Патријарх служио молебан испред Храма Светог Саве

Патријарх СПЦ Порфирије служио је данас "Свенародни молебан за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу", испред Храма Светог Саве у Београду.

Србија 11.09.2022 | 22:32
Патријарх служио молебан испред Храма Светог Саве

Порфирије је затражио благодет и благослав сваком браку и свакој породици у целом свету, како је рекао, "посебно у време када се невидљиве силе злобе, свесне и несвесне слуге и њихове, упињу да обесвете светињу брака и оскрнаве чистоту породице намећући богопротивне и противприродне заједнице као замену за брак и породицу"

Са патријархом је молебан служило више владика и свештеника СПЦ, дан пре почетка европске ЛГБТ манифестације Европрајд, чији је Београд домаћин ове године. Окупљени грађани носе транспаренте на којима су иконе бројних светаца, као и заставе Србије. Молебану је претходила "Литија за спас Србије", у оквиру које су грађани који се противе одржавању манифестације Европрајд шетали од зграде Патријаршије СПЦ, до Храма Светог Саве.

Говор патријарха

Патријарх српски Порфирије поручио је вечерас да Београду није потребан Европрајд, нити наметање нових вредносних система и парадигми из иностранства, и позвао надлежне у држави да из уџбеника за основну и средњу школу избаце лекције о родној идеологији.

Порфирије је, након молебана испред Храма Светог Саве, рекао да црква не подржава никакво насиље и прогон ЛГБТ популације, а нарочито уколико се то чини у име цркве. "Ми никоме не намећемо оно што је наш начин живота, али исто тако не желимо да нам било ко, са било које стране, долази и намеће свој поглед на свет и начин зивота", поручио је Порфирије. Нагласио је да црква не води никакав "крсташки рат против ЛГБТ популације".

"Ми смо жртве. Силују нам памет, силују нам душу, хтели би, али неће моћи да нам наметну своја правила", рекао је патријарх. Указао је да смо суочени са најездом нових система вредности, који се намећу насилно и агресивно "меком моћи испод радара".

Патријарх је најавио да ће се у храмовима свакога дана држати молебани за брак и породуцу, и да ће се црква и верници окупљати, као данас, колико буде потребно.

(Б92/ Бета Фото: Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лазар

12.09.2022 05:53

Тако је, српски народ ту кугу не смије себи дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

12.09.2022 06:14

Попе, не тера тебе нико да се удаш за мушкарца нити тражи да ти обавиш венчање. Да те тера, то би онда имало смисла. Овако, испаде да ти другима намећеш своју вољу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортхy

12.09.2022 19:29

Амин

ОДГОВОРИТЕ