Zaustaviti SNSD da otme Jahorinu od naroda Srpske

Proglašenje šireg područja Jahorine za park prirode se radi kako bi se i ono malo koristi i nadležnosti koje opštine Pale i Trnovo imaju na Jahorini prebacile Vladi, poručila je na konferenciji za novinare Slađana Jašarević, predsjednica Opštinskog odbora SDS Pale.

Republika Srpska 07.09.2022 | 19:30
Zaustaviti SNSD da otme Jahorinu od naroda Srpske

Ona kaže da je stanovnike ovih opština zabrinula informacija o ovakvoj namjeri Vlade Republike Srpske zbog koje bi Pale i Trnovo ostale bez sredstava kojim su punile najveći dio svog budžeta.

„Šumsko gazdinstvo ‘Jahorina Pale' ostaće bez 50 odsto izvora sirovine. Opštine neće više moći naplaćivati ni porez na nepokretnost ni boravišne takse na tom području. Od tih poreza sa Jahorine opština Pale puni većinski dio svog budžeta“, pojasnila je Jašarević.

Jasno je, napominje ona, ko će ispaštati u toj situaciji.

„To sigurno neće biti predsjednik Skupštine opštine,  niti načelnik Pala, nego će ispaštati socijalne kategorije, kasniće doprinosi, ispaštaće radnici javnih opštinskih preduzeća“, istakala je ona.

Jašarević poručuje da se ovakva namjera Vlade mora spriječiti.

„Mada formiranje parka prirode ljepo zvuči, ovde se radi o nečem drugom. Jahorina, turizam i šumarsto to su jedini prirodni resursi koje Pale imaju. Ako nam i to uzmu i  ovo malo što je ostalo stanovnika će se iseliti“, upozorava Jašarevićeva. 

Istakala je da su se, za razliku od rukovodstva Pala predstavnici opštine Trnovo, koji su takođe članovi SNSD, usprotivili ovom planu jer ne žele da svoje stanovnike dovode u nezavidnu situaciju.

Ona je kazala da bi park prirode obuhvatio sadašnji prostor Olimpijskog centra Jahorina, ali i mnoga podjahorinska sela sa šumskim resursima i izvorima pitke vode. 

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hahaha

07.09.2022 18:37

Svi srbi pametni su za Dodika. Jeste on malo nagal I treba tu energiju posle izbora potrositi na svoje redove da ih malo pročisti. A vi ste puni negativne energije i mržnje.

ODGOVORITE
Name

Zbilja

07.09.2022 19:03

Tamo više niko i ne ide osim članova hunte !

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.09.2022 20:40

Pa neka to otimanje zaustave oni od kojih se otima.

Name

MRKI

07.09.2022 19:43

Vrli PREMIJER Radovan silni će donijeti ukaz!!! On voli prirodu i zato često posjećuje Han Pijesak.

ODGOVORITE
Name

555

08.09.2022 07:20

Opozicija u zadnje vrijeme svojim radom dosta zaustavila kriminala i korupcije

Name

Boris

08.09.2022 07:38

Kao i uvjek, sve se vrti oko novca i moći

ODGOVORITE
Name

Šumar

08.09.2022 10:09

Neće moći kako su zamislili. Dosta su pomogli kriminalcima da opustoše šumu, sad hoće da uzmu i ono što je preostalo. Nismo mi ničija prćija da rade s nama šta hoće. Ovo je svih nas a načelniku nek je na čast što ćuti kao .... Neće ni njemu biti lako, obećavamo

ODGOVORITE
Name

Milena

09.09.2022 04:44

Nije problem park prirode, svi smo za to da se šuma zaštiti, problem je način na koji su oni to zamislili! Klekovača je živi primjer