“Несташица млијека и меса, те раст цијена су неминовни"

“Са млијеком се дешава очекивана ситуација, нема га и биће га све мање. Зашто? Јер ми немамо наше млијеко, наше мљекаре смо уништили због прекомјерног увоза млијека посљедњих 10 година."

Република Српска 08.09.2022 | 18:23
“Несташица млијека и меса, те раст цијена су неминовни"

Изјавио је ово Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске, коментаришући смањење производње млијека у БиХ, али и јучерашњу одлуку Владе Републике Србије да забрани извоза свјежег млијека те повећа цијене, а ријеч је о земљи из које Босна и Херцеговина увози значајне количине овог производа.

“Са млијеком се дешава очекивана ситуација, нема га и биће га све мање. Зашто? Јер ми немамо наше млијеко, наше мљекаре смо уништили због прекомјерног увоза млијека посљедњих 10 година", додао је Усорац, пише Бука.

Усорац каже да је ситација поприлично алармантна и да је можда најбоље описује бројка од тренутно око 2.500 мљекара у Републици Српској, док је тај број 1996. године био петоструко већи, тада смо имали  17.600 мљекара.

“И ових око 2.500 мљекара је питање до када ће издржати, јако је изражена тендеција даљег пада и броја грла и броја фармера. У Федерацији БиХ има нешто више мљекара. Али сви смо ми у истој ситуацији”, категоричан је Усорац.

За Буку каже да је недавно одржан и састанак произвођача млијека и да ће ускоро изаћи са новом откупном цијеном, јер тренутна од 0,50 до 0,60 пфенинга, никоме не одговара.

Да би фармери имали рачуницу да се баве овим послом, додаје, откупна цијена треба бити 1,20 КМ.

“Ја сам на састанку јасно рекао ако остане тренутна откупна цијена млијека да ће двије трећине фармера одустати од овог посла”, истакао је Усорац додајући да се сви морамо суочити са још једном истином а то је да су несташице нешто са чим ћемо дуго живјети.. Како појашњава, млијека ће бити све мање не само код нас, већ и у свијету, јер људи овај посао више не желе да раде.

“Да се дође до једне краве која даје млијеко треба проћи 2,5 године, а да добијете једно конзумно пиле треба вам само 40 дана. Све фарме се сусрећу и са проблемом радне снаге, нико неће да ради на фарми. То се сада не може поправити, једино можда да се покуша сачувати ово што још увијек имамо. Села су нам празна, све је отишло у иностранство. У Гацку нису изградили 70 станова, па се млади буне, па што им нису градили куће у селу гдје имају прилику обрађивати земљу, радити и зарадити”, наглашава Усорац упозоравајући да је евидентна и несташица меса, уз знатан раст цијена.

Килограм јунетине, додаје, тренутно кошта између 20 и 25 КМ, док смо то истзо месо  само прије 6 мјесеци увозили по цијени од 3 КМ из Њемачке. Међутим сада га нема за набавити у Њемачкој.

“Причају нам у министарствима стално о слободној трговини, па гдје је она сада, што се сада на њу не позивају и што не кажу дајте нам млијеко и месо из ЕУ, као што сте до сада давали.

Нема,  јер ЕУ опскрбљује своје тржиште, оно им је приоритетно. А ми своје нисмо заштитили када смо имали шансу и бојим се да је сада прекасно. Изузетно тешка зима је пред нама, јер је и суша преполовила храну, а бојим се да ни наредна година не доноси ништа боље”, закључио је Усорац.

(БН/Бука)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

А

08.09.2022 16:39

Козарска Дубица и Пађени зар нису наше мљекаре? Ја купујем само"Пађени". Домаће а комшија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саракло

08.09.2022 16:59

Усорац не с..и пред сваке изборе,мало запрдиш,узмеш лову од Миле и шутиш до идућих...ти си једнако крив што су ови хоштаплери урадили од пољопривредника..

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

08.09.2022 17:15

Па, бице млијека након избора. Ето, опозиција тврди да це РС бити најбоље мјесто за зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

08.09.2022 18:49

Како одједном ништа нема све дупло поскупило богати се богате сиромашни се сиромаше шта ће нам власт кад ништа није нити ће учинити за народ ово је анархија.Бјежите народе главом без обзира из бих можда је некад било лијепо али никад више неће гдје једном горило ту је и изгорило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

09.09.2022 10:04

Уђеш на Пик.ба...кад тамо прасетина се нуди и по 4,5 марке живе ваге... Мени сад ништа није јасно откуд у месницама тако скупо. Пшеница откупљена по мизерним цијенама, а хљеб код нас нај скупљи... Закључак да код нас влада невиђени лоповлук...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

09.09.2022 23:10

Мене то не интересује ја једем по Хотелима

ОДГОВОРИТЕ