СПС: Фарса од тв дебата на Јавном сервису РТРС-а

Радио телевизија Републике Српске је дискриминисала кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

Република Српска 10.09.2022 | 12:44
СПС: Фарса од тв дебата на Јавном сервису РТРС-а

Ово се наводи у пријави Социјалистичке партије Српске, која је упућена Централној изборној комисији БиХ поводом одржаних тв дебата у које су позвани канддати СНСД-а, ПДП-а и ДНС-а, односно СНСД-а, СДС-а и ДНС-а.

"Радио телевизија Републике Српске је дана 19. 8. 2022. године на својој званичној веб страници објавила вијест под насловом „У септембру на РТРС-у циклус емисија `Српска бира`“ у којој се наводи да ће РТРС у септембру 2022. године реализовати низ емисија посвећених Општим изборима у БиХ. У истој вијести се додаје да ће у емисије бити позвани кандидати за предсједника Републике Српске из СНСД-а, ПДП-а и ДНС-а, те кандидати за српског члана Предсједништва БиХ испред СНСД-а, СДС-а и ДНС-а", каже се у пријави СПС-а Горана Селака.

Даље се наглашава да је Радио телевизија Републике Српске овим поступком дискриминисала све остале кандидате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ.

"С обзиром на то да је Социјалистичка партија Српске кандидовала академика професора др Неђу Ђурића за предсједника Републике Српске, оваквом одлуком РТРС-а повријеђено је и изборно право Социјалистичке партије Српске", каже се у пријави и додаје:

"Социјалистика партија Српске сматра да је наведено поступање јавног сервиса свих грађана Републике Српске - РТРС-а, дискриминаторско, те да завређује посебну пажњу надлежних институција и да заслужује провођење одговарајућих поступака, како би се избјегле повреде Изборног закона БиХ и заштитила уставна права свих учесника у изборном процесу".

Поменутом одлуком РТРС-а, стоји у пријави, повријеђено је уставом гарантовано бирачко право, како активно, тако и пасивно.

"Пасивно бирачко право је повријеђено, јер кандидату СПС-а није омогућено једнако представљање као осталим кандидатима, а активно бирачко право је повријеђено, јер су грађани Републике Српске тренутно онемогућени да објективно оцијене све кандидате кроз представљање у серијалу емисија Радио телевизије Републике Српске", наводи се у пријави.

Такође, Социјалистичка партија Српске је навела да ће уложити и званичан приговор Регулаторној агенцији за комуникације БиХ ради заштите својих права.

"На овај начин желимо још једном позвати све политичке субјекте, али и институције, да одговорним понашањем и поштовањем Устава и закона, омогуће поштен, легитиман и легалан изборни процес, у којем неће бити мјеста дискриминацији, каже се у допису, који је СПС упутио Централној изборној комисији БиХ, као и Регулаторној агенцији за комуникаце БиХ и Управном одбору ЈС РТРС", каже се у пријави Социјалистичке партије Српске горана Селака.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Зоом

10.09.2022 11:25

На тебе и Неђу крампа нико више не рачуна. Нека гласају за вас чланови породице и то вам је плафон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправно

10.09.2022 11:38

Само оштро и без пардона. Подршка за СПС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Б.

10.09.2022 11:55

Спс води једино национално одговорну политику према грађанима Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

10.09.2022 12:27

Ал кад би се зајебавали

Name

Зоран

10.09.2022 12:44

Ајде бјези, какавти и твој Спс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.09.2022 12:53

Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

10.09.2022 13:17

Па видис да вас ни васи коалициони партнери,снсд,не узимају за озбиљно!Јел стварно мислите да је овај народ бас толико глуп?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.09.2022 13:41

Сви знају да ће се одлучивати између Јелене и Додика,односно Шаровића и Зељке.За остале гласа можда само родбина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БАЊАЛУКА

11.09.2022 06:00

Ове остале кандидате истурио је Милорад да покуса раздијелити гласове није то први пут тако се ради на свим досадасњим изборима а уједно преко њих добија мјеста за своје посматраце каои цланове бирацких одбора

Name

Вишеград

10.09.2022 13:45

Паметни су Јелена и Мирко,што неће да се појављују на ртрс.Багра је то под шапом додиковом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

11.09.2022 08:56

Тако у свакој опстини, од покрадених пара пријавили самосталне кандидате и на основу њих добили масу цланова бирацких одбора који затим краду за њих гласове. То исто ради Уједињена сепска. У Зворнику се само у ту крадју и уздају.