ИРБ чува тајну: Какве послове су адвокати "масно" наплатили?

Када је ИРБ РС у питању, све је могуће, па и да опушак од цигарете из жардињере у башти угоститељског објекта у приземљу, изазове пожар само у просторијама ове банке, смјештеним на спрату изнад.

Република Српска 09.09.2022 | 21:18
ИРБ чува тајну: Какве послове су адвокати "масно" наплатили?

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) је у последње двије године издвојила 2.170.111 конвертибилних марака за плаћање услуга три адвоката из Хрватске и Србије, чији је задатак да раде на рјешавање имовинско-правних односа за некретнине јавних предузећа из Републике Српске које се налазе у овим сусједним земљама.

Ради се, заправо, о тзв. имовини из пасивног подбиланса, која није могла бити предмет приватизације, већ је, као и све друге некретнине које се налазе на територији других република бивше СФРЈ и Федерације БиХ, еx леге имовина Републике Српске.

Какав је резултат рада ових „масно“ плаћених адвокатских услуга није познато, јер последњи извјештај о раду ИРБ РС, објављен на званичном сајту ове финансијске организације, односи се на 2018. годину.

Из ИРБ РС нису одговорили ни на питања Журнала какви су резултати ангажовања адвоката из Србије и Хрватске. У сваком случају, тешко да су финансијски ефекти ангажовања ових адвоката и близу цифри која је издвојена да би се платиле њихове услуге.

Иако су државе бивше СФРЈ прије 21 годину (29. јуна 2001. гоидне) у Бечу потписале Споразум о питањима сукцесије, власти у БиХ, сви њени нивои, укључујући и државно правобранилаштво, до данас није урадила скоро ништа на примјени Анеxа Г овог уговора, који се односи на "приватну имовину и стечена права" у корист БиХ.

Зато се оставља питање због чега ИРБ РС потписује уговоре са адвокатима из Хрватске и Србије (за двије године у збиру више од два милиона марака), када је тај посао осуђен на пропаст, тим више јер су у ранијим оваквим случајевима хрватски судови оцијенили да нема мјеста примјени Споразума о сукцесији.

Тај Споразум, према тумачењу хрватских власти, тек је кровни документ који није основ за враћање имовине и у пракси још увијек не може да произведе конкретне правне последице. Ту је и одлука Сабора Хрватске из 2018. године којом је омогућено да се „спорна имовина да у закуп од 30 година“, што додатно отежава сваки покушај да предузећа из БиХ, укључујући оба ентитета, дођу до своје имовине у Хрватској.

Без одговора из ИРБ-а

Посебан проблем је нетранспарентност цијелог процеса одабира адвоката, које је изабрала ИРБ РС да је заступају у овим пословима, као и непостојање података о томе који су стварни ефекти рада тих адвокатских кацеларија.

Последњу одлуку о избору најбољег понуђача за „набавку правних (адвокатских) услуга у Републици Хрватској“, ИРБ РС је донијела 15. августа ове године. За најбољег понуђача тада је изабран одвјетник Дражен Штивић из Жупање, а вриједност посла прецизирана је на 320.000 КМ. ИРБ РС је адвоката Дражена Штивића одабрала као најбољег понуђача за адвокатске послове и у 2020. години, чија је вриједност била огромних 720.000 КМ.

С озбиром на то да из ИРБ РС нису Журналу одговорили на питања у вези са ангажовањем адвоката Штивића (у вези са одлуком из августа ове године), као ни да ли је и у којим случајевима његова адвокатска канцеларија ријешила спорове у корист Републике Српске у 2020. години, одговор смо покушали добити од самог адвоката из Жупање.

У кратком телефонском разговору Штивић је Журналу рекао да „није потписао никакав уговор са ИРБ РС“.

Осим Штивића, понуде су послали и адвокати Јосип Фирија и Владан Зечевић, али је ИРБ РС одлучио да је Штивићева понуда једина прихватљива. Критеријум је, као и обично када се ради о договореним јавним набавкама, био најнижа цијена понуде.

ИРБ је као максимум навео 320.697,20 КМ, а Штивићева понуда гласила је округлих 320 хиљада КМ. Да би се овој јавној набавци дао привид надметања, један од понуђача је био и адвокат Владан Зечевић из Ријеке, који је овога пута испао из трке.

Журнал је раније објавио да је ИРБ РС у августу прошле године одабрала Зечевића за најбољег понуђача (мада је био и једини) за послове адвокатских услуга у Хрватској. Процијењена вриједност тог посла износила је 452.949, 35 КМ, а из ИРБ РС нам нису одговорили на питања какви су резултати ангажовања адвоката Зечевића на рјешавању имовинско-правних за некретнине из РС, које су биле предмет овог уговора у прошлој години.

Занимљиво је да је адвокат Владан Зечевић именован за члана Управног одбора Друштва за управљање инвестиционим „СТРАТЕГИЦ ИНВЕСТМЕНТ“ д.о.о. Бањалука, чији је оснивач Кристијан Крезић из Хрватске, контроверзни бизнисмен који је, осим ове фирме, у Републици Српској основао још осам предузећа.

Сва су регистрована у Јеврејској улици бр. 1, што се види и на сајту АПИФ-а. Портал еподравина.хр је 23. маја 2021. године објавио да је „јавности апсолутно непознати бизнисмен“ Кристијан Крезић у индустријској зони Дравска у Копривници прије нешто мање од двије године купио земљиште за 3,8 милиона куна (око 508 хиљада евра) и обећао изградњу ултрамодерних погона за фармацеутске производе на бази канабиса.

Од свега тога није било ништа, Крезић је из Хрватске нестао без трага, да би се појавио у Бањалуци, што је потврдио и градоначелник Копривнице Мишел Јакшић, рекавши да има такву информацију. Према изворима Журнала из Владе РС, Крезић је и у РС намјеравао да посао са производњом медицинске марихуане.

Послови су адвокатска тајна

Један понуђач и „најниадвоката Зечевића из 2021. године и адвоката Штивића из 2020. године, по истом принципу је ИРБ РС у прошлој години за адвокатске услуге у Србији ангажовала адвоката из Новог Сада Божидара Бероњу

Одлуку о томе ИРБ је донио 19. марата 2021. године, а вриједност уговора, склопљеног на 12 мјесеци, уз могућност продужења уговора, износила је 680.000 КМ. Бероња је „великодушно“ дао најбољу понуду, умањивши процијењену вриједност посла, коју је дефинисао ИРБ, за 867,24 КМ.

Правни стручњаци које је Журнал консултовао наводе да је вриједност посла уговорена са Бероњом увелико прецијењена, у погледу тарифе, која за такву врсту послова важи у Србији.

Они су оцијенили да нема сумње да је у овом случају, као и у случају одвејтника Штивића и Зечевича (који су према њима такође претплаћени за оно што су радили), ријеч о намјештеним тендерима, односно унапријед договореним диловима с циљем да појединци профитирају, а да нису ништа урадили.

Још су истакли да су спорни и услови из тендера који је поставио ИРБ РС, посебно они који се односе на одредбу да ангажовани адвокат треба да има 25 година искуства, што је недопустива и дискриминаторска одредба, за све оне адвокате који имају мање година искуства, а могу бити итекако бољи стручњаци од изабраних адвоката.

Када је ИРБ РС у питању, све је могуће, па и да опушак од цигарете из жардињере у башти угоститељског објекта у приземљу, изазове пожар само у просторијама ове банке, смјештеним на спрату изнад.

За рубрику – вјеровали или не је тврдња да је пожар прескочио цијели један спрат, а да, притом, није захватио ни милиметар објекта у приземљу поред којег се налазила жардињера и наводни опушак од цигарете.

(Журнал)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Милица

09.09.2022 19:32

Пљачка је била у свим сферама живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.09.2022 19:54

Како један ронхил опусак мозе све доказе унистити.

Name

Виитомир

09.09.2022 20:08

О пљачкама би се могле написати бројне књиге али нико се неће наћи иза решетака јер су сви у "игри" и огрнуту црним плаштом.

Name

Приједорцанин М.

09.09.2022 20:10

Капа до пода истражиоцима и тужиоцима.аферим господо...

Name

Ре

10.09.2022 06:47

Гори, гори, ватрице...

Name

Борис

10.09.2022 11:59

Као и све код нас, јавни новац и контрола не постоји. Грађани плаћају и испаштају, политичари краду и троше, а судство и полиција штите корумпиране политичаре

Name

Василије

10.09.2022 13:54

Адвокатска и судска мафија су највеће зло Републике Српске.

Name

Василије

12.09.2022 07:29

Адвокатска, судска, грађевинска и банкарска мафија ће уништити Републику Српску.

Name

Татар

09.09.2022 19:47

Сви путеви криминала у РС почињу воде и завршавају у џепу Милорада Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

09.09.2022 19:57

Мисли јадни др наука Врховац да ће се извуци од кривичне одговорности. Доцицес И ти постару на ред, следује те цорка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

09.09.2022 20:31

ИРБ обезбједјује мафијаску клијентелу. Од некаквог развоја РС, како име сугерисе, нема ни трага ни гласа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна

10.09.2022 12:08

Ли се цији је ,,ОПУСАК,, запалио архиву ИРБ-а или се то јос испитује тј у фази истраге или је поступак оконцан

Name

Стари ПД

09.09.2022 21:17

За Д.Врховца се зна да је био обицни постар и то казу да је био цак и лос постар. Заувијек це остати искомлексиран јер је у младости био нико и ниста, гледао у градске фрајере и цутио крај њих, био обицни имагинарац, зна он то врло добро као и цјели пд. Никад неце бити како оно казу " стара скола стара гарда "... позз за старог постара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

10.09.2022 05:52

Сестру стричевку поставио за шефа пословнице ИРБа у Приједору.познат као лопина и дирек.ирба са лажном дипломом.доди требају који слушају и климају главом.

Name

ВЛАХ

10.09.2022 06:01

Браво истина.

Name

реалност

10.09.2022 06:21

Остали су на функцијама они најлосији, друствени црни талог са дна..

Name

ЛАКТАСИ

10.09.2022 05:54

Они којима је закон у опису посла су и највећи лопови?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Приједорцанин

10.09.2022 12:11

Такви се код Додика најбоље котирајy Зора Видовиц унистила банку па постала министар финансија знаци сто веци пљацкас слиједи веца функција

Name

Сагитариус

10.09.2022 06:23

Никакво ћудо да је у згради ИРБ-а, " сасвим слућајно" избијо пожар, да би се прикрили докази о ћитавом низу криминалних активности, од намјештених тендера и јавних набавки, до прања новца преко нелегалних пословних " трансакција", и ко зна каквих још мутних радњи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

10.09.2022 07:36

АКО СЕ ПРИТИСЦУ СВАКИ ДАН ДА ДАЈУ ОДГОВОР ИСТИНА МОРА ИСПЛИВАТИ.УПОРНОСТ ЦИНИ ЦУДА.КОД НАС СЕ БРЗО ЗАВРСАВА СВАКА ДОГАДЈАЊА ЗАТО СТО ЈЕ КРИМИНА ОГРИЗАО У СВЕ ПОРЕ ДРУСТВА.САМО НАГЛО.МЕДИЈИ СУ ЈАЦИ ОД ЊИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рода

10.09.2022 10:01

Криминал у И.Р.Б. банци, нема нкакве везе са позаром који је био првог маја. И

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

11.09.2022 17:52

ПОЖАР, СИГУРНО ИМА ВЕЗУ СА ПРИКРИВАЊЕМ КРИМИНАЛА. ИРБ И ЈЕСТ, ГДЈЕ ЈЕ ВЛАСТ ПРЕЛАМАЛА СВЕ ЗА СВОЈЕ ПОТРЕБЕ. КАКАВ ОПУШАК. БИЛО ЈЕ ОВИХ ГОДИНА ПОЖАРА И У КЊИГОВОДСТВЕНИМ БИРОИМА И СЛ. ЗАТО ЈЕ ДОДИК СВАШТА ЛАГАО. САМО ДА ДОБИЈЕ МАНДАТЕ. ДОК СВЕ ЗАСТАРИ И ТАКО, КАО ИРБ. АДМИНИСТРАЦИЈУ ВОДЕ ОВО ОД РАТА, И УЧЕ СЕ НОВИ СТРАНАЧКИ, КАО ДА ДАНА РАНИЈЕ НЕМАЈУ ИСКУСТВА. КАЖЕМ, КАО ЧОБАНИ. САМО РАД, РЕД И ПРАВДА. ГЛАСАЈ:ШАРИВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН И ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ, СА ЊИХОВИХ ЛИСТА.

ОДГОВОРИТЕ