У Србији узимају годишњи да би дјеци набавили књиге

Иако су ученици у четвртак кренули са наставом, маме и тате данима се сналазе, чекају у дугим редовима и лутају с краја на крај града како би купили потребне књиге.

Србија 04.09.2022 | 13:02
У Србији узимају годишњи да би дјеци набавили књиге

Родитељи морају да узимају чак слободне дане, па малтене и годишње одморе како би деци набавили све уџбеника за основну или средњу школу. То се односи на оне маме и тате чији школарци немају прилику да преко школе, односно школских центара, купе комплете, а онда их само 1. септембра покупе када први дан дођу у школске клупе.

Стога су принуђени да се на разноразне начине довијају како би од својих обавеза успели да стигну да чекају у дугим редовима испред књижара или да обилазе уличне препродавце половних књига, а неретко и да иду с краја на крај града само да би пронашли један наслов за одређени предмет. Све то изискује и време и живце.
- Другог дана школе сам морала да изађем с посла како бих отишла до књижаре да проверим да ли има уџбеник из рачуноводства за други разред средње школе. Пошто радим од девет до пет, не могу да стигнем и да лутам од књижаре до књижаре да бих нашла одређеног издавача. С Новог Београда сам на слободан дан ишла у Миријево да потражим нови уџбеник, јер сам чула да тамо има.
Изгубим цео дан, мораћу и одмор да узмем како бих нашла све књиге и радне свеске јер ће потрага трајати две-три недеље сигурно док не склопим комплет - пожалила нам се Милица Лазић, чија ћерка иде у трећи разред економске школе:

- Код продавца половних књига сам једва нашла радну свеску из енглеског, која је била скроз ишарана и исписана. Пошто нигде нисам нашла бољу, морала сам ову да узмем, тако да ме код куће чека брисање гумицом од стране до стране, а оно што је ишарано хемијском оловком да бришем белилом. Није само што луташ по граду, него што кад дођеш кући мораш сваки половни уџбеник да прегледаш с дететом и да га средиш.

У великом реду испред књижаре у Косовској улици у Београду јуче је стајала и Марија Миленковић.

- Знала сам да ће бити гужва првог викенда у септембру и зато сам у потрагу кренула пре осам ујутро. Заузела место у реду док се књижара још није ни отворила, чекала, ушла унутра и - нема књиге! Потрага се наставља... Видевши колико се чека, звала сам и мужа са слободног дана да ми помогне. Поделили смо се па ја чекам код продаваца половних књига, а он испред једне књижаре ту у близини. Изгубићемо цео дан док нађемо ћерки књиге за осми разред, а у центар смо дошли из Земуна.

У потрагу за уџбеницима се неретко укључују и деца.

Курир је јуче разговарао с продавцима половних уџбеника у Косовској улици који кажу да раде и замену уџбеника, али да она зависи од разреда и предмета. Тако је, рецимо, за већину предмета из основне и средње школе могућа замена два уџбеника за један. Постоји могућност и да се донесе једна књига уколико немају две и да се доплати колико је потребно за жељени уџбеник.

- Мама тражи књиге од петка, јер су нам професори тек првог дана школе рекли које уџбенике и од ког издавача ћемо користити, пошто су нешто мењали у програму. Зато нисмо могли раније да набавимо књиге и да нас сада не боли глава. Договориле смо се да ја чекам испред књижаре и када дођем на ред, да видим да ли имају уџбеник који ми је потребан и да питам колико кошта. С мамом сам на вези телефоном и она ће одмах доћи у књижару ако будемо имали среће да нађемо књигу - прича нам једна ученица трећег разреда док стрпљиво чека више од сат времена у реду.

Многи обилазе и продавце који су аутомобиле затрпали половним књигама. Повремено бацају поглед и према реду испред књижаре. Немају никог да им помогне, а не могу у исто време да буду на два места.

С друге стране, родитељи чија деца похађају школе у којима постоји могућност куповине комплета преко дистрибутера уџбеника с којима школе имају сарадњу кажу да немају никаквих трзавица.

- Ово је господски. Поручимо књиге, комплете или само уџбенике који нам требају уколико можемо нешто да искористимо од старијег детета, имамо прилику да платимо и на рате, и оне нас чекају 1. септембра у школи уредно спаковане. Само преузмемо. Не боли нас глава и не губимо време лутајући по граду.

- На више места у граду сам безуспешно тражила уџбеник, а онда сам угледала код једног уличног продавца код Фонтане. Сва срећна што сам га напокон угледала, нисам превише марила за цену. Учинила ми се пристојном. А онда сам отишла до једне књижаре на Коњарнику у потрази за неком другом књигом, јер сам сазнала да се тамо може наћи, и угледала онај уџбеник нов и јефтинији него што сам купила на улици! Али нисам нашла оно по шта сам дошла. Сада обилазим сва места по центру. Изгубила сам опет цео дан - рекла нам је Зорица Јовановић.

(Еспресо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

04.09.2022 14:55

Моје дијете је исло у сколу у аустрији додје у разред цекају га књиге у клупи Уредјена земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када је разарана

04.09.2022 15:44

Аустрија?! Нас разарају и пљацкају редовно и јос постојимо, сто се тице интелигенције знања дјеца су врх у свијету.

Name

Глигор

04.09.2022 17:06

Омг,дијете треци средње мама му мора узети годисњи да упи књиге.Свакаквих нас има,моје дијете је у средњој само са другарима исло да трази књиге и не видим разлог толикој еуфорији да се књиге морају набавити у два дана .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шатор

04.09.2022 17:48

Кева до 4. основне ми узимала књиге, послије је хтјела, али јс нисам дао. Исто и гардеробу... Од 7. разреда сам себи прикупљао и лову, тако да... Мајке кваре мушку дјецу, мисле да га воле ако му сервира све готово, и кад настане дебил, онда јој куку...

Name

Јао, Србијо!

04.09.2022 22:59

Па наша матица да се овако брука? Треба све преписати од Србије? Ја сам мислио да је у Србији све на нивоу!? Па како је матица ово дозволила? Па ми овдје у РС смо загкедани у матицу... Какве нам ово вијести пуштате? Хоћете да се разочарамо у Србију? Овакве вијести не смијете да објављујете, јасно!? Ма, Србију не занима РС уопште! Мислим, на обичан народ! Кад сам у Србији, будем поносан и пун себе а онда ме Србијанци смлате кад кажу "ђез ба Боснац"... Не воле нас Србијанци, нимало. Џаба мој понос када ме они не доживљавају као свог... Јебо Србију, треба бјежати на Запад!

ОДГОВОРИТЕ