Zajedničko pismo Makrona i Šolca predsjedniku Vučiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Srbija 04.09.2022 | 12:15
Zajedničko pismo Makrona i Šolca predsjedniku Vučiću

"Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi", piše u pismu Emanuela Makrona i Olafa Šolca.

Navode da je puna normalizacija odnosa Beogarda i Prištine od suštinskog značaja za Zapadni Balkan, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

"Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Кosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou", piše u pismu.

Stoga smo, kako kažu, zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima.

U pismu predlažu da savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Beograd i Prištinu, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred.

Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku", navodi se u zajedničkom pismu Makrona i Šolca.

(RTS)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Alexa

04.09.2022 10:23

Sad su se sjetili nek oni prime sve siptare u njem i francusku a nas ostavite na miru. Dzaba vam evropa bez grijanja i hrane.

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2022 12:30

Ko ti je to rekao ili sam lazes da nema grijanja i hrane.Dodji da vidis kako se lijepo i luxuzno zivi.

Name

Mujo

04.09.2022 13:42

Polako vidićemo za dva tri mijeseca ako evropa nepodvije rep kako ćeš se luksuzirati u nekom brendiranim ćebencetu pošto je tu ipak visok standard sigurno se nećete umotavati u kojekakve deketine

Name

Re

04.09.2022 15:29

Vazno je da Rusi vise nikad nece moci ucjenjivati Evropu,a vi ako mrzite Evropu idite u Rusiju pa uzivajte niko vam nebrani.

Name

Hazim

04.09.2022 17:02

Pa Mujo zasto nisi otisao u Rusiju otisao da radis ili mozda djecu poslao.

Name

Miroslav

04.09.2022 17:29

Ko mrzi Evropu, pa Evropa je nas kontinent? Ali EU je usla u rat, po nalogu amera sa Rusima. EU je iz nekog razloga postala poslusna, servilna, na svoju stetu i za interes amera. Ja placam porez EU, protiv sam da moje pare trose na financiranje narkomana Zelenskog, njegovih nacista i za interese amera. Sto bi bilo ko od nas mrzeo Evropu, ali ovo sto rade politicari EU, je suludo, iracijonalno, sa izvesnim ozbiljnim stradanjem celog kontinenta. Dakle, to je neuspesna politika, pogresno izabranih politicara. Promene su neophodne, ako sve do promena ne propadne.

Name

Koroslav

05.09.2022 19:28

Sto ce ti nafta,plin ,grijanje ,struja? To nista netreba.Ja izmislijo solarni kaput,pidjamu ,gace ,kostim itd.i sve na solar ,tako da netrebaju nikakvi energenti.Nekada su bile elektricne deke,jorgani jos dok je bila juga donosili jugo gastajberi iz Njemacke,a ja to vise ne koristim jer sam sve u kuci sto imam prebacijo na solar.

Name

Doboj

05.09.2022 21:01

Sad vam trebaju Srbi kao balans stangla vasem propalom projektu zvani EU, a kada je trebao kisik za nasih 12 beba bombardovali ste nas bespostedno. Mrs, stoko zapadnjacka!!!!

Name

055

04.09.2022 10:26

Polako stručnjaci,,,ne gori pod nogama Vučiću nego vama,inflacija,recesija,nemiri a sve iz razloga što ste uveli sankcije na Ruske proizvode bez koji nemožete,energenti,sirovine....Kosovo je problem koji ste vi proizveli zajedno sa amerikom i podrškom NATO,koji je u ovom odnosu snaga nemoćan.

ODGOVORITE
Name

Dokle

04.09.2022 10:35

God postoji nepriznavanje Rusije, iz strane Evrope, Srbija podrzava i Rusiju, ali zajedno sa Rusijom i ostali svijet, ali kroz prizmu odbrane ... Solc, Markron bi trebali prestati zvati vojnu operaciju (specijalnu vojnu operaciju) u Ukrajini agresijom, i slicnim terminima, i morali bi se pozabaviti problemom postojanja Engleskog i Americkog naroda, posto imaju nedostatke, po nama krupne ... To, kraj kolonizma, i antifasizam, bi bila zastita za Evropu, a za Balkan je potreban prijem Grcke u Otvoreni Balkan ili pak nove saveze, vise bi Grcka trebala razmatrati to pitanje jer je sledeca eventualno na udaru ... Integracije Albanije i BH su takodje bitne, dok je Turska dio Azije i eto kako su mediji prenijeli odluceno je da ima uvid i na Balkan, po inicijativi Vucica ... Trece pitanje Herceg Bosne upravo zbog Smita nije rijesno, pa Solc bi morao vidjeti povlacenje i zatvaranje OHRa ili prisustvo predstavnika Indije i ostalih zemalja iz Azije u tom OHRu koji je dakle neodgovoran, to jest, vise kancelarija za neodgovornost nego za visoju odgovornost...

ODGOVORITE
Name

Edomajka

04.09.2022 10:43

Ljudino citam tvoj komentar i prosto me stid tvojih gluposti u ovom tvom komentaru !!! Zamisli molim te pa vi ne zelite Ameriku i Evropu mastate o majci rusiji i King à 99% vas zivi na prostoru Evrope i Amerike !!! Ljudino koga ti zajebavas ???

Name

Intelektualac TM R

04.09.2022 11:21

Vidis i to je Srbija i Rusija, kolko dobro poistovjecujemo sa ognjistem, dale majkom Rusijom, a Kina je izasla kao prava zemlja snova ... Amerika i Evropa svakako su dio svijeta, i ima nas dosta zivimo tamo, ali Evropa i Amerika su naprosto usrale ono sto su bile i vracaju se nevaljalom, smatrajuci da su svi ostali Indijanci ... Pa i ako jesu vec znaju za svijet ... Eto, nadam se da se stidis samo sebe, za ostale ne brini ...

Name

Re Dokle

04.09.2022 12:58

Lijepo je to da analiziraš svjetske probleme. Ipak, prethodno bi se trebao opismeniti. Npr, pridjevi engleski i američki se pišu malim slovom. Zdrav i veseo bio.

Name

"DOTLE"

04.09.2022 14:02

za DOKLE covijek bude fasciniran kolicinom gluposti koju neki mogu nnapisati.Salata od rijeci,nepovezanih pojmova, potrebe da se nesto kaze s jedne strane a opet,s druge strane intelektualna nemoc, neobrazovanje ,idiotizam....sto kod nas u Hercegovini kazu "NIDJE VEZE",,OVAKVIM KAO TI BI TREBALO ZABRANITI DA SE JAVLJAJU, ALI STA CES, TA DEMOKRATIJA PUSTA

Name

BLB

04.09.2022 11:14

Pa posaljite pismo u kojem pise da se kajete za ono sto ste uradili 99 srbskom narodu i da je to bila velika greska i da podrzavate rezoliciju 1244 UN i da je ona jedina mjerodavna za uspostavljanje pune ingerencije drzave Srbije nad svojom nasilno otetim dijelom suverene zemlje. Kad to uradite bice i mira.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

04.09.2022 11:54

Udruzili se, sad pisu pisma, kakav napor treba uloziti Srbija. Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da prizna deo svoje otete zemlje za drzavu. Uzalud vam skrabanje, KiM je komad nase zemlje,trenutno okupiran, Rusi nas nisu bombardovali ni uvodili nam sankcije, osim toga Rusi su nam dugogodisnji prijatelji. Obe ove face podrzavaju celkvitost Ukrajine, a ne podrzavaju celovitos Srbije, kao takvi dvostruki "mudraci" uzalud nam pisete. Nema tog Srbina a nece ga ni biti, da bi vam potpisao priznanje, za oteti deo nase zemlje, od stran vas i terorista.

ODGOVORITE
Name

Re: Miroslav

04.09.2022 13:33

Mala digresija, Rusija ne da nije "bombardovala" Srbiju, nego nikad u novijoj istoriji nije vodila hegemonisticku politiku, nije nikog bombardovala, niti je kad pokazala aspiracije na bilo koju suverenu drzavu. Ono sto sad radi je upravo ono sto je SRJ trebala na Kosmetu uraditi 1997-98. Ucvrstiti granice, demilitarizovati teroristicke grupe, smjestiti u zatvore odgovorne i zavrsiti svaku pricu oko velike Albanije. Sansa je propustena, pa sad srbi u svojoj zemlji moraju vaditi Licne karte nepriznate drzave, koja i ne postoji...

Name

Koroslav

05.09.2022 21:54

Sa koje si ti planete stigo?Kada se uzme samo rafinerija Brod dobro je sto je nestala.Trebo bi upitati ruse koju su to oni tehnologiju ugradili da je nako smrdilo.Ono ne bi dao ni naj vecem dusmanu da tamo zivi i radi .Da je ostala raditi do sada u Brodu do sada niko nebi bijo ziv .Gde god dodje Rus poslovat samo zlo ostane iza njih i to ti je tvoj brat Rus.

Name

Ilija

04.09.2022 12:18

A jeste navalili da prizna Kosovo. Niad za nikada pocrkaj te.

ODGOVORITE
Name

borac

04.09.2022 12:31

Kad citam ove bljuvotine od komentara svatim ka kakvim mamlazima zivim i trazim buducnost.

ODGOVORITE
Name

+

04.09.2022 13:24

JESU DVOLIČNI. PA SVE VUČIĆ ČINI I POŠTUJE I MIR ČUVA. A NIKAD DA ONI DISCIPLINUJU PRIŠTINU. SRBI SU IZGRADILI SVE PO KOSOVU, TOJ SIROTINJI. SADA IM BAŠ ONI DAJU PODRŠKU. ZA MENE . TO SE NESHVATLJIVO. VUČIĆ. HEROJ. HVALA MU I ŽIV BIO.

ODGOVORITE
Name

+

04.09.2022 13:35

NIKADA PRIZNATI. ONI MISLE KOMANDOVATI SRBIJI. PRIZNAJTE REZOLUCIJU 1244. OTELI DIO SRBIJE, A NEMOŽETE NIŠTA PRIŠTINI. NAREĐUJU SRBIJI I ŠTA ĆE DA MISLI I OSIJEĆA. NEMAMO ZAŠTO UVODITI RUSIJI SANKCIJE. KAKVI VELIKI DRŽAVNICI, A MALO ZNAJU O NAMA.

ODGOVORITE
Name

Zdrave

04.09.2022 14:30

Dve velike Budaletine a ima ih u Briselu bezbroj

ODGOVORITE
Name

Šejtan

04.09.2022 15:15

Jeste li vas dva nabavili duge gaće..Srbija ima drva

ODGOVORITE
Name

Stranix

04.09.2022 15:27

Scholz do kraja godine podnosi ostavku tj. to su amaliticki pokazatelji u Njemackoj, jer je javno mnenje protiv rata i naoruzavanja Ukrajine sto po prvi put nakon 2 svj.rata njihova vlada cini. Sve veci broj glasova u Njemackoj se cuje da je neophodno da se sve usmjeri ka diplomatiji i prekidu rata ,jer u suprotnom Evropa ce zapasti u veliku energetsku krizu sto povlaci i ekonomsku .Da li su bas jedinstveni kako mediji prenose prosudite sami po primjeru Madjarske koja bez ikakvih sankcija puni depoe gasa i nafte .

ODGOVORITE
Name

Dag

04.09.2022 15:45

Amerika i Engleska to je zemlja proleterska sa komesarima, komesarijatima i ostalim ovnima!

ODGOVORITE
Name

+

04.09.2022 17:55

BORAC. ŠTO NE NAVEDEŠ, KOJI KOMENTAR T JE BLJUVOTINA. SVI PIŠEMO,.ŠTO TOG MOMENTA MISLIMO. NE STUDIRAMO KOMENTAR. ČAS TAJ.

ODGOVORITE