Radoslav Brđanin pušten na slobodu, stigao u Banjaluku

Radoslav Brđanin, bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu.

Republika Srpska 03.09.2022 | 21:09
Radoslav Brđanin pušten na slobodu, stigao u Banjaluku

Brđanin je danas sletio na banjalučki Aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru, a na slobodu je pušten iz zdravstvenih razloga, javlja ATV.

Brđanina je na aerodromu dočekalo vozilo Hitne pomoći.

Podsjećamo, predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus u martu 2020. godine je odbio Brđaninov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

Tada je u svojoj odluci Ađijus naveo kako "ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi".

Radoslava Brđanina je 2007. godine Haški trubunal pravosnažno proglasio krivim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, a naročito u SAO Krajini tokom 1992. godine.

On je 1999. uhapšen u BiH, a od marta 2008. godine nalazio se u zatvoru u Danskoj.

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

(Nezavisne/ foto: Haški trubunal (ICTY)