Patrijarh služio moleban ispred Hrama Svetog Save

Patrijarh SPC Porfirije služio je danas "Svenarodni moleban za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Srbija 11.09.2022 | 22:32
Patrijarh služio moleban ispred Hrama Svetog Save

Porfirije je zatražio blagodet i blagoslav svakom braku i svakoj porodici u celom svetu, kako je rekao, "posebno u vreme kada se nevidljive sile zlobe, svesne i nesvesne sluge i njihove, upinju da obesvete svetinju braka i oskrnave čistotu porodice namećući bogoprotivne i protivprirodne zajednice kao zamenu za brak i porodicu"

Sa patrijarhom je moleban služilo više vladika i sveštenika SPC, dan pre početka evropske LGBT manifestacije Evroprajd, čiji je Beograd domaćin ove godine. Okupljeni građani nose transparente na kojima su ikone brojnih svetaca, kao i zastave Srbije. Molebanu je prethodila "Litija za spas Srbije", u okviru koje su građani koji se protive održavanju manifestacije Evroprajd šetali od zgrade Patrijaršije SPC, do Hrama Svetog Save.

Govor patrijarha

Patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras da Beogradu nije potreban Evroprajd, niti nametanje novih vrednosnih sistema i paradigmi iz inostranstva, i pozvao nadležne u državi da iz udžbenika za osnovnu i srednju školu izbace lekcije o rodnoj ideologiji.

Porfirije je, nakon molebana ispred Hrama Svetog Save, rekao da crkva ne podržava nikakvo nasilje i progon LGBT populacije, a naročito ukoliko se to čini u ime crkve. "Mi nikome ne namećemo ono što je naš način života, ali isto tako ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane, dolazi i nameće svoj pogled na svet i način zivota", poručio je Porfirije. Naglasio je da crkva ne vodi nikakav "krstaški rat protiv LGBT populacije".

"Mi smo žrtve. Siluju nam pamet, siluju nam dušu, hteli bi, ali neće moći da nam nametnu svoja pravila", rekao je patrijarh. Ukazao je da smo suočeni sa najezdom novih sistema vrednosti, koji se nameću nasilno i agresivno "mekom moći ispod radara".

Patrijarh je najavio da će se u hramovima svakoga dana držati molebani za brak i poroducu, i da će se crkva i vernici okupljati, kao danas, koliko bude potrebno.

(B92/ Beta Foto: Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lazar

12.09.2022 05:53

Tako je, srpski narod tu kugu ne smije sebi dozvoliti.

ODGOVORITE
Name

Darko

12.09.2022 06:14

Pope, ne tera tebe niko da se udaš za muškarca niti traži da ti obaviš venčanje. Da te tera, to bi onda imalo smisla. Ovako, ispade da ti drugima namećeš svoju volju.

ODGOVORITE
Name

Orthy

12.09.2022 19:29

Amin

ODGOVORITE