Линија за помоћ новинарима оцјењују недопустивим онемогућавање новинара/ки у обављању професионалних задатака, а посебно пријетње, застрашивања и угрожавање њихове физичке сигурности.

Напад на новинара БН телевизије у Бањалуци је криминални чин који захтијева темељиту полицијску истрагу, као и подузимање законских мјера према онима који су на недозвољен начин угрозили право на слободу изражавања и достојанствен рад новинара и медија.

Било какав вид застрашивања или угрожавања безбједности оних који извјештавају јавност о догађајима и појавама у друштву, поготово насилничко понашање према новинарима, за сваку су осуду.

Посебно забрињава чињеница да су новинара напали активисти и чланови једне политичке странке, што у ово предизборно вријеме представља и својеврсну поруку јавности да је дозвољено „обрачунавати“ се са новинарима и медијима.

Управни одбор БХ новинара позива Савјет министара Босне и Херцеговине да у што краћем року у парламентарну процедуру упуте измјене Кривичног закона БиХ којима ће се напад на новинаре/ке третирати као посебно кривично дјело, а на темељу иницијативе која је усвојена у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у јуну ове године.

Позивамо и Народну скупштину Републике Српске и Парламент Федерације БиХ да такође усвоје измјене Кривичног закона којима ће се омогућити ефикаснија заштита новинара и медијских слобода.

(бх.новинари)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

16.09.2022 11:14

Ко це истразити? Лукац и остала свута уз СНСД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саваа

16.09.2022 13:01

Живио мој Додо !!!!!!

Name

Петар

16.09.2022 11:25

Сви људи требају да буду заштићени од насилника, а овнове затворити у затвор и тамо да се бију. Како ће код нас новинари бити заштићени кад их предводник стада који ведри и облачи у РС већ годинама напада без икакве одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже сачувај

16.09.2022 11:47

Багра је то снсдеовска,секташка,насилничка....Њихов кандидат из Вишеграда за посланика у НС РС,дарко андрић,на билборду написао виши ид билборда,висок 2м.Тако се они фале,силе,лажу,петњају,уцјењују...ђуревић из општине Бгд лаже граћане,ајде што лсже вишковића,није ми ни чудо,они тако лажу једни друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

16.09.2022 12:38

А шта ради градоначелник, зашто он шути?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2022 13:48

Ста ради полиција?

Name

Амбасадор

16.09.2022 18:53

Када је Америчка амбасада у Босни и Херцеговини објавила да Доду још од 2014 финансира Русија сви сте се ушутили у опозицији. Зашто? Бојите се нешто рећи против Русије? Е онда нека вас Додо таре када сте кукавице.

ОДГОВОРИТЕ