Шаровић упозорава пред НСРС: Док траје бура спусти једра!

"Највеће грешке можемо направити сами а наши противници ће те грешке максимално искористити. Логика ствари и одговорна политика налаже да се требамо суздржавати свих радикалних потеза и максимално радити на дескалицији политичких и свих других тензија у БиХ. Стара пословица каже "док траје бура спусти једра. Важан орјентир и лекцију у овоме случају треба имати политику Србије".

Република Српска 13.09.2022 | 23:30
Шаровић упозорава пред НСРС: Док траје бура спусти једра!

Коментаришући заказивање посебне сједнице Народне скупштине РС са намјером члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика да оспори давање агремана њемачком амбасадору у БиХ, Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке, каже да ова посебна сједница Народне скупштине ће по свему бити непродуктивна и непотребна као и многе претходне.

"Као што је власт сама дерогирала све своје закључке са посебних сједница током ове године (Бриселски договор) тако ће кад прође вријеме да ова ствар буде изван фокуса политике сама дерогирати и ову одлуку што јој и јесте крајњи циљ", казао је Шаровић.

Према његовим ријечима, ускраћивање агремана у дипломатској пракси се увијек односи на личност.

"Ми нисмо чули приговоре на понашање кандидата за њемачког амбасадора према Републици Српској, иако је то требала бити најважнија ствар. Због тога се може сматрати да је ово класично вјештачко фабриковање случаја и прављење важне изборне теме и манипулација осјећањима грађана", казао је Шаровић.

Он наглашава да је пажљиво прочитао Додиково образложење одбијања агремана у ком су као дио разлога истакнути резолуција њемачког парламента о БиХ и поступци њемачког судије у Уставном суду БиХ.

"У циљу избјегавања могућих манипулација јасно истичем да је ова резолуција антидејтонска и деструктивна за политичке процесе у БиХ, као и да СДС дијели незадовољство поступцима страних судија укључујући и њемачког судију, који у свом раду умјесто уставних норми превасходно слиједе политику својих земаља, што је недопустиво", казао је Шаровић.

Међутим, каже он, овај случај није такве природе и сматрам да је начин реакције српског члана Предсједништва  не само неадекватан него и штетан и опасан за Републику Српску. 

- Околност коју посебно треба имати у виду је да је међународни положај Републике Српске због украјинске кризе осјетно погоршан и  противници Републике Српске сада виде шансу да остваре своје циљеве које нису могли ни у рату, а ни послије рата током провођења мировног споразума у БиХ. Највеће грешке можемо направити сами а наши противници ће те грешке максимално искористити. Логика ствари и одговорна политика налаже да се требамо суздржавати свих радикалних потеза и максимално радити на дескалицији политичких и свих других тензија у БиХ. Стара пословица каже "док траје бура спусти једра".

Шаровић истиче да као важан орјентир и лекцију у овоме случају треба имати политику Србије.

"Србија није прекинула дипломатске односе са државама које су признале независност Косова нити је према њима предузела јаче дипломатске мјере иако би такви поступци са становишта уобичајене дипломатске праксе не би били неочекивани. Умјесто тога Србија је ушла у конструктиван дијалог са овим државама јер је процијенила да је то најрационалнији начин заштите националних интереса".
 
Он даље упозорава да треба имати у виду да ова година представља прекретницу и нову етапу међународних односа у свијету а нарочито у Европи коју карактерише економски рат, као и рат санкцијама.

"Евидентно је да су економске мјере и санкције унилатералне и да немају основу у одлукама Савјета безбједности УН који је по повељи УН овлаштен да у циљу одржавања међунаодног мира и безбједности доноси резолуције о санкцијама"наводи Шаровић и додаје да та чињеница са становишта позиције Републике Српске нема практични значај.

"Нарочито треба имати у виду да је једном уведене санкције врло тешко скинути. Овакве санкције којима се пријети Републици Српској и које се већ уводе би трајале годинама што би између осталих штетних посљедица довеле Републику Српску у изузетно подређен економски полажај", казао је Шаровић.

Констатујући да је СР Њемачка свјетска сила која у БиХ има утицај не само путем билатералних односа већ и учешћем у креирању политике регионалних организација као што је ОЕБС, Савјет Европе, а нарочито ЕУ гдје је њен утицај де-факто доминантан.

Поред тога, наглашава Шаровић, Њемачка је покровитељ политичке иницијативе Берлински процес  која је уз Отворени Балкан најважнија политичка иницијатива на Западном Балкану.

"Због тога не треба подцијенити способност Њемачке да у свакој прилици па и у овој  уколико ускратимо агреман њеном амбасадору у БиХ осмисли и реализује мјере које ће тешко погодити нарочито Републику Српску и довести до дипломатске, економске и сваке друге изолације и Републике Српске, али и грађана", упозорава Шаровић.

Он даље наводи да најтежа посљедица по Републику Српску може бити одговор Њемачке у виду обустављања економских пројеката и сарадње.

"При томе, између осталог, нарочито треба имати у виду да у њемачким производним погонима раде десетине хиљаде радника из Републике Српске, а многе наше компаније изводе радове у Њемачкој. У опасност ће доћи и извоз наших производа што ће драстично утицати на пад нашег БДП-а", казао је Шаровић.

Он је мишљења да због свих ових а и многих других разлога ова политика, укључујући и ову посљедњу око ускраћивања агремана њемачком амбасадору је погубна по интересе Републике Српске и треба је одлучно одбацити.

Посебна сједница НСРС заказана је за сриједу на захтјев члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је одбио да да сагласност на агреман њемачком амбасадору, позивајући се на витални национални интерес.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бањалука

13.09.2022 21:42

Мирко, мудро збориш. Такав политичар Србима треба. зато имаш подршку нашу да поведеш овај брод звани Република Српска и усидриш га у мирну луку. Доста је Додикове халабуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2022 07:06

А ста казе Мирко хоце ли подрзати легализацију 100 хиљада нелегалних објеката на дрзавном земљисту? Ту је изгледа уз Додика.

Name

Ре

14.09.2022 07:28

Да тако би требало. У мирну луку мозе се упловити само ако не гледамо свиу као непријатеље у насем окружењу.

Name

Ре ре

14.09.2022 08:22

Свако мало неке легализације. Докле више? Гради ли ико у овој држави легално?

Name

Бранко

13.09.2022 21:43

Мирко је ипак озбиљан политичар. Народе оловку у руке и 2. октобра за Мирка и Јелену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.09.2022 23:36

Мирко паметно збориш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

14.09.2022 05:17

Одавно нисам прочитао бољи савјетодавни коментар.питам се да ли ће ово прочитати тупави посланици снсд а.

Name

БЛ

14.09.2022 06:43

Акбд 2.октобатр прогласити за дан национал. ослбодјења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

14.09.2022 06:49

Ја више немам дилеме за кога гласати БРАВО МИРКО сад је потребна памет а не лудост

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРКО

14.09.2022 07:02

Свака му част. Мудар политичар. Не букаџија као додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миха

14.09.2022 07:10

Ма како били "мали", треба некад и стиснути петљу и показати карактер и не дозволити да те газе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казаница снсд

14.09.2022 07:16

Браво Шаровићу. Само се ишчланите људе који глуме опозицију у и бице супер. Поз и брода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кијев

14.09.2022 07:54

Украјина, Харков Русија ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.09.2022 07:59

Браво Мирко мудрост је врлина а Додик букадзија и свима сијече главу само себи не ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

14.09.2022 08:09

ДО ПОБЈЕДЕ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

14.09.2022 08:28

Миран, сталожен и рационалан политичар. Ипак, како су Срби наклоњенији агресивним и нерационалним политичарима изабраће ове друге. Пошто опозицији није јединствена и недостају јој снажне личности и овај пут ће доживјети (нажалост) фијаско. И малом дјетету је јасно да је одбацивање њемачког амбасадора јак адут у рукама Додика, који ће још једном подијелити Србе на сарајевске и "патриоте", а на руку му иде одбацивање виталног националног интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yугославиа онлине

14.09.2022 08:39

Саровицу, не сматрамо да си цовек који ниси на мјесту ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.09.2022 08:44

МИРКО. МУДАР И ИСКРЕН ЧОВИЈЕК И СДС-овац. СТРУЧАН. РАД И ИСКУСТВО СУ ПОДВРДА. ПОШТУЈЕ СВАКОГ САГОВОРНИКА. КУЛТУРАН. НИЈЕ БУКАЏИЈА, ВЕЋ МУ ЈЕ С В А К А РИЈЕЧ ИЗМЈЕРЕНА И НА МИЈЕСТУ. РАЗУМИЈУ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И НЕПИСМЕНИ И ПРИХВАТАЈУ ЊЕГОВО РАЗМИШЉАЊЕ. ЗАТО, ШТО ЈЕ ТО У ДАТОМ МОМЕНТУ, РЕАЛНО, КОРИСНО. МИРКО И ЈЕЛЕНА И ВУКАН. А МИ НАРОДЕ ОЛОВКЕ, С В И. СНСД , ПРАВЕДНО БИ БИЛО, ДА НИ ЦЕНЗУС НЕ ПРИЈЕЂЕ. И СДА И ХДЗ. Обични. Крајишник. Објавиће се ко није гласао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

14.09.2022 09:08

Свака част Шаровићу , одличан коментар ( анализа ) , 100% погодак !

ОДГОВОРИТЕ