Istražiti napad na novinara BN-a i usvojiti izmjene Krivičnog zakona!

Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i preduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

Republika Srpska 16.09.2022 | 12:59
Istražiti napad na novinara BN-a i usvojiti izmjene Krivičnog zakona!

Novinar BN TV Aleksandar Gluvić je fizički napadnut u četvrtak uveče u banjalučkom naselju Petrićevac, dok je snimao nepropisno parkirano vozilo koje nosi obilježja stranke SNSD.

Vlasnik i vozač kamiona prvo je prijetio novinaru BN-a i upozoravao ga da ne fotografiše, a nakon što se novinar oglušio na njegove prijetnje, pozvao je u pomoć sina koji je fizički nasrnuo na Gluvića, uhvativši ga za vrat.

Cijeli incident zabilježila je i nadzorna kamera na obližnjem kafiću.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim onemogućavanje novinara/ki u obavljanju profesionalnih zadataka, a posebno prijetnje, zastrašivanja i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti.

Napad na novinara BN televizije u Banjaluci je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

Bilo kakav vid zastrašivanja ili ugrožavanja bezbjednosti onih koji izvještavaju javnost o događajima i pojavama u društvu, pogotovo nasilničko ponašanje prema novinarima, za svaku su osudu.

Posebno zabrinjava činjenica da su novinara napali aktivisti i članovi jedne političke stranke, što u ovo predizborno vrijeme predstavlja i svojevrsnu poruku javnosti da je dozvoljeno „obračunavati“ se sa novinarima i medijima.

Upravni odbor BH novinara poziva Savjet ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute izmjene Krivičnog zakona BiH kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a na temelju inicijative koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u junu ove godine.

Pozivamo i Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament Federacije BiH da takođe usvoje izmjene Krivičnog zakona kojima će se omogućiti efikasnija zaštita novinara i medijskih sloboda.

(bh.novinari)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Re

16.09.2022 11:14

Ko ce istraziti? Lukac i ostala svuta uz SNSD!

ODGOVORITE
Name

Savaa

16.09.2022 13:01

Živio moj Dodo !!!!!!

Name

Petar

16.09.2022 11:25

Svi ljudi trebaju da budu zaštićeni od nasilnika, a ovnove zatvoriti u zatvor i tamo da se biju. Kako će kod nas novinari biti zaštićeni kad ih predvodnik stada koji vedri i oblači u RS već godinama napada bez ikakve odgovornosti.

ODGOVORITE
Name

Боже сачувај

16.09.2022 11:47

Багра је то снсдеовска,секташка,насилничка....Њихов кандидат из Вишеграда за посланика у НС РС,дарко андрић,на билборду написао виши ид билборда,висок 2м.Тако се они фале,силе,лажу,петњају,уцјењују...ђуревић из општине Бгд лаже граћане,ајде што лсже вишковића,није ми ни чудо,они тако лажу једни друге...

ODGOVORITE
Name

Ambasador

16.09.2022 12:38

A šta radi gradonačelnik, zašto on šuti?????

ODGOVORITE
Name

Re

16.09.2022 13:48

Sta radi policija?

Name

Ambasador

16.09.2022 18:53

Kada je Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila da Dodu još od 2014 finansira Rusija svi ste se ušutili u opoziciji. Zašto? Bojite se nešto reći protiv Rusije? E onda neka vas Dodo tare kada ste kukavice.

ODGOVORITE