ШОС доказала немерљив допринос одржавању мира и стабилности у евроазијском региону

Самарканд, град који је 2001. године уврштен на Унесков списак културне баштине и који се налазио на половини некадашњег пута свиле, од 15-16. септембра 2022. године биће домаћин редовног годишњег самита Шангајске организације за сарадњу.

Свијет 16.09.2022 | 10:58
ШОС доказала немерљив допринос одржавању мира и стабилности у евроазијском региону

пише: Др Ивона Лађевац, заменица директора Института за међународну политику и привреду

По његовом закључењу додатно ће порасти значај и утицај ове организације у региону с обзиром на чињеницу да ће окончањем пријема Ирана она увећати своје чланство. Ово је посебно важно са аспекта остварења циљева ШОС-а – обезбеђивања регионалне безбедности и продубљивања сарадње у борби против тереоризма, радикализације, сепаратизма и сајбер претњи.

Нема никакве сумње да ће се постављени циљеви лакше достићи у условима у којима су чак три петине држава Азије њене чланице.

Одлука председника Народне Републике Кине, Си Ђипинга, да присуствује самиту у Самарканду потврђује сву подршку коју Кина даје овој организацији.

Наиме, будући да од почетка избијања пандемије вируса корона кинески председник није путовао ван граница своје земље, јасно је колико је овај догађај за Кину важан.

У условима великих изазова и сталних претњи у међународним односима, НР Кина изнова подвлачи значај мултилатералне сарадње и заједничког деловања у напорима да се међународни поредак врати у оквире који су по мери већинског човечанства.

У складу са најавама,  учесници самита ће разговарати и о темема које се тичу развоја међурегионалне трговине која укључује и осмишљавање мера за укидање трговинских баријера, усаглашавања техничких регулатива и дигитализацију царинских процедура.

Овакве теме говоре о правој природи ШОС-а и негирају тврдње оних који ову организацију посматрају искључиво као организацију политичко-безбедносног карактера која постоји због конфронтације Западу.

Кључ успеха овог механизма регионалне сарадње представља тзв. „шангајски дух“ који се одликује узајамним поверењем, узајамном користи, једнакошћу, консултацијама, поштовањем различитих цивилизација и тражењем заједничког развоја.

Захваљујући том духу, упркос релативно кратком постојању, ШОС је доказала немерљив допринос одржавању мира и стабилности у евроазијском региону.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Наравно

16.09.2022 18:18

Мир и економски птоспетитет незаустављив. Бједа је сада резервисана за Запад.

ОДГОВОРИТЕ