Pravoslavni Srbi očuvali identitet u Sentandreji

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je nakon Svete arhijerejske liturgije, koju je služio u Sabornoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Sentandreji, istakao da su pravoslavni Srbi poslije toliko vijekova očuvali identitet ovdje i u svijetu.

Srbija 04.09.2022 | 15:45
Pravoslavni Srbi očuvali identitet u Sentandreji

"Da su bili samo Srbi, ne bi ostalo ni pomena o njima. Sentandreja može biti najbolji primjer svim pravoslavnim Srbima, pa i onima u Srbiji", poručio je patrijarh Porfirije u besjedi nakon liturgije.

On je naglasio da je veoma radostan što je u Sentandreji u Mađarskoj, u "hrišćanskoj zemlji koja se ustrojava u duhu jevanđelja i zapovesti Hristove".

"Mi smo danas ovde u Sentandreji i osećamo pored uzbuđenja izvesnu dozu straha jer veliki jerarsi naše crkve su se na ovom mestu molili Bogu. Bez molitve nema uspeha", istakao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da su se Srbi u Sentandreju sklonili bježeći od mača i nevolja, i poručio da treba biti ponosan na njih jer su, došavši na pusto mjesto, zidali skromne zemunice i drvene kuće, i u oskudici i bijedi sazidali osam "predivnih hramova na malom prostoru".

"Prošlo je toliko vekova, a pravoslavni Srbi su očuvali identitet ovde i u svetu. Da su bili samo Srbi, ne bi ostalo ni pomena o njima. Sentandreja može biti najbolji primjer svim pravoslavnim Srbima, pa i onima u Srbiji", dodao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski zahvalio je mađarskoj državi i tamošnjoj Rimokatoličkoj crkvi za podršku, te pohvalio državu Mađarsku za zalaganje za hrišćanske vrijednosti u Evropi.

Njegovoj svetosti sasluživali su episkopi budimski Lukijan, bački Irinej, remezijanski Stefan, hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justin, sveštenstvo i đakoni Eparhije budimske.

Lituriji su, osim velikog broja vjernika, prisustvovali i zamjenik predsjednika Vlade Mađarske Žolt Šemjen, ambasador Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov i predstavnici Rimokatoličke crkve.

Patrijarh Porfirije juče je započeo trodnevnu posjetu Eparhiji budimskoj, povodom 100. godišnjice uspostavljanja Srpske Patrijaršije i 20. godišnjice arhijerejskog služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske.

Tokom posjete Eparhiji budimskoj, patrijarh Porfirije sastaće se sa državnim vrhom Mađarske i posjetiće srpske institucije u ovoj državi.

(Srna/ foto: SPC)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

+

04.09.2022 19:01

NEKA SU ŽIVI I ZDRAVI. NEKA ČUVAJU SVOJE PORODICE I PRAVOSLAVNU VIJERU. PA BLIZU SMO. NIJE DALJINA NIKAKVA PREPREKA, KADA SE POŠTUJEMO. I TREBA DA ZNAMO, DA SMO SVOJI. SRBIN OD BANJA LUKE.

ODGOVORITE