Заједничко писмо Макрона и Шолца предсједнику Вучићу

Председник Србије Александар Вучић примио је заједничко писмо председника Француске Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

Србија 04.09.2022 | 12:15
Заједничко писмо Макрона и Шолца предсједнику Вучићу

"Упућујемо Вам ово заједничко писмо у тренутку од пресудног значаја за безбедност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана. Уверени смо да, у светлу руске агресије над Украјином, морамо да уложимо још снажније напоре, како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би се решили дуготрајни билатерални и регионални спорови", пише у писму Емануела Макрона и Олафа Шолца.

Наводе да је пуна нормализација односа Беогарда и Приштине од суштинског значаја за Западни Балкан, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

"Обраћамо Вам се као лидеру Ваше земље, како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ. Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу", пише у писму.

Стога смо, како кажу, задужили наше саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима.

У писму предлажу да саветници, заједно са Мирославом Лајчаком, посете Београд и Приштину, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред.

Искрено се надамо да ће ова иницијатива наићи на Ваше интересовање и подршку", наводи се у заједничком писму Макрона и Шолца.

(РТС)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Алеxа

04.09.2022 10:23

Сад су се сјетили нек они приме све сиптаре у њем и француску а нас оставите на миру. Дзаба вам европа без гријања и хране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2022 12:30

Ко ти је то рекао или сам лазес да нема гријања и хране.Додји да видис како се лијепо и луxузно зиви.

Name

Мујо

04.09.2022 13:42

Полако видићемо за два три мијесеца ако европа неподвије реп како ћеш се луксузирати у неком брендираним ћебенцету пошто је ту ипак висок стандард сигурно се нећете умотавати у којекакве декетине

Name

Ре

04.09.2022 15:29

Вазно је да Руси висе никад неце моци уцјењивати Европу,а ви ако мрзите Европу идите у Русију па узивајте нико вам небрани.

Name

Хазим

04.09.2022 17:02

Па Мујо засто ниси отисао у Русију отисао да радис или мозда дјецу послао.

Name

Мирослав

04.09.2022 17:29

Ко мрзи Европу, па Европа је нас континент? Али ЕУ је усла у рат, по налогу амера са Русима. ЕУ је из неког разлога постала послусна, сервилна, на своју стету и за интерес амера. Ја плацам порез ЕУ, против сам да моје паре тросе на финанцирање наркомана Зеленског, његових нациста и за интересе амера. Сто би било ко од нас мрзео Европу, али ово сто раде политицари ЕУ, је сулудо, ирацијонално, са извесним озбиљним страдањем целог континента. Дакле, то је неуспесна политика, погресно изабраних политицара. Промене су неопходне, ако све до промена не пропадне.

Name

Корослав

05.09.2022 19:28

Сто це ти нафта,плин ,гријање ,струја? То ниста нетреба.Ја измислијо соларни капут,пидјаму ,гаце ,костим итд.и све на солар ,тако да нетребају никакви енергенти.Некада су биле електрицне деке,јоргани јос док је била југа доносили југо гастајбери из Њемацке,а ја то висе не користим јер сам све у куци сто имам пребацијо на солар.

Name

Добој

05.09.2022 21:01

Сад вам требају Срби као баланс стангла васем пропалом пројекту звани ЕУ, а када је требао кисик за насих 12 беба бомбардовали сте нас беспостедно. Мрс, стоко западњацка!!!!

Name

055

04.09.2022 10:26

Полако стручњаци,,,не гори под ногама Вучићу него вама,инфлација,рецесија,немири а све из разлога што сте увели санкције на Руске производе без који неможете,енергенти,сировине....Косово је проблем који сте ви произвели заједно са америком и подршком НАТО,који је у овом односу снага немоћан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле

04.09.2022 10:35

Год постоји непризнавање Русије, из стране Европе, Србија подрзава и Русију, али заједно са Русијом и остали свијет, али кроз призму одбране ... Солц, Маркрон би требали престати звати војну операцију (специјалну војну операцију) у Украјини агресијом, и слицним терминима, и морали би се позабавити проблемом постојања Енглеског и Америцког народа, посто имају недостатке, по нама крупне ... То, крај колонизма, и антифасизам, би била застита за Европу, а за Балкан је потребан пријем Грцке у Отворени Балкан или пак нове савезе, висе би Грцка требала разматрати то питање јер је следеца евентуално на удару ... Интеграције Албаније и БХ су такодје битне, док је Турска дио Азије и ето како су медији пренијели одлуцено је да има увид и на Балкан, по иницијативи Вуцица ... Треце питање Херцег Босне управо због Смита није ријесно, па Солц би морао видјети повлацење и затварање ОХРа или присуство представника Индије и осталих земаља из Азије у том ОХРу који је дакле неодговоран, то јест, висе канцеларија за неодговорност него за висоју одговорност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едомајка

04.09.2022 10:43

Људино цитам твој коментар и просто ме стид твојих глупости у овом твом коментару !!! Замисли молим те па ви не зелите Америку и Европу мастате о мајци русији и Кинг à 99% вас зиви на простору Европе и Америке !!! Људино кога ти зајебавас ???

Name

Интелектуалац ТМ Р

04.09.2022 11:21

Видис и то је Србија и Русија, колко добро поистовјецујемо са огњистем, дале мајком Русијом, а Кина је изасла као права земља снова ... Америка и Европа свакако су дио свијета, и има нас доста зивимо тамо, али Европа и Америка су напросто усрале оно сто су биле и врацају се неваљалом, сматрајуци да су сви остали Индијанци ... Па и ако јесу вец знају за свијет ... Ето, надам се да се стидис само себе, за остале не брини ...

Name

Ре Докле

04.09.2022 12:58

Лијепо је то да анализираш свјетске проблеме. Ипак, претходно би се требао описменити. Нпр, придјеви енглески и амерички се пишу малим словом. Здрав и весео био.

Name

"ДОТЛЕ"

04.09.2022 14:02

за ДОКЛЕ цовијек буде фасциниран колицином глупости коју неки могу ннаписати.Салата од ријеци,неповезаних појмова, потребе да се несто казе с једне стране а опет,с друге стране интелектуална немоц, необразовање ,идиотизам....сто код нас у Херцеговини казу "НИДЈЕ ВЕЗЕ",,ОВАКВИМ КАО ТИ БИ ТРЕБАЛО ЗАБРАНИТИ ДА СЕ ЈАВЉАЈУ, АЛИ СТА ЦЕС, ТА ДЕМОКРАТИЈА ПУСТА

Name

БЛБ

04.09.2022 11:14

Па посаљите писмо у којем писе да се кајете за оно сто сте урадили 99 србском народу и да је то била велика греска и да подрзавате резолицију 1244 УН и да је она једина мјеродавна за успостављање пуне ингеренције дрзаве Србије над својом насилно отетим дијелом суверене земље. Кад то урадите бице и мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.09.2022 11:54

Удрузили се, сад пису писма, какав напор треба улозити Србија. Србија треба да уведе санкције Русији и да призна део своје отете земље за дрзаву. Узалуд вам скрабање, КиМ је комад насе земље,тренутно окупиран, Руси нас нису бомбардовали ни уводили нам санкције, осим тога Руси су нам дугогодисњи пријатељи. Обе ове фаце подрзавају целквитост Украјине, а не подрзавају целовитос Србије, као такви двоструки "мудраци" узалуд нам писете. Нема тог Србина а неце га ни бити, да би вам потписао признање, за отети део насе земље, од стран вас и терориста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Мирослав

04.09.2022 13:33

Мала дигресија, Русија не да није "бомбардовала" Србију, него никад у новијој историји није водила хегемонистицку политику, није никог бомбардовала, нити је кад показала аспирације на било коју суверену дрзаву. Оно сто сад ради је управо оно сто је СРЈ требала на Космету урадити 1997-98. Уцврстити границе, демилитаризовати терористицке групе, смјестити у затворе одговорне и заврсити сваку прицу око велике Албаније. Санса је пропустена, па сад срби у својој земљи морају вадити Лицне карте непризнате дрзаве, која и не постоји...

Name

Корослав

05.09.2022 21:54

Са које си ти планете стиго?Када се узме само рафинерија Брод добро је сто је нестала.Требо би упитати русе коју су то они технологију уградили да је нако смрдило.Оно не би дао ни нај вецем дусману да тамо зиви и ради .Да је остала радити до сада у Броду до сада нико неби бијо зив .Где год додје Рус пословат само зло остане иза њих и то ти је твој брат Рус.

Name

Илија

04.09.2022 12:18

А јесте навалили да призна Косово. Ниад за никада поцркај те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.09.2022 12:31

Кад цитам ове бљувотине од коментара сватим ка каквим мамлазима зивим и тразим будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.09.2022 13:24

ЈЕСУ ДВОЛИЧНИ. ПА СВЕ ВУЧИЋ ЧИНИ И ПОШТУЈЕ И МИР ЧУВА. А НИКАД ДА ОНИ ДИСЦИПЛИНУЈУ ПРИШТИНУ. СРБИ СУ ИЗГРАДИЛИ СВЕ ПО КОСОВУ, ТОЈ СИРОТИЊИ. САДА ИМ БАШ ОНИ ДАЈУ ПОДРШКУ. ЗА МЕНЕ . ТО СЕ НЕСХВАТЉИВО. ВУЧИЋ. ХЕРОЈ. ХВАЛА МУ И ЖИВ БИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.09.2022 13:35

НИКАДА ПРИЗНАТИ. ОНИ МИСЛЕ КОМАНДОВАТИ СРБИЈИ. ПРИЗНАЈТЕ РЕЗОЛУЦИЈУ 1244. ОТЕЛИ ДИО СРБИЈЕ, А НЕМОЖЕТЕ НИШТА ПРИШТИНИ. НАРЕЂУЈУ СРБИЈИ И ШТА ЋЕ ДА МИСЛИ И ОСИЈЕЋА. НЕМАМО ЗАШТО УВОДИТИ РУСИЈИ САНКЦИЈЕ. КАКВИ ВЕЛИКИ ДРЖАВНИЦИ, А МАЛО ЗНАЈУ О НАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

04.09.2022 14:30

Две велике Будалетине а има их у Бриселу безброј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

04.09.2022 15:15

Јесте ли вас два набавили дуге гаће..Србија има дрва

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

04.09.2022 15:27

Сцхолз до краја године подноси оставку тј. то су амалитицки показатељи у Њемацкој, јер је јавно мнење против рата и наорузавања Украјине сто по први пут након 2 свј.рата њихова влада цини. Све веци број гласова у Њемацкој се цује да је неопходно да се све усмјери ка дипломатији и прекиду рата ,јер у супротном Европа це запасти у велику енергетску кризу сто повлаци и економску .Да ли су бас јединствени како медији преносе просудите сами по примјеру Мадјарске која без икаквих санкција пуни депое гаса и нафте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даг

04.09.2022 15:45

Америка и Енглеска то је земља пролетерска са комесарима, комесаријатима и осталим овнима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.09.2022 17:55

БОРАЦ. ШТО НЕ НАВЕДЕШ, КОЈИ КОМЕНТАР Т ЈЕ БЉУВОТИНА. СВИ ПИШЕМО,.ШТО ТОГ МОМЕНТА МИСЛИМО. НЕ СТУДИРАМО КОМЕНТАР. ЧАС ТАЈ.

ОДГОВОРИТЕ