Жалбе и пропусти закочили тендер за болницу у Требињу

– Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске требало је средином августа да изабере фирму која ће градити болницу у Требињу вриједну 128,5 милиона марака. Тендер је расписан 1. јула, међутим, скоро два и по мјесеца касније и даље траје борба понуђача за ову изузетно уносну инвестицију.

Република Српска 12.09.2022 | 18:32
Жалбе и пропусти закочили тендер за болницу у Требињу

Наиме, поступак је због жалби обустављен два пута, па је крајњи рок за достављање понуда продужен до 19. септембра. С обзиром на велику заинтересованост, али и примједбе од стране потенцијалних понуђача, није искључено да ће процедура око избора продужити и на наредни мјесец.

Ресорни министар Ален Шеранић је недавно казао како очекује да би припремни радови могли почети крајем септембра, али очигледно да од тога неће бити ништа.

Међутим, управо се због грешака из овог министарства поступак одуговлачи.

У тендерској документацији је од понуђача тражено увјерење којим се доказује да му у кривичном поступку није изречена правоснажна пресуда којом је осуђен за учешће у криминалној организацији, корупцију, превару или прање новца.

Међутим, они су навели како тај доказ издаје искључиво Суд БиХ, што је само дјелимично исправно, јер је потребно доставити и кумулативно увјерење мјесно надлежног суда и Суда БиХ.

Тако министарство није дало потпуне информације како је то дефинисано Законом о јавним набавкама.

Свјесни пропуста, реагујући на жалбу компаније “Арагоста инвест” из Бањалуке они су поправили грешку, али су жалбу само дјелимично уважили.

“Арагоста” се жалила и на захтјев да понуђач мора да има на располагању најмање два грађевинска инжењера са искуством на позицијама руководилаца пројеката и са искуством у изградњи болница.

Наиме, у министарству су тражили да се за тај кадар достави изјава, а да се њихове квалификације накнадно, по избору, доказују.

“Тумачећи услов прописан тендерском документацијом потенцијални понуђачи нису упознати које тачно доказе требају доставити надзору, односно да ли се ради о дипломама, лиценцама, те у коначници како ће се доказати испуњеност услова у погледу ангажовања особља”, наводи се у жалби.

Међутим, у одговору на жалбу којом се ова примједба одбија као неоснована, а коју потписује министар Шеранић се наводи како је изјава довољна јер је понуђач свјестан да су за давање нетачних података предвиђене новчане казне.

По свему судећи посљедњу ријеч о свему ће дати Канцеларија за разматрање жалби БиХ.

Иначе, поред “Арагосте” тендер је била обуставила и фирма “Бањалукафарм-плус”, која је 19. јула поднијела жалбу, а коју је мјесец дана касније повукла па је поступак настављен.

Подсјећамо, изградња нове болнице у Требињу планирана је на локалитету у насељу Придворци, а имаће површину од око 17.000 метара квадратних, 223 кревета, дијагностички и поликлинички блок, стационаре, ангио-салу.

Влада Српске радове планира платити у најмање 48 једнаких мјесечних рата, а тендером се траже фиксне цијене, односно оне се неће моћи мијењати током периода важења уговора.

(Цапитал Фото: Сцреенсхот/YоуТубе) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Татар

12.09.2022 16:59

Ма зар код генерала има пропуста и недостатака.А ја мислио савршено и све чисто и по закону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казаница снсд

12.09.2022 17:00

Увијек нешто кочи у овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибер

12.09.2022 17:32

Зар се болнице неграде на вишој надморској висини, то само код нас може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.09.2022 17:45

Није још спреман Марковић инвест, кад он буде спреман и могне изводити радове ,тендер пролази.

ОДГОВОРИТЕ