Održan protest nezadovoljnih boraca u Gradišci

Veliki broj boraca okupio se u Gradišci da iskaže svoje nezadovoljstvo. Borci su na marginama društva, a to ne smije biti tako, poručeno je sa protesta.

Republika Srpska 11.09.2022 | 12:46
Održan protest nezadovoljnih boraca u Gradišci

U organizaciji Gradske boračke organizacije Gradiška, održani su mirni protesti boraca. Iz Gradiške je poručeno da nezadovoljstvo boraca traje od kraja rata sve do danas i da se to mora promijeniti. 

"Tražimo vrlo malo, šta Republika može i koliko može i koliko su borci zaradili i zaslužili, samim stvaranjem i očuvanjem Republike Srpske. Tražimo dostojanstvo, da budemo poštovani, da ne budemo socijalna kategorija, a u ogromnom broju to već jesmo", kaže Branislav Todorić, potpredsjednik Regionalnog odbora Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Milovan Gagić, predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška, zahvalio se Veteranima odbranbeno-otadžbinskog rata i Udruženju oboljelih od PTSP-a, koji su zvanično podržali proteste. 

"Cilj ovog skupa je cilj svih skupova boraca, a to je borba za našu egzistenciju. Sa ovog skupa šaljemo poruku koja je jasno vidljiva dolaskom ljudi, da smo živi, da nas ima i da više čekati ne možemo i nećemo, jer smo stari i bolesni i moramo što hitnije riješiti ove probleme. Vlast nakon 2. oktobra, ko god je bude vršio, imaće nas za vratom i nećemo čekati godinu, dvije, pet, nego odma za sto. Ako ne bude razgovora, idemo u radikalnije mjere", kaže Gagić.

Borci zahtjevaju 5 КM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, povećanje invalindina, zapošljavanje djece poginulih boraca, kao i izmjene i dopune Zakona o pravima boraca u dijelovima gdje su neke grupacije boraca zapostavljene.

"Ja podržavam ove skupove, jer ti borci koji su bili mladi u ratu, a danas su već u godinama i manje mogu raditi, tako da im treba pomoć. Dok su bili mlađi mogli su i  za raditi, ali kako će danas da zarade, kako da ostvare za porodicu ono što treba, a kamo li za zdravlje i liječenje", smatra Predrag Vasić, borac 19 Srbobranske brigade. 

Više stotina okupljenih boraca poručilo je da neće odustati, već da će u borbi za ono što su, kako kažu, svojom žrtvom zaslužili, istrajati do kraja.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je za BN TV rekao da neće podnijeti ostavku jer se protestu nije odazvala većina boračkih organizacija iz drugih opština i gradova, nego samo borci okupljeni oko Boračke organizacije Gradiška.

Podsjećamo, Ostojić je u četvrtak gostujući na BN TV rekao da će podnijeti ostavku u ponedjeljak ako se skupu u Gradišci odazove više od 50% opštinskih i gradskih odbora Boračkih organizacija, a ne ako se skup uopšte organizuje.

Kompletan video gostovanja pogledajte u nastavku:

(BN)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Profesor

11.09.2022 11:02

Radan Ostojic je castan borac i covjek, kako god da bude.

ODGOVORITE
Name

Аналитичар

11.09.2022 11:33

Частан човјек се држи изговорене ријечи и обећања!

Name

MILOŠ

11.09.2022 12:53

OSTOJIĆU, AKO SU TE NA PROSLAVI DANA VOJSKE DEZERTERI, RATNI PROFITERI I TAJKUNI POSTAVILI U ZAPEĆAK ONDA SI TREBAO DOSTOJANSTVENO IZAĆI I ISTOG DANA POZVATI BORCE NA ULICU DA IM SE NA.EBENO MAME

Name

11903

11.09.2022 12:53

Samo skinuti Prointer sa namještenih tendera, možda bi to bilo dovoljno za idpunjenje ovih zahtjeva?

Name

Banjaluka

11.09.2022 13:53

Ovo za borce treba ispuniti zahtjeve!

Name

Re

11.09.2022 15:04

Častan bio, kao i predhodni. Čim im vlast, režim ispuni san i javu, postaju režimski igrači. Čuj mu izjave, citat: treba proći deset godina da se loše stvar isprave u boračkoj organizaciji. Pa za pet godina više neće biti živih učesnika u otadžbinskom ratu. E baš je pametan.

Name

Slobo

11.09.2022 11:33

Trebaju borci iz sviju gradova i opština na noge za ostvarivanja svojih prava

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

11.09.2022 12:21

BIO SAM PRISUTAN NA SKUPU niko nije od stranaka zvao,nije bilo prevoza sendvica laznih obecanja mijesanja politike ali smo OPRAVDALI GOPSODINA GAGICA I OSUDILI NERAD BORACKE ORGANIZACIJE U PROTEKLOM PERIODU NA ZALOST IZA SVEGA STOJE KAKO OPSTINSKE TAKO I REPUBLICKE ORGANIZACIJE POCEVSI OD VLADE DO MINISTARSTVA KOJI SU UNISTILI PRAVA I PITANJA ZIVIH BORACA Sreca u nesreci da poginuli ne vide sta se radi sa porodicama i djecom palih te da je sve ono za sta su zivote dali devastirano,,GRB HIMNA SRBSKA ZASTAVA MONETA GRANICE VOJSKA SUDSTVO ITD. Hvala Veteranima na podrsci Gagicu na organizacii i BNTVmaticnoj kuci na revnosti i REALNOSTI,HVALA BORCIMA NA DOLASKU,,NA CAST ONIMA KOJI SU MOGLI DOCI A NISU

ODGOVORITE
Name

Častan

11.09.2022 12:47

Častan čovjek je Aco Prelić predsjednik stranke Boraca i socijalne sigurnosti

ODGOVORITE
Name

Tako je

11.09.2022 13:10

Aco je pravi borac.

Name

VRS

11.09.2022 13:38

Sve je u službi predizborne kampanje, pa i ovaj današnji skup. Dalje od politike i borci će ostvariti svoje zahtjeve. "Državotvorna" stranka je kriva za loš položaj boračke populacije. Po završetku rata trebalo je riješiti status boraca i sve vladajuće strukture poslije njih bi to poštovale.

ODGOVORITE
Name

11903

11.09.2022 16:17

Istine radi, borci koji su u vrijeme vlasti državotvorne stranke ostvarili neka prava su u vrijeme ove vlasti pozivani na razne revizije, pa su im prava znatno umanjivana. Čak su i amputircima mjereni patrljci, pa sa druge gurani u treću i četvrtu kategoriju RVU što je u primanjima tih boraca mnogo. I sam sam sa 6-e prebačen u osmu grupu, pa nakon žalbe me prebace u 9-u grupu sa obrazloženjem da nisu mogli više da me komisijski "oporave" Što prije ova vlast bude prošlost to nama koji smo na živitnom zalasku mogućnost da ovo koliko toliko pristojnije proživimo.

Name

Re 11903

11.09.2022 18:43

Vlast će se mijenjati i samo grabiti za sebe, a boračka pitanja i problemi neće nikada biti riješena. Pravo vrijeme za adekvatno rješenje boračkih prava bila je 1996 godina.

Name

Idealno

11.09.2022 21:05

Posle rata borci su imali, ako ništa drugo, prednost pri zapošljavanju, kod doktora, bile su i neke zagarantovane penzije pod nekim uslovima, što su mnogi iskoristili. A sve to je ukinuo Đokić i ova vlast kad su se uhvatili biča... Dakle ne leži teza da se nebi ništa mijenjalo, mijenjale su se i invalidske grupe i to obično u štetu invalida.

Name

oko sve vidi

11.09.2022 13:50

samo da kazem da sam borac prve kategorije i ratni invalid kada sam ranjen da je Radan bio najblizi meni on je zaista castan i posten covjek ali je naivan da je nasjeo na lazi crvene sekte ja ga razumijem zato sto se boji radi bezbednosti svoje porodice sto svaki covek mora da mu to bude na prvom mjestu i garantujem da nijedne marke nije uzeo a bilo je ponuda jer smo pricali o tome

ODGOVORITE
Name

abc

11.09.2022 15:18

Dok pravi borci u Gradišci protestvuju, u Srpcu otkrivaju Spomen obilježje 27 godina nakon rata,i koje je izgrađeno prije nekoliko mjeseci, ali nije bilo vremena da se otkrije,imali su previše posla,nego se čekala predizborna kampanja,a sve zbog promocije SNSD-a. Sramota kako poginulim borcima manipulišu radi svojih interesa. Zašto ne podnesu ostavke ako imaju imalo ljudstva u sebi.

ODGOVORITE
Name

Tatar

11.09.2022 17:51

I ovo mi ne liči na prave proteste.Toliko vremena trpili i ponizno šutjeli a sad odjednom traže.

Name

koe

11.09.2022 18:35

Gluposti valjate sta vi sebi uobrazavate ko ste to pa vi sram vas bilo politika opozicie vam popila mozak ko vrane ste zaboravili ste sta vam je SDS uradio za vrjeme rata pitajte Mladic o boze ludi ste

Name

Zoran prvoborac

11.09.2022 20:12

U Republici Srpskoj je 117000 boraca prve kategorije , sa još samo jednim članom porodice , to je 234000 glasova. Žalosno je da neko čeka da mu neko nešto da, kao da mole za milostinju, umesto da uzmu što im pripada. Da glasovima osvoje vlast u Republici i donesu zakone koji njima odgovaraju.

ODGOVORITE