Амбасада САД: Резултати правосуђа су забрињавајући!

Позивајући се на Индексу судске ефикасности БиХ (ЈЕИ-БиХ) за 2021. годину коју је припремила Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), Амбасада САД-а у Сарајеву наводи да је ефикасност правосуђа у Босни и Херцеговини (БиХ) поново је опала прошле године, “што наглашава хитну потребу правосуђа у БиХ да процесуирање случајева корупције и организованог криминала на високом нивоу учини својим главним приоритетом”.

Босна и Херцеговина 08.09.2022 | 16:24
Амбасада САД: Резултати правосуђа су забрињавајући!

УСАИД већ седми пут проводи годишње истраживање о ефективности правосуђа у Босни и Херцеговини и о томе како правосуђе виде људи који раде у том сектору и људи који су ван њега.

Истраживање из 2021. године показало је да је ефикасност правосуђа у БиХ стагнирала на ниском нивоу, што указује на потребу побољшања свих сегмената правосудног система БиХ. Оно што је најважније, оно показује да правосуђе мора дати приоритет рјешавању корупције, наводи амбасада.

“Иако је истраживање утврдило незнатна побољшања у ефикасности рјешавања предмета и смањење броја заосталих предмета, перцепција јавности о дјелотворности правосуђа у БиХ пала је на најнижи ниво до сада, посебно у рјешавању случајева корупције”, наводи се у саопштењу.

У извјештају на које се амбасада позива стоји да “готово сви показатељи који се односе на корупцију били су на најнижем нивоу од почетка Индекса” по питању перцепције јавности, а највећи пад перцепције јавности у 2021. години у односу на 2015. годину односи се на рад судија и тужилаца.

“Међутим, забрињавајући су резултати који показују да су судије и тужиоци сматрали да је подложност судија и тужилаца подмићивању у 2021. години већа него у било којој од претходних година. Осим тога, два друга индикатора у вези с корупцијом – утицај корупције на правосуђе БиХ и повјерење у непристрасност судија – су међу индикаторима који су се погоршали у 2021. у односу на 2015. годину”, наводи се.

“Власти БиХ морају учинити свој дио како би се ообезбиједило да правосудни систем једнако проводи закон за све грађане”, стоји у саопштењу.

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Шејтан

08.09.2022 14:48

Па Америка их је школовала и милионе улагала у њих .Ја мислим да су у ствари резултати врло задовољавајући ,на задатку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеленски

08.09.2022 15:51

И код нас су све средили и све покрали

Name

Пих

08.09.2022 15:30

Дост више!! Западне земље подржавају хаос и корупцију у овој земљи. Са друге стране као забринути сте. Не желите ви конкуренцију у виду развијене и снажне БиХ или других држава балкана, већ слабе и корумпиране државе широм свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.09.2022 16:32

Нису нам амери криви што имамо лоповску власт.крив је високи представник и ЦИК што допуштају да се корумпирани годинама кандидују.што папцима дозволе кандидовање и њиховим странкама...

Name

Татар

08.09.2022 17:56

Па иако ће га процесуирати кад су и сами до гуше корумпирани

Name

Пролетер

08.09.2022 20:24

Прво правосудне институције морају да оцисте корупцију из својих редова ал онда остадосмо без кадра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

08.09.2022 21:10

Амери само цекају да се безобразно месају у све и сваста. Амбасадор излази из оквира дипломатских правила, да је творевина бар мало дрзава, послала би га куци.

ОДГОВОРИТЕ