“Nestašica mlijeka i mesa, te rast cijena su neminovni"

“Sa mlijekom se dešava očekivana situacija, nema ga i biće ga sve manje. Zašto? Jer mi nemamo naše mlijeko, naše mljekare smo uništili zbog prekomjernog uvoza mlijeka posljednjih 10 godina."

Republika Srpska 08.09.2022 | 18:23
“Nestašica mlijeka i mesa, te rast cijena su neminovni"

Izjavio je ovo Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, komentarišući smanjenje proizvodnje mlijeka u BiH, ali i jučerašnju odluku Vlade Republike Srbije da zabrani izvoza svježeg mlijeka te poveća cijene, a riječ je o zemlji iz koje Bosna i Hercegovina uvozi značajne količine ovog proizvoda.

“Sa mlijekom se dešava očekivana situacija, nema ga i biće ga sve manje. Zašto? Jer mi nemamo naše mlijeko, naše mljekare smo uništili zbog prekomjernog uvoza mlijeka posljednjih 10 godina", dodao je Usorac, piše Buka.

Usorac kaže da je sitacija poprilično alarmantna i da je možda najbolje opisuje brojka od trenutno oko 2.500 mljekara u Republici Srpskoj, dok je taj broj 1996. godine bio petostruko veći, tada smo imali  17.600 mljekara.

“I ovih oko 2.500 mljekara je pitanje do kada će izdržati, jako je izražena tendecija daljeg pada i broja grla i broja farmera. U Federaciji BiH ima nešto više mljekara. Ali svi smo mi u istoj situaciji”, kategoričan je Usorac.

Za Buku kaže da je nedavno održan i sastanak proizvođača mlijeka i da će uskoro izaći sa novom otkupnom cijenom, jer trenutna od 0,50 do 0,60 pfeninga, nikome ne odgovara.

Da bi farmeri imali računicu da se bave ovim poslom, dodaje, otkupna cijena treba biti 1,20 KM.

“Ja sam na sastanku jasno rekao ako ostane trenutna otkupna cijena mlijeka da će dvije trećine farmera odustati od ovog posla”, istakao je Usorac dodajući da se svi moramo suočiti sa još jednom istinom a to je da su nestašice nešto sa čim ćemo dugo živjeti.. Kako pojašnjava, mlijeka će biti sve manje ne samo kod nas, već i u svijetu, jer ljudi ovaj posao više ne žele da rade.

“Da se dođe do jedne krave koja daje mlijeko treba proći 2,5 godine, a da dobijete jedno konzumno pile treba vam samo 40 dana. Sve farme se susreću i sa problemom radne snage, niko neće da radi na farmi. To se sada ne može popraviti, jedino možda da se pokuša sačuvati ovo što još uvijek imamo. Sela su nam prazna, sve je otišlo u inostranstvo. U Gacku nisu izgradili 70 stanova, pa se mladi bune, pa što im nisu gradili kuće u selu gdje imaju priliku obrađivati zemlju, raditi i zaraditi”, naglašava Usorac upozoravajući da je evidentna i nestašica mesa, uz znatan rast cijena.

Kilogram junetine, dodaje, trenutno košta između 20 i 25 KM, dok smo to istzo meso  samo prije 6 mjeseci uvozili po cijeni od 3 KM iz Njemačke. Međutim sada ga nema za nabaviti u Njemačkoj.

“Pričaju nam u ministarstvima stalno o slobodnoj trgovini, pa gdje je ona sada, što se sada na nju ne pozivaju i što ne kažu dajte nam mlijeko i meso iz EU, kao što ste do sada davali.

Nema,  jer EU opskrbljuje svoje tržište, ono im je prioritetno. A mi svoje nismo zaštitili kada smo imali šansu i bojim se da je sada prekasno. Izuzetno teška zima je pred nama, jer je i suša prepolovila hranu, a bojim se da ni naredna godina ne donosi ništa bolje”, zaključio je Usorac.

(BN/Buka)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

А

08.09.2022 16:39

Козарска Дубица и Пађени зар нису наше мљекаре? Ја купујем само"Пађени". Домаће а комшија

ODGOVORITE
Name

Saraklo

08.09.2022 16:59

Usorac ne s..i pred svake izbore,malo zaprdiš,uzmeš lovu od Mile i šutiš do idućih...ti si jednako kriv što su ovi hoštapleri uradili od poljoprivrednika..

ODGOVORITE
Name

drnd

08.09.2022 17:15

Pa, bice mlijeka nakon izbora. Eto, opozicija tvrdi da ce RS biti najbolje mjesto za zivot.

ODGOVORITE
Name

Mara

08.09.2022 18:49

Kako odjednom ništa nema sve duplo poskupilo bogati se bogate siromašni se siromaše šta će nam vlast kad ništa nije niti će učiniti za narod ovo je anarhija.Bježite narode glavom bez obzira iz bih možda je nekad bilo lijepo ali nikad više neće gdje jednom gorilo tu je i izgorilo.

ODGOVORITE
Name

Idealno

09.09.2022 10:04

Uđeš na Pik.ba...kad tamo prasetina se nudi i po 4,5 marke žive vage... Meni sad ništa nije jasno otkud u mesnicama tako skupo. Pšenica otkupljena po mizernim cijenama, a hljeb kod nas naj skuplji... Zaključak da kod nas vlada neviđeni lopovluk...

ODGOVORITE
Name

Zdrave

09.09.2022 23:10

Mene to ne interesuje ja jedem po Hotelima

ODGOVORITE