IRB čuva tajnu: Kakve poslove su advokati "masno" naplatili?

Kada je IRB RS u pitanju, sve je moguće, pa i da opušak od cigarete iz žardinjere u bašti ugostiteljskog objekta u prizemlju, izazove požar samo u prostorijama ove banke, smještenim na spratu iznad.

Republika Srpska 09.09.2022 | 21:18
IRB čuva tajnu: Kakve poslove su advokati "masno" naplatili?

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) je u poslednje dvije godine izdvojila 2.170.111 konvertibilnih maraka za plaćanje usluga tri advokata iz Hrvatske i Srbije, čiji je zadatak da rade na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za nekretnine javnih preduzeća iz Republike Srpske koje se nalaze u ovim susjednim zemljama.

Radi se, zapravo, o tzv. imovini iz pasivnog podbilansa, koja nije mogla biti predmet privatizacije, već je, kao i sve druge nekretnine koje se nalaze na teritoriji drugih republika bivše SFRJ i Federacije BiH, ex lege imovina Republike Srpske.

Kakav je rezultat rada ovih „masno“ plaćenih advokatskih usluga nije poznato, jer poslednji izvještaj o radu IRB RS, objavljen na zvaničnom sajtu ove finansijske organizacije, odnosi se na 2018. godinu.

Iz IRB RS nisu odgovorili ni na pitanja Žurnala kakvi su rezultati angažovanja advokata iz Srbije i Hrvatske. U svakom slučaju, teško da su finansijski efekti angažovanja ovih advokata i blizu cifri koja je izdvojena da bi se platile njihove usluge.

Iako su države bivše SFRJ prije 21 godinu (29. juna 2001. goidne) u Beču potpisale Sporazum o pitanjima sukcesije, vlasti u BiH, svi njeni nivoi, uključujući i državno pravobranilaštvo, do danas nije uradila skoro ništa na primjeni Anexa G ovog ugovora, koji se odnosi na "privatnu imovinu i stečena prava" u korist BiH.

Zato se ostavlja pitanje zbog čega IRB RS potpisuje ugovore sa advokatima iz Hrvatske i Srbije (za dvije godine u zbiru više od dva miliona maraka), kada je taj posao osuđen na propast, tim više jer su u ranijim ovakvim slučajevima hrvatski sudovi ocijenili da nema mjesta primjeni Sporazuma o sukcesiji.

Taj Sporazum, prema tumačenju hrvatskih vlasti, tek je krovni dokument koji nije osnov za vraćanje imovine i u praksi još uvijek ne može da proizvede konkretne pravne posledice. Tu je i odluka Sabora Hrvatske iz 2018. godine kojom je omogućeno da se „sporna imovina da u zakup od 30 godina“, što dodatno otežava svaki pokušaj da preduzeća iz BiH, uključujući oba entiteta, dođu do svoje imovine u Hrvatskoj.

Bez odgovora iz IRB-a

Poseban problem je netransparentnost cijelog procesa odabira advokata, koje je izabrala IRB RS da je zastupaju u ovim poslovima, kao i nepostojanje podataka o tome koji su stvarni efekti rada tih advokatskih kacelarija.

Poslednju odluku o izboru najboljeg ponuđača za „nabavku pravnih (advokatskih) usluga u Republici Hrvatskoj“, IRB RS je donijela 15. avgusta ove godine. Za najboljeg ponuđača tada je izabran odvjetnik Dražen Štivić iz Županje, a vrijednost posla precizirana je na 320.000 KM. IRB RS je advokata Dražena Štivića odabrala kao najboljeg ponuđača za advokatske poslove i u 2020. godini, čija je vrijednost bila ogromnih 720.000 KM.

S ozbirom na to da iz IRB RS nisu Žurnalu odgovorili na pitanja u vezi sa angažovanjem advokata Štivića (u vezi sa odlukom iz avgusta ove godine), kao ni da li je i u kojim slučajevima njegova advokatska kancelarija riješila sporove u korist Republike Srpske u 2020. godini, odgovor smo pokušali dobiti od samog advokata iz Županje.

U kratkom telefonskom razgovoru Štivić je Žurnalu rekao da „nije potpisao nikakav ugovor sa IRB RS“.

Osim Štivića, ponude su poslali i advokati Josip Firija i Vladan Zečević, ali je IRB RS odlučio da je Štivićeva ponuda jedina prihvatljiva. Kriterijum je, kao i obično kada se radi o dogovorenim javnim nabavkama, bio najniža cijena ponude.

IRB je kao maksimum naveo 320.697,20 KM, a Štivićeva ponuda glasila je okruglih 320 hiljada KM. Da bi se ovoj javnoj nabavci dao privid nadmetanja, jedan od ponuđača je bio i advokat Vladan Zečević iz Rijeke, koji je ovoga puta ispao iz trke.

Žurnal je ranije objavio da je IRB RS u avgustu prošle godine odabrala Zečevića za najboljeg ponuđača (mada je bio i jedini) za poslove advokatskih usluga u Hrvatskoj. Procijenjena vrijednost tog posla iznosila je 452.949, 35 KM, a iz IRB RS nam nisu odgovorili na pitanja kakvi su rezultati angažovanja advokata Zečevića na rješavanju imovinsko-pravnih za nekretnine iz RS, koje su bile predmet ovog ugovora u prošloj godini.

Zanimljivo je da je advokat Vladan Zečević imenovan za člana Upravnog odbora Društva za upravljanje investicionim „STRATEGIC INVESTMENT“ d.o.o. Banjaluka, čiji je osnivač Kristijan Krezić iz Hrvatske, kontroverzni biznismen koji je, osim ove firme, u Republici Srpskoj osnovao još osam preduzeća.

Sva su registrovana u Jevrejskoj ulici br. 1, što se vidi i na sajtu APIF-a. Portal epodravina.hr je 23. maja 2021. godine objavio da je „javnosti apsolutno nepoznati biznismen“ Kristijan Krezić u industrijskoj zoni Dravska u Koprivnici prije nešto manje od dvije godine kupio zemljište za 3,8 miliona kuna (oko 508 hiljada evra) i obećao izgradnju ultramodernih pogona za farmaceutske proizvode na bazi kanabisa.

Od svega toga nije bilo ništa, Krezić je iz Hrvatske nestao bez traga, da bi se pojavio u Banjaluci, što je potvrdio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, rekavši da ima takvu informaciju. Prema izvorima Žurnala iz Vlade RS, Krezić je i u RS namjeravao da posao sa proizvodnjom medicinske marihuane.

Poslovi su advokatska tajna

Jedan ponuđač i „najniadvokata Zečevića iz 2021. godine i advokata Štivića iz 2020. godine, po istom principu je IRB RS u prošloj godini za advokatske usluge u Srbiji angažovala advokata iz Novog Sada Božidara Beronju

Odluku o tome IRB je donio 19. marata 2021. godine, a vrijednost ugovora, sklopljenog na 12 mjeseci, uz mogućnost produženja ugovora, iznosila je 680.000 KM. Beronja je „velikodušno“ dao najbolju ponudu, umanjivši procijenjenu vrijednost posla, koju je definisao IRB, za 867,24 KM.

Pravni stručnjaci koje je Žurnal konsultovao navode da je vrijednost posla ugovorena sa Beronjom uveliko precijenjena, u pogledu tarife, koja za takvu vrstu poslova važi u Srbiji.

Oni su ocijenili da nema sumnje da je u ovom slučaju, kao i u slučaju odvejtnika Štivića i Zečeviča (koji su prema njima takođe pretplaćeni za ono što su radili), riječ o namještenim tenderima, odnosno unaprijed dogovorenim dilovima s ciljem da pojedinci profitiraju, a da nisu ništa uradili.

Još su istakli da su sporni i uslovi iz tendera koji je postavio IRB RS, posebno oni koji se odnose na odredbu da angažovani advokat treba da ima 25 godina iskustva, što je nedopustiva i diskriminatorska odredba, za sve one advokate koji imaju manje godina iskustva, a mogu biti itekako bolji stručnjaci od izabranih advokata.

Kada je IRB RS u pitanju, sve je moguće, pa i da opušak od cigarete iz žardinjere u bašti ugostiteljskog objekta u prizemlju, izazove požar samo u prostorijama ove banke, smještenim na spratu iznad.

Za rubriku – vjerovali ili ne je tvrdnja da je požar preskočio cijeli jedan sprat, a da, pritom, nije zahvatio ni milimetar objekta u prizemlju pored kojeg se nalazila žardinjera i navodni opušak od cigarete.

(Žurnal)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Milica

09.09.2022 19:32

Pljačka je bila u svim sferama života.

ODGOVORITE
Name

Borac

09.09.2022 19:54

Kako jedan ronhil opusak moze sve dokaze unistiti.

Name

Viitomir

09.09.2022 20:08

O pljačkama bi se mogle napisati brojne knjige ali niko se neće naći iza rešetaka jer su svi u "igri" i ogrnutu crnim plaštom.

Name

Prijedorcanin M.

09.09.2022 20:10

Kapa do poda istražiocima i tužiocima.aferim gospodo...

Name

Re

10.09.2022 06:47

Gori, gori, vatrice...

Name

Boris

10.09.2022 11:59

Kao i sve kod nas, javni novac i kontrola ne postoji. Građani plaćaju i ispaštaju, političari kradu i troše, a sudstvo i policija štite korumpirane političare

Name

Василије

10.09.2022 13:54

Адвокатска и судска мафија су највеће зло Републике Српске.

Name

Василије

12.09.2022 07:29

Адвокатска, судска, грађевинска и банкарска мафија ће уништити Републику Српску.

Name

Tatar

09.09.2022 19:47

Svi putevi kriminala u RS počinju vode i završavaju u džepu Milorada Dodika

ODGOVORITE
Name

XXL

09.09.2022 19:57

Misli jadni dr nauka Vrhovac da će se izvuci od krivične odgovornosti. Docices I ti postaru na red, sleduje te corka.

ODGOVORITE
Name

realnost

09.09.2022 20:31

IRB obezbjedjuje mafijasku klijentelu. Od nekakvog razvoja RS, kako ime sugerise, nema ni traga ni glasa..

ODGOVORITE
Name

Zna

10.09.2022 12:08

Li se ciji je ,,OPUSAK,, zapalio arhivu IRB-a ili se to jos ispituje tj u fazi istrage ili je postupak okoncan

Name

Stari PD

09.09.2022 21:17

Za D.Vrhovca se zna da je bio obicni postar i to kazu da je bio cak i los postar. Zauvijek ce ostati iskomleksiran jer je u mladosti bio niko i nista, gledao u gradske frajere i cutio kraj njih, bio obicni imaginarac, zna on to vrlo dobro kao i cjeli pd. Nikad nece biti kako ono kazu " stara skola stara garda "... pozz za starog postara

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

10.09.2022 05:52

Sestru stričevku postavio za šefa poslovnice IRBa u Prijedoru.poznat kao lopina i direk.irba sa lažnom diplomom.dodi trebaju koji slušaju i klimaju glavom.

Name

VLAH

10.09.2022 06:01

Bravo istina.

Name

realnost

10.09.2022 06:21

Ostali su na funkcijama oni najlosiji, drustveni crni talog sa dna..

Name

LAKTASI

10.09.2022 05:54

Oni kojima je zakon u opisu posla su i najveći lopovi?

ODGOVORITE
Name

Re Prijedorcanin

10.09.2022 12:11

Takvi se kod Dodika najbolje kotirajy Zora Vidovic unistila banku pa postala ministar finansija znaci sto veci pljackas slijedi veca funkcija

Name

Sagitarius

10.09.2022 06:23

Nikakvo ćudo da je u zgradi IRB-a, " sasvim slućajno" izbijo požar, da bi se prikrili dokazi o ćitavom nizu kriminalnih aktivnosti, od namještenih tendera i javnih nabavki, do pranja novca preko nelegalnih poslovnih " transakcija", i ko zna kakvih još mutnih radnji!!

ODGOVORITE
Name

BOBA

10.09.2022 07:36

AKO SE PRITISCU SVAKI DAN DA DAJU ODGOVOR ISTINA MORA ISPLIVATI.UPORNOST CINI CUDA.KOD NAS SE BRZO ZAVRSAVA SVAKA DOGADJANJA ZATO STO JE KRIMINA OGRIZAO U SVE PORE DRUSTVA.SAMO NAGLO.MEDIJI SU JACI OD NJIH.

ODGOVORITE
Name

Roda

10.09.2022 10:01

Kriminal u I.R.B. banci, nema nkakve veze sa pozarom koji je bio prvog maja. I

ODGOVORITE
Name

+

11.09.2022 17:52

POŽAR, SIGURNO IMA VEZU SA PRIKRIVANJEM KRIMINALA. IRB I JEST, GDJE JE VLAST PRELAMALA SVE ZA SVOJE POTREBE. KAKAV OPUŠAK. BILO JE OVIH GODINA POŽARA I U KNJIGOVODSTVENIM BIROIMA I SL. ZATO JE DODIK SVAŠTA LAGAO. SAMO DA DOBIJE MANDATE. DOK SVE ZASTARI I TAKO, KAO IRB. ADMINISTRACIJU VODE OVO OD RATA, I UČE SE NOVI STRANAČKI, KAO DA DANA RANIJE NEMAJU ISKUSTVA. KAŽEM, KAO ČOBANI. SAMO RAD, RED I PRAVDA. GLASAJ:ŠARIVIĆ, JELENA, VUKAN I ZA NARODNE POSLANIKE, SA NJIHOVIH LISTA.

ODGOVORITE