Одржан протест незадовољних бораца у Градишци

Велики број бораца окупио се у Градишци да искаже своје незадовољство. Борци су на маргинама друштва, а то не смије бити тако, поручено је са протеста.

Република Српска 11.09.2022 | 12:46
Одржан протест незадовољних бораца у Градишци

У организацији Градске борачке организације Градишка, одржани су мирни протести бораца. Из Градишке је поручено да незадовољство бораца траје од краја рата све до данас и да се то мора промијенити. 

"Тражимо врло мало, шта Република може и колико може и колико су борци зарадили и заслужили, самим стварањем и очувањем Републике Српске. Тражимо достојанство, да будемо поштовани, да не будемо социјална категорија, а у огромном броју то већ јесмо", каже Бранислав Тодорић, потпредсједник Регионалног одбора Ветерана одбрамбено-отаџбинског рата. 

Милован Гагић, предсједник Градске борачке организације Градишка, захвалио се Ветеранима одбранбено-отаџбинског рата и Удружењу обољелих од ПТСП-а, који су званично подржали протесте. 

"Циљ овог скупа је циљ свих скупова бораца, а то је борба за нашу егзистенцију. Са овог скупа шаљемо поруку која је јасно видљива доласком људи, да смо живи, да нас има и да више чекати не можемо и нећемо, јер смо стари и болесни и морамо што хитније ријешити ове проблеме. Власт након 2. октобра, ко год је буде вршио, имаће нас за вратом и нећемо чекати годину, двије, пет, него одма за сто. Ако не буде разговора, идемо у радикалније мјере", каже Гагић.

Борци захтјевају 5 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, повећање инвалиндина, запошљавање дјеце погинулих бораца, као и измјене и допуне Закона о правима бораца у дијеловима гдје су неке групације бораца запостављене.

"Ја подржавам ове скупове, јер ти борци који су били млади у рату, а данас су већ у годинама и мање могу радити, тако да им треба помоћ. Док су били млађи могли су и  за радити, али како ће данас да зараде, како да остваре за породицу оно што треба, а камо ли за здравље и лијечење", сматра Предраг Васић, борац 19 Србобранске бригаде. 

Више стотина окупљених бораца поручило је да неће одустати, већ да ће у борби за оно што су, како кажу, својом жртвом заслужили, истрајати до краја.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић је за БН ТВ рекао да неће поднијети оставку јер се протесту није одазвала већина борачких организација из других општина и градова, него само борци окупљени око Борачке организације Градишка.

Подсјећамо, Остојић је у четвртак гостујући на БН ТВ рекао да ће поднијети оставку у понедјељак ако се скупу у Градишци одазове више од 50% општинских и градских одбора Борачких организација, а не ако се скуп уопште организује.

Комплетан видео гостовања погледајте у наставку:

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Професор

11.09.2022 11:02

Радан Остојиц је цастан борац и цовјек, како год да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

11.09.2022 11:33

Частан човјек се држи изговорене ријечи и обећања!

Name

МИЛОШ

11.09.2022 12:53

ОСТОЈИЋУ, АКО СУ ТЕ НА ПРОСЛАВИ ДАНА ВОЈСКЕ ДЕЗЕРТЕРИ, РАТНИ ПРОФИТЕРИ И ТАЈКУНИ ПОСТАВИЛИ У ЗАПЕЋАК ОНДА СИ ТРЕБАО ДОСТОЈАНСТВЕНО ИЗАЋИ И ИСТОГ ДАНА ПОЗВАТИ БОРЦЕ НА УЛИЦУ ДА ИМ СЕ НА.ЕБЕНО МАМЕ

Name

11903

11.09.2022 12:53

Само скинути Проинтер са намјештених тендера, можда би то било довољно за идпуњење ових захтјева?

Name

Бањалука

11.09.2022 13:53

Ово за борце треба испунити захтјеве!

Name

Ре

11.09.2022 15:04

Частан био, као и предходни. Чим им власт, режим испуни сан и јаву, постају режимски играчи. Чуј му изјаве, цитат: треба проћи десет година да се лоше ствар исправе у борачкој организацији. Па за пет година више неће бити живих учесника у отаџбинском рату. Е баш је паметан.

Name

Слобо

11.09.2022 11:33

Требају борци из свију градова и општина на ноге за остваривања својих права

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

11.09.2022 12:21

БИО САМ ПРИСУТАН НА СКУПУ нико није од странака звао,није било превоза сендвица лазних обецања мијесања политике али смо ОПРАВДАЛИ ГОПСОДИНА ГАГИЦА И ОСУДИЛИ НЕРАД БОРАЦКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У ПРОТЕКЛОМ ПЕРИОДУ НА ЗАЛОСТ ИЗА СВЕГА СТОЈЕ КАКО ОПСТИНСКЕ ТАКО И РЕПУБЛИЦКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПОЦЕВСИ ОД ВЛАДЕ ДО МИНИСТАРСТВА КОЈИ СУ УНИСТИЛИ ПРАВА И ПИТАЊА ЗИВИХ БОРАЦА Среца у несреци да погинули не виде ста се ради са породицама и дјецом палих те да је све оно за ста су зивоте дали девастирано,,ГРБ ХИМНА СРБСКА ЗАСТАВА МОНЕТА ГРАНИЦЕ ВОЈСКА СУДСТВО ИТД. Хвала Ветеранима на подрсци Гагицу на организации и БНТВматицној куци на ревности и РЕАЛНОСТИ,ХВАЛА БОРЦИМА НА ДОЛАСКУ,,НА ЦАСТ ОНИМА КОЈИ СУ МОГЛИ ДОЦИ А НИСУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Частан

11.09.2022 12:47

Частан човјек је Ацо Прелић предсједник странке Бораца и социјалне сигурности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

11.09.2022 13:10

Ацо је прави борац.

Name

ВРС

11.09.2022 13:38

Све је у служби предизборне кампање, па и овај данашњи скуп. Даље од политике и борци ће остварити своје захтјеве. "Државотворна" странка је крива за лош положај борачке популације. По завршетку рата требало је ријешити статус бораца и све владајуће структуре послије њих би то поштовале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

11.09.2022 16:17

Истине ради, борци који су у вријеме власти државотворне странке остварили нека права су у вријеме ове власти позивани на разне ревизије, па су им права знатно умањивана. Чак су и ампутирцима мјерени патрљци, па са друге гурани у трећу и четврту категорију РВУ што је у примањима тих бораца много. И сам сам са 6-е пребачен у осму групу, па након жалбе ме пребаце у 9-у групу са образложењем да нису могли више да ме комисијски "опораве" Што прије ова власт буде прошлост то нама који смо на живитном заласку могућност да ово колико толико пристојније проживимо.

Name

Ре 11903

11.09.2022 18:43

Власт ће се мијењати и само грабити за себе, а борачка питања и проблеми неће никада бити ријешена. Право вријеме за адекватно рјешење борачких права била је 1996 година.

Name

Идеално

11.09.2022 21:05

После рата борци су имали, ако ништа друго, предност при запошљавању, код доктора, биле су и неке загарантоване пензије под неким условима, што су многи искористили. А све то је укинуо Ђокић и ова власт кад су се ухватили бича... Дакле не лежи теза да се неби ништа мијењало, мијењале су се и инвалидске групе и то обично у штету инвалида.

Name

око све види

11.09.2022 13:50

само да казем да сам борац прве категорије и ратни инвалид када сам рањен да је Радан био најблизи мени он је заиста цастан и постен цовјек али је наиван да је насјео на лази црвене секте ја га разумијем зато сто се боји ради безбедности своје породице сто сваки цовек мора да му то буде на првом мјесту и гарантујем да ниједне марке није узео а било је понуда јер смо прицали о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

11.09.2022 15:18

Док прави борци у Градишци протествују, у Српцу откривају Спомен обиљежје 27 година након рата,и које је изграђено прије неколико мјесеци, али није било времена да се открије,имали су превише посла,него се чекала предизборна кампања,а све због промоције СНСД-а. Срамота како погинулим борцима манипулишу ради својих интереса. Зашто не поднесу оставке ако имају имало људства у себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.09.2022 17:51

И ово ми не личи на праве протесте.Толико времена трпили и понизно шутјели а сад одједном траже.

Name

кое

11.09.2022 18:35

Глупости ваљате ста ви себи уобразавате ко сте то па ви срам вас било политика опозицие вам попила мозак ко вране сте заборавили сте ста вам је СДС урадио за врјеме рата питајте Младиц о бозе луди сте

Name

Зоран првоборац

11.09.2022 20:12

У Републици Српској је 117000 бораца прве категорије , са још само једним чланом породице , то је 234000 гласова. Жалосно је да неко чека да му неко нешто да, као да моле за милостињу, уместо да узму што им припада. Да гласовима освоје власт у Републици и донесу законе који њима одговарају.

ОДГОВОРИТЕ