Rasipanje: Vlast u doba najveće krize daje 350.000 KM za dvije limuzine

U trenutku kada sve zemlje u okruženju i svijetu uvodee mjere štednje i maksimalno racionalizuju svoje troškove, Vlada Srpske je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku po kojoj je najvažnije da se kupe dvije limuzine vrijedne 350.000 KM.

Republika Srpska 03.09.2022 | 20:03
Rasipanje: Vlast u doba najveće krize daje 350.000 KM za dvije limuzine

U trenutku kada sve zemlje u okruženju i svijetu uvodee mjere štednje i maksimalno racionalizuju svoje troškove, Vlada Srpske je na sjednici prošle sedmice usvojila odluku po kojoj je najvažnije da se kupe dvije limuzine vrijedne 350 hiljada KM.

Od početka godine, vlast u Srpskoj odredila je 103 projekta vrijedna oko 240 miliona KM, koje je proglasila prioritetnim javnim investicijama. Od realizacije javnih investicija korist bi trebali da imaju svi građani Srpske.

Međutim, vlast finansira projekte koji nemaju previše veze sa opštim interesom i iz kojih će dobrobiti uživati samo izabrani pojedinci u vrhu vlasti. Tako je Vlada Srpske prije nekoliko dana donijela odluku o kupovini luksuznih automobila i sve to već objavila u Službenom glasniku.

Nabavka dva službena vozila za potrebe Republičkog protokola, nosilac projekta Republički protokol, vrijednost projekta 350 000 KM.

Na nezakonite nabavke i zloupotrebu javnih resursa godinama već upozorava nevladin sektor. Iz Transparensija BiH poručuju da je zakonska definicija javnih investicija takva da one predstavljaju dio planiranih sredstava budžeta Republike Srpske koji se ne raspoređuje unaprijed, već na osnovu posebnih odluka Vlade.

 “Mi smo primijetili da se tokom posmatranja ovog perioda da se službeni automobili koriste za putovanje pojedinih kandidata na predizborne skupove naši posmatrači ih primijete i kupovina tih automobila predviđena planom kapitalnih investicija uporedite realizaciju kapitalnih investicija u RS u izbornim i neizbornim godinama i vidjećete drastično povećanje jer se drastično više projekata finansira u izbornoj godini jer neko očigledno javnim sredstvima vodi kampanju”, Srđan Traljić, Transparensi International BiH.

Luksuz zaposlenih u institucijama i javno investiranje ne bi trebalo da idu jedno s drugim, kažu u PDP. Međutim, nabavke novih automobila su čak i najmanji problem ako se u obzir uzmu brojne javne nabavke na koje se troše stotine miliona KM, a sve to na kraju ide o trošku građana.

 “Ulaziti u ovakve nabavke samo potvrđuje kako je ova vlast radila sve vrijeme. Bavila se samo tenderima, parama privatnim i stranačkim interesima, ličim bogaćenjem. Sjetite se samo korona nabavki gdje su brojni SNSD funkcioneri preko noći postali milioneri dok je narod bio u kućama, sa takvim ljudima bez obraza može se svašta očekivati “, kaže Igor Crnadak, poslanik PDP u NS Republike Srpske.

Ovo je samo jedan u nizu primjera da institucije Srpske nemaju namjeru da uštede dio novca dok se nalazimo u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Tako je Vlada početkom godine kao prvi prioritetni projekat koji će finansirati iz budžeta odredila opremanje poslovnog prostora Republičkog zavoda za statistiku, vrijednosti oko 2 miliona KM.

(BN/ foto: BN)

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Đorđe

03.09.2022 18:08

Oni su podlaci, neobrazovane hulje sa kupljenim diplomama, mračnom prošloscu uličara i robijaša, džeparoša, dilera i otimača dečijih patika ali su im se jahte jako dopale, sviđa im se svedski sto i to da celu tortu stave pred sebe. Svesni da se za sve ovo dobija-robija. Ovo su odlazeći polusvjetovi, nadam se poštenim izborima. Pozdrav za dobre ljude, bez obzira na vjeru, naciju u mišljenje.

ODGOVORITE
Name

IZBORI PROMJENE

03.09.2022 18:10

Bravo..Tako i treba. Ovaj narod nista bolje i ne zasluzuje. Kakva vlast, takav i narod.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.09.2022 18:57

A da pitamo opoziciju šta ona misli o ovome ? Da li ćete vi iz opozicije ako pobijedite nastaviti ovaj tender ili ćete obustaviti ovu nabavku ? Da čujemo sad !

ODGOVORITE
Name

Re

03.09.2022 19:56

Rudonjina podguza. Isti mazalica samo lupeta.

Name

Tatar

03.09.2022 19:58

Oni kao da ne misle izaći iz tih fotelja i auta

Name

Biock

03.09.2022 20:12

Ove je sevap dematerijalizovati u svakom pogledu jer ova vlast je skupljena od najveće šljama, ološa,sjecikesa,psihopata .

ODGOVORITE
Name

Zoran

04.09.2022 05:37

Što ste kupovali , kupovali ste.

ODGOVORITE
Name

Па

04.09.2022 11:51

Не носе их са собом. Остаће да се ви возате.

Name

A

04.09.2022 15:20

Čemu kupovina automobila kada ćemo ih prodati i sačuvati novac za pametnije stvari.

Name

jaaaaa

04.09.2022 14:26

Sve će to nova vlast od oktobra rasprodati i vratiti narodu pare dok vi budete spremani za robiju samo se vi rasipajte narodnim novcem,i vaše srbovanje je prošlo,gotovi ste.

ODGOVORITE
Name

Zdrave

04.09.2022 15:01

Ove dvije limuzine vas voze direktno na TUNjICE

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2022 19:16

Neka nek se rasipaju nista i ne zasluzujemo mi smo najgori na balkanu ispod svakog nivova pozdrav bn tv

ODGOVORITE