Православни Срби очували идентитет у Сентандреји

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је након Свете архијерејске литургије, коју је служио у Саборној цркви Успенија Пресвете Богородице у Сентандреји, истакао да су православни Срби послије толико вијекова очували идентитет овдје и у свијету.

Србија 04.09.2022 | 15:45
Православни Срби очували идентитет у Сентандреји

"Да су били само Срби, не би остало ни помена о њима. Сентандреја може бити најбољи примјер свим православним Србима, па и онима у Србији", поручио је патријарх Порфирије у бесједи након литургије.

Он је нагласио да је веома радостан што је у Сентандреји у Мађарској, у "хришћанској земљи која се устројава у духу јеванђеља и заповести Христове".

"Ми смо данас овде у Сентандреји и осећамо поред узбуђења извесну дозу страха јер велики јерарси наше цркве су се на овом месту молили Богу. Без молитве нема успеха", истакао је патријарх Порфирије.

Он је рекао да су се Срби у Сентандреју склонили бјежећи од мача и невоља, и поручио да треба бити поносан на њих јер су, дошавши на пусто мјесто, зидали скромне земунице и дрвене куће, и у оскудици и биједи сазидали осам "предивних храмова на малом простору".

"Прошло је толико векова, а православни Срби су очували идентитет овде и у свету. Да су били само Срби, не би остало ни помена о њима. Сентандреја може бити најбољи примјер свим православним Србима, па и онима у Србији", додао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски захвалио је мађарској држави и тамошњој Римокатоличкој цркви за подршку, те похвалио државу Мађарску за залагање за хришћанске вриједности у Европи.

Његовој светости саслуживали су епископи будимски Лукијан, бачки Иринеј, ремезијански Стефан, хвостански и изабрани западноевропски Јустин, свештенство и ђакони Епархије будимске.

Литурији су, осим великог броја вјерника, присуствовали и замјеник предсједника Владе Мађарске Жолт Шемјен, амбасадор Србије у Мађарској Иван Тодоров и представници Римокатоличке цркве.

Патријарх Порфирије јуче је започео тродневну посјету Епархији будимској, поводом 100. годишњице успостављања Српске Патријаршије и 20. годишњице архијерејског служења епископа Лукијана на челу Епархије будимске.

Током посјете Епархији будимској, патријарх Порфирије састаће се са државним врхом Мађарске и посјетиће српске институције у овој држави.

(Срна/ фото: СПЦ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

04.09.2022 19:01

НЕКА СУ ЖИВИ И ЗДРАВИ. НЕКА ЧУВАЈУ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ И ПРАВОСЛАВНУ ВИЈЕРУ. ПА БЛИЗУ СМО. НИЈЕ ДАЉИНА НИКАКВА ПРЕПРЕКА, КАДА СЕ ПОШТУЈЕМО. И ТРЕБА ДА ЗНАМО, ДА СМО СВОЈИ. СРБИН ОД БАЊА ЛУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ