"Алумина вам није ћаћевина да је попут колача дијелите"

Признање градоначелника Зворника Зорана Стевановића, који је у изјави за локални портал ''Дрина медија'' потврдио да је дио приче с Павгордом, у којој о Алумини говори као о породичној имовини и распоређује колач између унапријед одабраних ''стратешких партнера'', је шокантно, каже Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС.

Република Српска 06.09.2022 | 14:11
"Алумина вам није ћаћевина да је попут колача дијелите"

Она каже да ово Стевановићево признање јасно показује на који начин се покушава крчмити имовина Алумине.

''Ја јесам дио те приче са Павгордом, рече Стевановић и изнесе своје планове овим ријечима. 'Није проблем да радници добију 10%, али морамо сјести и разговарати... Не може Павгорд сам носити Алумину, морају се увући стратешки партнери. То су прије свих купци производа Алумине, зашто да не и добављачи сировина – рудници боксита...'', наводи Пандуревић дијелове изјаве градоначелника Зворника.

Стевановића је упитала од куд му право да дијели оно што припада Републици Српској.

„Драги Зоране, ти радници којима галантно дајете 10% су животе провели у Алумини, сачували је чак и у рату од којег сте Ви побјегли. Ко сте Ви да им дајете оно што је дио њих? Ко сте Ви да дијелите оно што припада Републици Српској? Ко сте Ви да одређујете ко ће још добити парче Алумине? 'Алумина' Вам није ћаћевина да је поклањате или продајете коме Ви хоћете! Стратешки партнери за оваква предузећа се траже на берзама и то су они који дају највише новца и који су у овом послу доказани у цијелом свијету“, истиче Пандуревић.

Она се обратила Стевановићу овим ријечима:„ Да ли сте Ви једнако 'Павгорд', па тако смјело распоређујете оно чим би он да газдује“.

Пандуревић напомиње да би куповином потраживања од 42 милиона КМ Павгорд постао и већински власник Алумине која вриједи преко 600 милиона КМ.

„Каже градоначелник и да Павгорд није купио Алумину него потраживања''. Видим, правобранилац Милимир Говедарица му је добар ученик. ФГ Бирач, која је у стечају, 100 % је власник Алумине која вриједи преко 600 милиона КМ, а ове године ће имати извоз од преко 200 милиона евра. Купујући потраживања од Бирача за 42 милиона КМ, Павгорд постаје и већински власник Алумине која вриједи преко 600 милиона КМ“, наводи Пандуревић.


Осврћући се на Стевановићеву тврдњу како је све транспарентно и да су записници са сједнице Владе о продаји потраживања су објављени, Пандуревић је упитала зашто их онда нико није видио.

„Драги Зоране, вољела бих видјети те стенограме са сједнице Владе и записнике. Ево, тражим их скоро мјесец и по дана! Знате ли Зоране да Закон о облигационим односима забрањује продају потраживања која се по својој природи противе преношењу на другог, а то су порези, доприноси и друга давања“, појашњава Пандуревић.

Она је поручила да Алумина није ничија ћаћевина нити ће бити чији плијен, него је стратешки ресурс цијеле Републике Српске.  

(БН) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ВРИЈЕДНА ИМОВИНА РС

06.09.2022 12:31

ПА ОНА ЈЕ ВЕЦ ПОДИЈЕЉЕНА КАО И СВЕ ОСТАЛО СТО ВРИЈЕДИ У ОВОЈ ДРЗАВИ. ВЛАСТ ЗА 16 ГОДИНА "КУПИЛА" СВЕ ТО. САД ГЛАСАЈТЕ ЗА ЊХ А ОНИ ЦЕ У НАРЕДНЕ 4 ГОДИНЕ, КАКО ОБЕЦАВАЈУ, ОД РС НАПРАВИТИ МОДЕРНУ, ЕКОНОМСКИ ЈАКУ ДРЗАВУ СА ИНФРАСТРУКТУРОМ КАО НА ЗАПАДУ. ...ЦАРЕВО НОВО ОДИЈЕЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдикалац

06.09.2022 12:54

Господјо Пандуровиц,ови лопови попут Стевановица вец 20година узимају дрзавну имовину без иједне марке и тако се богате.Стевановиц је криминалац СНСДа и мисли да је то нормално ! Први пут се неко усудио да им се супротстави и они би сада и полицију/ која је такодје кримогена/ангазовали да преузму АЛУМИНУ !Народ вас моли ако мозете сацувајте несто од ресурса Р.Српске за будуци нарастај !У име 30 000 мртвих,који су дали зивот за народ и ресурсе Р.Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

06.09.2022 13:10

Управу си, али ни мала и средња предузећа нису била ћаћевина што сте све џаба присвојили ви (СДС) приликом приватизације у читавој Р Српској. Да 100 година живим то вам нећу опрости. Знам да знаш али први сте ви почели развлачити имовину Р Српске још док није ни било ових садашњих ни близу власти или ако и јесу били су у другом дресу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.09.2022 13:46

Ни једна фабрика из претходне државе није ничија приватна прћија, а твоја странка их је већину затворила или порушила. Нова власт на челу са СНСД-ом је само наставила радити ваш прљави посао. Те фабрике је направила СФРЈ одвајајући од уста сваког становника, а сачували су их борци ВРС и предали их вама на управљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.09.2022 13:55

Алумина вриједи 600 милиона марака а онај ко је купио 42 милиона марака потраживања постаје већински власник, ахахаха. Па ваљда да је неко купио 301 милион потраживања ваљда би тад то била натполовична већина у односу на 600 милиона! Зато молим те престани са лупетањем жива била!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2022 17:59

Зар теби нема нико да казе колико си глуп?

Name

Милан за Ре

06.09.2022 21:05

Па ти ми говориш да сам глуп пошто си ти вјероватно паметан, ахахахахахаха!

Name

Милан за Ре

07.09.2022 06:04

Ти си рекао да сам глуп јер си ти очито паметан пошто видим да водиш аргуменотвану расправу, ахахахаха!

Name

XБХ

06.09.2022 14:48

Киса пада Босна пропада ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

06.09.2022 16:19

Прича је следећа; Алумину купују криминалци Зоран Дебели и Павгорд за 42 мил. По изборима 2022 године, за годину или двије, ако побиједи секта СНСД, исту Алумину ће од ова два криминалца откупити криминогена влада секте СНСД за пар стотина милиона. Наравно криминогена влада ће то платити народним новцем и по њима је вук сит и овце на броју, односно Дебели и Павгорд богатији за те милионе, а Алумина враћена народу. Ово до следећих избора, па онда наново, неки нови Дебели и нови Павгорд купују Алумину.

ОДГОВОРИТЕ