Радослав Брђанин пуштен на слободу, стигао у Бањалуку

Радослав Брђанин, бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области (САО) Крајина којег је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора, пуштен је на слободу.

Република Српска 03.09.2022 | 21:09
Радослав Брђанин пуштен на слободу, стигао у Бањалуку

Брђанин је данас слетио на бањалучки Аеродром након 23 године проведене у затвору, а на слободу је пуштен из здравствених разлога, јавља АТВ.

Брђанина је на аеродрому дочекало возило Хитне помоћи.

Подсјећамо, предсједник Међународног механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус у марту 2020. године је одбио Брђанинов захтјев за пуштање на пријевремену слободу.

Тада је у својој одлуци Ађијус навео како "не сматра прикладним да искористи своје дискреционо право и одобри пријевремено пуштање Брђанина у овој фази".

Радослава Брђанина је 2007. године Хашки трубунал правоснажно прогласио кривим за злочине над несрпским становништвом у БиХ, а нарочито у САО Крајини током 1992. године.

Он је 1999. ухапшен у БиХ, а од марта 2008. године налазио се у затвору у Данској.

Брђанин је први министар грађевинарства, саобраћаја и комуналних дјелатности Републике Српске и потпредсједник Владе Републике Српске.

По увођењу вишепартијског политичког система постао је члан СДС-а. Изабран је 1991. за потпредсједника Скупштине заједница општине САО Крајине, а исте године изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Након рата, Брђанин је био предсједник Народне странке Републике Српске све до његовог хапшења у јулу 1999. године и одвођења у Хаг под оптужбом да је одговоран за злочине у Крајини.

(Независне/ фото: Хашки трубунал (ИЦТY)