Расипање: Власт у доба највеће кризе даје 350.000 КМ за двије лимузине

У тренутку када све земље у окружењу и свијету уводее мјере штедње и максимално рационализују своје трошкове, Влада Српске је на сједници прошле седмице усвојила одлуку по којој је најважније да се купе двије лимузине вриједне 350.000 КМ.

Република Српска 03.09.2022 | 20:03
Расипање: Власт у доба највеће кризе даје 350.000 КМ за двије лимузине

У тренутку када све земље у окружењу и свијету уводее мјере штедње и максимално рационализују своје трошкове, Влада Српске је на сједници прошле седмице усвојила одлуку по којој је најважније да се купе двије лимузине вриједне 350 хиљада КМ.

Од почетка године, власт у Српској одредила је 103 пројекта вриједна око 240 милиона КМ, које је прогласила приоритетним јавним инвестицијама. Од реализације јавних инвестиција корист би требали да имају сви грађани Српске.

Међутим, власт финансира пројекте који немају превише везе са општим интересом и из којих ће добробити уживати само изабрани појединци у врху власти. Тако је Влада Српске прије неколико дана донијела одлуку о куповини луксузних аутомобила и све то већ објавила у Службеном гласнику.

Набавка два службена возила за потребе Републичког протокола, носилац пројекта Републички протокол, вриједност пројекта 350 000 КМ.

На незаконите набавке и злоупотребу јавних ресурса годинама већ упозорава невладин сектор. Из Транспаренсија БиХ поручују да је законска дефиниција јавних инвестиција таква да оне представљају дио планираних средстава буџета Републике Српске који се не распоређује унапријед, већ на основу посебних одлука Владе.

 “Ми смо примијетили да се током посматрања овог периода да се службени аутомобили користе за путовање појединих кандидата на предизборне скупове наши посматрачи их примијете и куповина тих аутомобила предвиђена планом капиталних инвестиција упоредите реализацију капиталних инвестиција у РС у изборним и неизборним годинама и видјећете драстично повећање јер се драстично више пројеката финансира у изборној години јер неко очигледно јавним средствима води кампању”, Срђан Траљић, Транспаренси Интернатионал БиХ.

Луксуз запослених у институцијама и јавно инвестирање не би требало да иду једно с другим, кажу у ПДП. Међутим, набавке нових аутомобила су чак и најмањи проблем ако се у обзир узму бројне јавне набавке на које се троше стотине милиона КМ, а све то на крају иде о трошку грађана.

 “Улазити у овакве набавке само потврђује како је ова власт радила све вријеме. Бавила се само тендерима, парама приватним и страначким интересима, личим богаћењем. Сјетите се само корона набавки гдје су бројни СНСД функционери преко ноћи постали милионери док је народ био у кућама, са таквим људима без образа може се свашта очекивати “, каже Игор Црнадак, посланик ПДП у НС Републике Српске.

Ово је само један у низу примјера да институције Српске немају намјеру да уштеде дио новца док се налазимо у веома тешкој економској ситуацији. Тако је Влада почетком године као први приоритетни пројекат који ће финансирати из буџета одредила опремање пословног простора Републичког завода за статистику, вриједности око 2 милиона КМ.

(БН/ фото: БН)

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ђорђе

03.09.2022 18:08

Они су подлаци, необразоване хуље са купљеним дипломама, мрачном прошлосцу уличара и робијаша, џепароша, дилера и отимача дечијих патика али су им се јахте јако допале, свиђа им се сведски сто и то да целу торту ставе пред себе. Свесни да се за све ово добија-робија. Ово су одлазећи полусвјетови, надам се поштеним изборима. Поздрав за добре људе, без обзира на вјеру, нацију у мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗБОРИ ПРОМЈЕНЕ

03.09.2022 18:10

Браво..Тако и треба. Овај народ ниста боље и не заслузује. Каква власт, такав и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.09.2022 18:57

А да питамо опозицију шта она мисли о овоме ? Да ли ћете ви из опозиције ако побиједите наставити овај тендер или ћете обуставити ову набавку ? Да чујемо сад !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.09.2022 19:56

Рудоњина подгуза. Исти мазалица само лупета.

Name

Татар

03.09.2022 19:58

Они као да не мисле изаћи из тих фотеља и аута

Name

Биоцк

03.09.2022 20:12

Ове је севап дематеријализовати у сваком погледу јер ова власт је скупљена од највеће шљама, олоша,сјецикеса,психопата .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

04.09.2022 05:37

Што сте куповали , куповали сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

04.09.2022 11:51

Не носе их са собом. Остаће да се ви возате.

Name

А

04.09.2022 15:20

Чему куповина аутомобила када ћемо их продати и сачувати новац за паметније ствари.

Name

јааааа

04.09.2022 14:26

Све ће то нова власт од октобра распродати и вратити народу паре док ви будете спремани за робију само се ви расипајте народним новцем,и ваше србовање је прошло,готови сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

04.09.2022 15:01

Ове двије лимузине вас возе директно на ТУЊИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2022 19:16

Нека нек се расипају ниста и не заслузујемо ми смо најгори на балкану испод сваког нивова поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ