U Srbiji uzimaju godišnji da bi djeci nabavili knjige

Iako su učenici u četvrtak krenuli sa nastavom, mame i tate danima se snalaze, čekaju u dugim redovima i lutaju s kraja na kraj grada kako bi kupili potrebne knjige.

Srbija 04.09.2022 | 13:02
U Srbiji uzimaju godišnji da bi djeci nabavili knjige

Roditelji moraju da uzimaju čak slobodne dane, pa maltene i godišnje odmore kako bi deci nabavili sve udžbenika za osnovnu ili srednju školu. To se odnosi na one mame i tate čiji školarci nemaju priliku da preko škole, odnosno školskih centara, kupe komplete, a onda ih samo 1. septembra pokupe kada prvi dan dođu u školske klupe.

Stoga su prinuđeni da se na raznorazne načine dovijaju kako bi od svojih obaveza uspeli da stignu da čekaju u dugim redovima ispred knjižara ili da obilaze ulične preprodavce polovnih knjiga, a neretko i da idu s kraja na kraj grada samo da bi pronašli jedan naslov za određeni predmet. Sve to iziskuje i vreme i živce.
- Drugog dana škole sam morala da izađem s posla kako bih otišla do knjižare da proverim da li ima udžbenik iz računovodstva za drugi razred srednje škole. Pošto radim od devet do pet, ne mogu da stignem i da lutam od knjižare do knjižare da bih našla određenog izdavača. S Novog Beograda sam na slobodan dan išla u Mirijevo da potražim novi udžbenik, jer sam čula da tamo ima.
Izgubim ceo dan, moraću i odmor da uzmem kako bih našla sve knjige i radne sveske jer će potraga trajati dve-tri nedelje sigurno dok ne sklopim komplet - požalila nam se Milica Lazić, čija ćerka ide u treći razred ekonomske škole:

- Кod prodavca polovnih knjiga sam jedva našla radnu svesku iz engleskog, koja je bila skroz išarana i ispisana. Pošto nigde nisam našla bolju, morala sam ovu da uzmem, tako da me kod kuće čeka brisanje gumicom od strane do strane, a ono što je išarano hemijskom olovkom da brišem belilom. Nije samo što lutaš po gradu, nego što kad dođeš kući moraš svaki polovni udžbenik da pregledaš s detetom i da ga središ.

U velikom redu ispred knjižare u Кosovskoj ulici u Beogradu juče je stajala i Marija Milenković.

- Znala sam da će biti gužva prvog vikenda u septembru i zato sam u potragu krenula pre osam ujutro. Zauzela mesto u redu dok se knjižara još nije ni otvorila, čekala, ušla unutra i - nema knjige! Potraga se nastavlja... Videvši koliko se čeka, zvala sam i muža sa slobodnog dana da mi pomogne. Podelili smo se pa ja čekam kod prodavaca polovnih knjiga, a on ispred jedne knjižare tu u blizini. Izgubićemo ceo dan dok nađemo ćerki knjige za osmi razred, a u centar smo došli iz Zemuna.

U potragu za udžbenicima se neretko uključuju i deca.

Кurir je juče razgovarao s prodavcima polovnih udžbenika u Кosovskoj ulici koji kažu da rade i zamenu udžbenika, ali da ona zavisi od razreda i predmeta. Tako je, recimo, za većinu predmeta iz osnovne i srednje škole moguća zamena dva udžbenika za jedan. Postoji mogućnost i da se donese jedna knjiga ukoliko nemaju dve i da se doplati koliko je potrebno za željeni udžbenik.

- Mama traži knjige od petka, jer su nam profesori tek prvog dana škole rekli koje udžbenike i od kog izdavača ćemo koristiti, pošto su nešto menjali u programu. Zato nismo mogli ranije da nabavimo knjige i da nas sada ne boli glava. Dogovorile smo se da ja čekam ispred knjižare i kada dođem na red, da vidim da li imaju udžbenik koji mi je potreban i da pitam koliko košta. S mamom sam na vezi telefonom i ona će odmah doći u knjižaru ako budemo imali sreće da nađemo knjigu - priča nam jedna učenica trećeg razreda dok strpljivo čeka više od sat vremena u redu.

Mnogi obilaze i prodavce koji su automobile zatrpali polovnim knjigama. Povremeno bacaju pogled i prema redu ispred knjižare. Nemaju nikog da im pomogne, a ne mogu u isto vreme da budu na dva mesta.

S druge strane, roditelji čija deca pohađaju škole u kojima postoji mogućnost kupovine kompleta preko distributera udžbenika s kojima škole imaju saradnju kažu da nemaju nikakvih trzavica.

- Ovo je gospodski. Poručimo knjige, komplete ili samo udžbenike koji nam trebaju ukoliko možemo nešto da iskoristimo od starijeg deteta, imamo priliku da platimo i na rate, i one nas čekaju 1. septembra u školi uredno spakovane. Samo preuzmemo. Ne boli nas glava i ne gubimo vreme lutajući po gradu.

- Na više mesta u gradu sam bezuspešno tražila udžbenik, a onda sam ugledala kod jednog uličnog prodavca kod Fontane. Sva srećna što sam ga napokon ugledala, nisam previše marila za cenu. Učinila mi se pristojnom. A onda sam otišla do jedne knjižare na Кonjarniku u potrazi za nekom drugom knjigom, jer sam saznala da se tamo može naći, i ugledala onaj udžbenik nov i jeftiniji nego što sam kupila na ulici! Ali nisam našla ono po šta sam došla. Sada obilazim sva mesta po centru. Izgubila sam opet ceo dan - rekla nam je Zorica Jovanović.

(Espreso)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

borac

04.09.2022 14:55

Moje dijete je islo u skolu u austriji dodje u razred cekaju ga knjige u klupi Uredjena zemlja.

ODGOVORITE
Name

Kada je razarana

04.09.2022 15:44

Austrija?! Nas razaraju i pljackaju redovno i jos postojimo, sto se tice inteligencije znanja djeca su vrh u svijetu.

Name

Gligor

04.09.2022 17:06

Omg,dijete treci srednje mama mu mora uzeti godisnji da upi knjige.Svakakvih nas ima,moje dijete je u srednjoj samo sa drugarima islo da trazi knjige i ne vidim razlog tolikoj euforiji da se knjige moraju nabaviti u dva dana .

ODGOVORITE
Name

Šator

04.09.2022 17:48

Кева до 4. основне ми узимала књиге, послије је хтјела, али јс нисам дао. Исто и гардеробу... Од 7. разреда сам себи прикупљао и лову, тако да... Мајке кваре мушку дјецу, мисле да га воле ако му сервира све готово, и кад настане дебил, онда јој куку...

Name

Jao, Srbijo!

04.09.2022 22:59

Pa naša matica da se ovako bruka? Treba sve prepisati od Srbije? Ja sam mislio da je u Srbiji sve na nivou!? Pa kako je matica ovo dozvolila? Pa mi ovdje u RS smo zagkedani u maticu... Kakve nam ovo vijesti puštate? Hoćete da se razočaramo u Srbiju? Ovakve vijesti ne smijete da objavljujete, jasno!? Ma, Srbiju ne zanima RS uopšte! Mislim, na običan narod! Kad sam u Srbiji, budem ponosan i pun sebe a onda me Srbijanci smlate kad kažu "đez ba Bosnac"... Ne vole nas Srbijanci, nimalo. Džaba moj ponos kada me oni ne doživljavaju kao svog... Jebo Srbiju, treba bježati na Zapad!

ODGOVORITE