"Alumina vam nije ćaćevina da je poput kolača dijelite"

Priznanje gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, koji je u izjavi za lokalni portal ''Drina medija'' potvrdio da je dio priče s Pavgordom, u kojoj o Alumini govori kao o porodičnoj imovini i raspoređuje kolač između unaprijed odabranih ''strateških partnera'', je šokantno, kaže Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Republika Srpska 06.09.2022 | 14:11
"Alumina vam nije ćaćevina da je poput kolača dijelite"

Ona kaže da ovo Stevanovićevo priznanje jasno pokazuje na koji način se pokušava krčmiti imovina Alumine.

''Ja jesam dio te priče sa Pavgordom, reče Stevanović i iznese svoje planove ovim riječima. 'Nije problem da radnici dobiju 10%, ali moramo sjesti i razgovarati... Ne može Pavgord sam nositi Aluminu, moraju se uvući strateški partneri. To su prije svih kupci proizvoda Alumine, zašto da ne i dobavljači sirovina – rudnici boksita...'', navodi Pandurević dijelove izjave gradonačelnika Zvornika.

Stevanovića je upitala od kud mu pravo da dijeli ono što pripada Republici Srpskoj.

„Dragi Zorane, ti radnici kojima galantno dajete 10% su živote proveli u Alumini, sačuvali je čak i u ratu od kojeg ste Vi pobjegli. Кo ste Vi da im dajete ono što je dio njih? Кo ste Vi da dijelite ono što pripada Republici Srpskoj? Кo ste Vi da određujete ko će još dobiti parče Alumine? 'Alumina' Vam nije ćaćevina da je poklanjate ili prodajete kome Vi hoćete! Strateški partneri za ovakva preduzeća se traže na berzama i to su oni koji daju najviše novca i koji su u ovom poslu dokazani u cijelom svijetu“, ističe Pandurević.

Ona se obratila Stevanoviću ovim riječima:„ Da li ste Vi jednako 'Pavgord', pa tako smjelo raspoređujete ono čim bi on da gazduje“.

Pandurević napominje da bi kupovinom potraživanja od 42 miliona КM Pavgord postao i većinski vlasnik Alumine koja vrijedi preko 600 miliona КM.

„Кaže gradonačelnik i da Pavgord nije kupio Aluminu nego potraživanja''. Vidim, pravobranilac Milimir Govedarica mu je dobar učenik. FG Birač, koja je u stečaju, 100 % je vlasnik Alumine koja vrijedi preko 600 miliona КM, a ove godine će imati izvoz od preko 200 miliona evra. Кupujući potraživanja od Birača za 42 miliona КM, Pavgord postaje i većinski vlasnik Alumine koja vrijedi preko 600 miliona КM“, navodi Pandurević.


Osvrćući se na Stevanovićevu tvrdnju kako je sve transparentno i da su zapisnici sa sjednice Vlade o prodaji potraživanja su objavljeni, Pandurević je upitala zašto ih onda niko nije vidio.

„Dragi Zorane, voljela bih vidjeti te stenograme sa sjednice Vlade i zapisnike. Evo, tražim ih skoro mjesec i po dana! Znate li Zorane da Zakon o obligacionim odnosima zabranjuje prodaju potraživanja koja se po svojoj prirodi protive prenošenju na drugog, a to su porezi, doprinosi i druga davanja“, pojašnjava Pandurević.

Ona je poručila da Alumina nije ničija ćaćevina niti će biti čiji plijen, nego je strateški resurs cijele Republike Srpske.  

(BN) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

VRIJEDNA IMOVINA RS

06.09.2022 12:31

PA ONA JE VEC PODIJELJENA KAO I SVE OSTALO STO VRIJEDI U OVOJ DRZAVI. VLAST ZA 16 GODINA "KUPILA" SVE TO. SAD GLASAJTE ZA NJH A ONI CE U NAREDNE 4 GODINE, KAKO OBECAVAJU, OD RS NAPRAVITI MODERNU, EKONOMSKI JAKU DRZAVU SA INFRASTRUKTUROM KAO NA ZAPADU. ...CAREVO NOVO ODIJELO

ODGOVORITE
Name

sindikalac

06.09.2022 12:54

Gospodjo Pandurovic,ovi lopovi poput Stevanovica vec 20godina uzimaju drzavnu imovinu bez ijedne marke i tako se bogate.Stevanovic je kriminalac SNSDa i misli da je to normalno ! Prvi put se neko usudio da im se suprotstavi i oni bi sada i policiju/ koja je takodje krimogena/angazovali da preuzmu ALUMINU !Narod vas moli ako mozete sacuvajte nesto od resursa R.Srpske za buduci narastaj !U ime 30 000 mrtvih,koji su dali zivot za narod i resurse R.Srpske

ODGOVORITE
Name

Да

06.09.2022 13:10

Управу си, али ни мала и средња предузећа нису била ћаћевина што сте све џаба присвојили ви (СДС) приликом приватизације у читавој Р Српској. Да 100 година живим то вам нећу опрости. Знам да знаш али први сте ви почели развлачити имовину Р Српске још док није ни било ових садашњих ни близу власти или ако и јесу били су у другом дресу.

ODGOVORITE
Name

Realno

06.09.2022 13:46

Ni jedna fabrika iz prethodne države nije ničija privatna prćija, a tvoja stranka ih je većinu zatvorila ili porušila. Nova vlast na čelu sa SNSD-om je samo nastavila raditi vaš prljavi posao. Te fabrike je napravila SFRJ odvajajući od usta svakog stanovnika, a sačuvali su ih borci VRS i predali ih vama na upravljanje.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.09.2022 13:55

Alumina vrijedi 600 miliona maraka a onaj ko je kupio 42 miliona maraka potraživanja postaje većinski vlasnik, ahahaha. Pa valjda da je neko kupio 301 milion potraživanja valjda bi tad to bila natpolovična većina u odnosu na 600 miliona! Zato molim te prestani sa lupetanjem živa bila!

ODGOVORITE
Name

Re

06.09.2022 17:59

Zar tebi nema niko da kaze koliko si glup?

Name

Milan za Re

06.09.2022 21:05

Pa ti mi govoriš da sam glup pošto si ti vjerovatno pametan, ahahahahahaha!

Name

Milan za Re

07.09.2022 06:04

Ti si rekao da sam glup jer si ti očito pametan pošto vidim da vodiš argumenotvanu raspravu, ahahahaha!

Name

XBH

06.09.2022 14:48

Kisa pada Bosna propada ...

ODGOVORITE
Name

Zvornik

06.09.2022 16:19

Priča je sledeća; Aluminu kupuju kriminalci Zoran Debeli i Pavgord za 42 mil. Po izborima 2022 godine, za godinu ili dvije, ako pobijedi sekta SNSD, istu Aluminu će od ova dva kriminalca otkupiti kriminogena vlada sekte SNSD za par stotina miliona. Naravno kriminogena vlada će to platiti narodnim novcem i po njima je vuk sit i ovce na broju, odnosno Debeli i Pavgord bogatiji za te milione, a Alumina vraćena narodu. Ovo do sledećih izbora, pa onda nanovo, neki novi Debeli i novi Pavgord kupuju Aluminu.

ODGOVORITE