SPS: Farsa od tv debata na Javnom servisu RTRS-a

Radio televizija Republike Srpske je diskriminisala kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Republika Srpska 10.09.2022 | 12:44
SPS: Farsa od tv debata na Javnom servisu RTRS-a

Ovo se navodi u prijavi Socijalističke partije Srpske, koja je upućena Centralnoj izbornoj komisiji BiH povodom održanih tv debata u koje su pozvani kanddati SNSD-a, PDP-a i DNS-a, odnosno SNSD-a, SDS-a i DNS-a.

"Radio televizija Republike Srpske je dana 19. 8. 2022. godine na svojoj zvaničnoj veb stranici objavila vijest pod naslovom „U septembru na RTRS-u ciklus emisija `Srpska bira`“ u kojoj se navodi da će RTRS u septembru 2022. godine realizovati niz emisija posvećenih Opštim izborima u BiH. U istoj vijesti se dodaje da će u emisije biti pozvani kandidati za predsjednika Republike Srpske iz SNSD-a, PDP-a i DNS-a, te kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH ispred SNSD-a, SDS-a i DNS-a", kaže se u prijavi SPS-a Gorana Selaka.

Dalje se naglašava da je Radio televizija Republike Srpske ovim postupkom diskriminisala sve ostale kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

"S obzirom na to da je Socijalistička partija Srpske kandidovala akademika profesora dr Neđu Đurića za predsjednika Republike Srpske, ovakvom odlukom RTRS-a povrijeđeno je i izborno pravo Socijalističke partije Srpske", kaže se u prijavi i dodaje:

"Socijalistika partija Srpske smatra da je navedeno postupanje javnog servisa svih građana Republike Srpske - RTRS-a, diskriminatorsko, te da zavređuje posebnu pažnju nadležnih institucija i da zaslužuje provođenje odgovarajućih postupaka, kako bi se izbjegle povrede Izbornog zakona BiH i zaštitila ustavna prava svih učesnika u izbornom procesu".

Pomenutom odlukom RTRS-a, stoji u prijavi, povrijeđeno je ustavom garantovano biračko pravo, kako aktivno, tako i pasivno.

"Pasivno biračko pravo je povrijeđeno, jer kandidatu SPS-a nije omogućeno jednako predstavljanje kao ostalim kandidatima, a aktivno biračko pravo je povrijeđeno, jer su građani Republike Srpske trenutno onemogućeni da objektivno ocijene sve kandidate kroz predstavljanje u serijalu emisija Radio televizije Republike Srpske", navodi se u prijavi.

Takođe, Socijalistička partija Srpske je navela da će uložiti i zvaničan prigovor Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH radi zaštite svojih prava.

"Na ovaj način želimo još jednom pozvati sve političke subjekte, ali i institucije, da odgovornim ponašanjem i poštovanjem Ustava i zakona, omoguće pošten, legitiman i legalan izborni proces, u kojem neće biti mjesta diskriminaciji, kaže se u dopisu, koji je SPS uputio Centralnoj izbornoj komisiji BiH, kao i Regulatornoj agenciji za komunikace BiH i Upravnom odboru JS RTRS", kaže se u prijavi Socijalističke partije Srpske gorana Selaka.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Zoom

10.09.2022 11:25

Na tebe i Neđu krampa niko više ne računa. Neka glasaju za vas članovi porodice i to vam je plafon

ODGOVORITE
Name

Ispravno

10.09.2022 11:38

Samo oštro i bez pardona. Podrška za SPS

ODGOVORITE
Name

Mirko B.

10.09.2022 11:55

Sps vodi jedino nacionalno odgovornu politiku prema građanima Srpske.

ODGOVORITE
Name

Tako je

10.09.2022 12:27

Al kad bi se zajebavali

Name

Zoran

10.09.2022 12:44

Ajde bjezi, kakavti i tvoj Sps.

ODGOVORITE
Name

Milan

10.09.2022 12:53

Hahahaha

ODGOVORITE
Name

Rambo

10.09.2022 13:17

Pa vidis da vas ni vasi koalicioni partneri,snsd,ne uzimaju za ozbiljno!Jel stvarno mislite da je ovaj narod bas toliko glup?

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

10.09.2022 13:41

Svi znaju da će se odlučivati između Jelene i Dodika,odnosno Šarovića i Zeljke.Za ostale glasa možda samo rodbina.

ODGOVORITE
Name

Re BANJALUKA

11.09.2022 06:00

Ove ostale kandidate isturio je Milorad da pokusa razdijeliti glasove nije to prvi put tako se radi na svim dosadasnjim izborima a ujedno preko njih dobija mjesta za svoje posmatrace kaoi clanove birackih odbora

Name

Вишеград

10.09.2022 13:45

Паметни су Јелена и Мирко,што неће да се појављују на ртрс.Багра је то под шапом додиковом.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

11.09.2022 08:56

Tako u svakoj opstini, od pokradenih para prijavili samostalne kandidate i na osnovu njih dobili masu clanova birackih odbora koji zatim kradu za njih glasove. To isto radi Ujedinjena sepska. U Zvorniku se samo u tu kradju i uzdaju.