Žalbe i propusti zakočili tender za bolnicu u Trebinju

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske trebalo je sredinom avgusta da izabere firmu koja će graditi bolnicu u Trebinju vrijednu 128,5 miliona maraka. Tender je raspisan 1. jula, međutim, skoro dva i po mjeseca kasnije i dalje traje borba ponuđača za ovu izuzetno unosnu investiciju.

Republika Srpska 12.09.2022 | 18:32
Žalbe i propusti zakočili tender za bolnicu u Trebinju

Naime, postupak je zbog žalbi obustavljen dva puta, pa je krajnji rok za dostavljanje ponuda produžen do 19. septembra. S obzirom na veliku zainteresovanost, ali i primjedbe od strane potencijalnih ponuđača, nije isključeno da će procedura oko izbora produžiti i na naredni mjesec.

Resorni ministar Alen Šeranić je nedavno kazao kako očekuje da bi pripremni radovi mogli početi krajem septembra, ali očigledno da od toga neće biti ništa.

Međutim, upravo se zbog grešaka iz ovog ministarstva postupak odugovlači.

U tenderskoj dokumentaciji je od ponuđača traženo uvjerenje kojim se dokazuje da mu u krivičnom postupku nije izrečena pravosnažna presuda kojom je osuđen za učešće u kriminalnoj organizaciji, korupciju, prevaru ili pranje novca.

Međutim, oni su naveli kako taj dokaz izdaje isključivo Sud BiH, što je samo djelimično ispravno, jer je potrebno dostaviti i kumulativno uvjerenje mjesno nadležnog suda i Suda BiH.

Tako ministarstvo nije dalo potpune informacije kako je to definisano Zakonom o javnim nabavkama.

Svjesni propusta, reagujući na žalbu kompanije “Aragosta invest” iz Banjaluke oni su popravili grešku, ali su žalbu samo djelimično uvažili.

“Aragosta” se žalila i na zahtjev da ponuđač mora da ima na raspolaganju najmanje dva građevinska inženjera sa iskustvom na pozicijama rukovodilaca projekata i sa iskustvom u izgradnji bolnica.

Naime, u ministarstvu su tražili da se za taj kadar dostavi izjava, a da se njihove kvalifikacije naknadno, po izboru, dokazuju.

“Tumačeći uslov propisan tenderskom dokumentacijom potencijalni ponuđači nisu upoznati koje tačno dokaze trebaju dostaviti nadzoru, odnosno da li se radi o diplomama, licencama, te u konačnici kako će se dokazati ispunjenost uslova u pogledu angažovanja osoblja”, navodi se u žalbi.

Međutim, u odgovoru na žalbu kojom se ova primjedba odbija kao neosnovana, a koju potpisuje ministar Šeranić se navodi kako je izjava dovoljna jer je ponuđač svjestan da su za davanje netačnih podataka predviđene novčane kazne.

Po svemu sudeći posljednju riječ o svemu će dati Kancelarija za razmatranje žalbi BiH.

Inače, pored “Aragoste” tender je bila obustavila i firma “Banjalukafarm-plus”, koja je 19. jula podnijela žalbu, a koju je mjesec dana kasnije povukla pa je postupak nastavljen.

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je na lokalitetu u naselju Pridvorci, a imaće površinu od oko 17.000 metara kvadratnih, 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada Srpske radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a tenderom se traže fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tokom perioda važenja ugovora.

(Capital Foto: Screenshot/YouTube) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tatar

12.09.2022 16:59

Ma zar kod generala ima propusta i nedostataka.A ja mislio savršeno i sve čisto i po zakonu

ODGOVORITE
Name

Kazanica snsd

12.09.2022 17:00

Uvijek nešto koči u ovoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Biber

12.09.2022 17:32

Zar se bolnice negrade na višoj nadmorskoj visini, to samo kod nas može.

ODGOVORITE
Name

Србо

12.09.2022 17:45

Није још спреман Марковић инвест, кад он буде спреман и могне изводити радове ,тендер пролази.

ODGOVORITE