Зауставити СНСД да отме Јахорину од народа Српске

Проглашење ширег подручја Јахорине за парк природе се ради како би се и оно мало користи и надлежности које општине Пале и Трново имају на Јахорини пребациле Влади, поручила је на конференцији за новинаре Слађана Јашаревић, предсједница Општинског одбора СДС Пале.

Република Српска 07.09.2022 | 19:30
Зауставити СНСД да отме Јахорину од народа Српске

Она каже да је становнике ових општина забринула информација о оваквој намјери Владе Републике Српске због које би Пале и Трново остале без средстава којим су пуниле највећи дио свог буџета.

„Шумско газдинство ‘Јахорина Пале' остаће без 50 одсто извора сировине. Општине неће више моћи наплаћивати ни порез на непокретност ни боравишне таксе на том подручју. Од тих пореза са Јахорине општина Пале пуни већински дио свог буџета“, појаснила је Јашаревић.

Јасно је, напомиње она, ко ће испаштати у тој ситуацији.

„То сигурно неће бити предсједник Скупштине општине,  нити начелник Пала, него ће испаштати социјалне категорије, касниће доприноси, испаштаће радници јавних општинских предузећа“, истакала је она.

Јашаревић поручује да се оваква намјера Владе мора спријечити.

„Мада формирање парка природе љепо звучи, овде се ради о нечем другом. Јахорина, туризам и шумарсто то су једини природни ресурси које Пале имају. Ако нам и то узму и  ово мало што је остало становника ће се иселити“, упозорава Јашаревићева. 

Истакала је да су се, за разлику од руководства Пала представници општине Трново, који су такође чланови СНСД, успротивили овом плану јер не желе да своје становнике доводе у незавидну ситуацију.

Она је казала да би парк природе обухватио садашњи простор Олимпијског центра Јахорина, али и многа подјахоринска села са шумским ресурсима и изворима питке воде. 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хахаха

07.09.2022 18:37

Сви срби паметни су за Додика. Јесте он мало нагал И треба ту енергију после избора потросити на своје редове да их мало прочисти. А ви сте пуни негативне енергије и мржње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збиља

07.09.2022 19:03

Тамо више нико и не иде осим чланова хунте !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.09.2022 20:40

Па нека то отимање зауставе они од којих се отима.

Name

МРКИ

07.09.2022 19:43

Врли ПРЕМИЈЕР Радован силни ће донијети указ!!! Он воли природу и зато често посјећује Хан Пијесак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

555

08.09.2022 07:20

Опозиција у задње вријеме својим радом доста зауставила криминала и корупције

Name

Борис

08.09.2022 07:38

Као и увјек, све се врти око новца и моћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

08.09.2022 10:09

Неће моћи како су замислили. Доста су помогли криминалцима да опустоше шуму, сад хоће да узму и оно што је преостало. Нисмо ми ничија прћија да раде с нама шта хоће. Ово је свих нас а начелнику нек је на част што ћути као .... Неће ни њему бити лако, обећавамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

09.09.2022 04:44

Није проблем парк природе, сви смо за то да се шума заштити, проблем је начин на који су они то замислили! Клековача је живи примјер