Додикова суманута политика: удар на народ и економију!

"Да ли Додик зна да прекид односа са Њемачком може да значи колапс за нашу привреду која је прошле године имала највећу спољнотрговинску размјену (извоз и увоз) са Њемачком и то 4,7 милијарди КМ или преко 13% од укупне, слиједе Италија (4,2 милијарде КМ) и Србија (4,15 милијарди КМ) са по 12% од укупне размјене (званични подаци Агенције за статистику БиХ)?"

Република Српска 03.09.2022 | 18:02
Додикова суманута политика: удар на народ и економију!

Упитао је то Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а на свом фејсбук налогу, додавши да свједочимо ових дана готово надреалној ситуацији да члан Предсједништва БиХ из Српске, Милорад Додик, одбија агреман амбасадору Њемачке, по други пут. Конкретан разлог не наводи, каже Бореновић, али помиње непријатељски став Њемачке према Српској.

НБпреновилћ констатује да је, у исто вријеме, Њемачка највећи спољнотрговински партнер БиХ, самим тим и Републике Српске као и осталих земаља региона, укључујући и Србију, те пита:

"Да ли Додик зна да је протјеривање амбасадора посљедњи и најстрожи дипломатски акт, након кога могу да слиједе само потпуни прекид односа или нешто још горе. Да ли Додик зна да прекид односа са Њемачком може да значи колапс за нашу привреду која је прошле године имала највећу спољнотрговинску размјену (извоз и увоз) са Њемачком и то 4,7 милијарди КМ или преко 13% од укупне, слиједе Италија (4,2 милијарде КМ) и Србија (4,15 милијарди КМ) са по 12% од укупне размјене (званични подаци Агенције за статистику БиХ). Да ли зна да су предузећа  Српске и БиХ прошле године у Њемачку извезли 2 милијарде и 137 милиона разних производа и услуга! Убједљиво су привредници из БиХ, укључујући и Републику Српску, највише извезли својих производа у Њемачку!", каже Бореновић.

То су привредници који запошљавају десетине хиљада радника и најзначајније пуне буџете на свим нивоима и од њих зависи судбина многих развијених општина, додаје он.

Нека се распита у предузећима која чине кичму развоја најуспјешнијих наших општина Котор Вароши, Дервенте и многе друге успјешне локалне заједнице у Српској, многе лично познаје који извозе 100% својих производа у Њемачку и запошљавају хиљаде радника. Зна ли Додик да присуство или неприсуство њемачког амбасадора не може промијенити њемачку политику према Балкану, али може погоршати однос Њемачке према Српској? Да ли зна да то може угрозити статус наших људи који раде у Њемачкој и који годишње дозначавају велике износе новца и хране своје породице у Српској и БиХ. Да ли зна да таква суманута политика може угрозити финансијску и сваку другу стабилност у друштву, да потенцијална опасност од ИЗОЛАЦИЈЕ, економских баријера може угрозити исплате плата и пензија", пита Бореновић.

Можда он то све зна, али њега то не занима, наглашава Бореновић и додаје да Додика интересује његова лична калкулација у покушају да политички преживи.

"Штета за народ и Српску није дио његове калкулације, нити је икада била.И зато Српска мора да се брани од њега и њему сличних који директно угрожавају њену економску а самим тим и социјалну и демографску стабилност и сигурност, закључује Бореновић.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

блбл

03.09.2022 16:19

Што је њега брига. Он је узео колико му треба. А народ, па народ је овца, за шишање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

03.09.2022 16:38

Његово понашање говори шта је његов циљ.Тотално разваљивање и уништење РС.Ја никако не могу себи да дођем с којим апетитом то човек ради.Па да је дошао из Палестине не би се овако понашао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласај

03.09.2022 16:57

Против у Скупштини и ријешен проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.09.2022 17:00

Бурле и његова клика немају никакве срамоте само себи грабе и својим хоботницама,а довео је борце да пљују на режим и свој биједни живот у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

03.09.2022 17:17

Само напријед Бореновицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан градјанин.

03.09.2022 17:23

Додо Нема неких проблема ко народ му. Некретнина у Петерсбург и на Дедињу чека га. А народ нег иде у јавне кухиње и визе бицикла а он ће авионом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

03.09.2022 18:27

Све то треба овом народу ...а биће још горе када га поново изаберу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аса

03.09.2022 18:50

Да ли ти знаш ишта осим кротиковати де понуди меко решење. Немој само рећи биће боље само да ми дођемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АКТИВИСТА

03.09.2022 18:59

Врло добро он то зна. Гробар Српске, због тога се тако и понаша, а дијагноза му је изгледа стварна, само прескачи терапију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјер

03.09.2022 19:00

Срби су одувијек били више наклоњени мајци Русији, зато овакав став у вези Њемачке. Сви пљују на запад и Њемачку а сви тамо хрле. Какво лицемјерство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.09.2022 07:18

БОРЕНОВИЋУ. БРИГА ДОДИКА ЗА ПРИВРЕДОМ. ОН ЈЕ НАШУ "ЋАЋЕВИНУ' ИЗ СОЦИЈАЛИЗМА ПОХАПАО, СА СВОЈИМА. ОНИ И НЕ ЖИВЕ ОД РАДА, ВЕЋ ПОКРАДЕНОГ. ЈОШ ИМАЈУ ДА ЗАЛОЖЕ СЕОСКА ИМАЊА. И РС ЈЕ СВА У ЊИХОВОМ ОДЛУЧИВАЊУ. СЕЉАЦИ СУ СВИ ГЛАСАЛИ ЗА "СРБЕНДУ" ДОДИКА. САД КАЖУ ДА И НИЈЕ. НЕКА СВИ СЕЉАЦИ ИЗАЂУ НА ИЗБОРЕ. ЊИХОВ ЛИСТИЋ ДОДИК СТАЛНО КРАДЕ. ИНАЧЕ РС ВИШЕ НЕМА. СВИ ЋЕ ОТИЋИ. САМО ЋЕ ОСТАТИ Д О Д И К. И. С Е Љ А Ц И.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајевица

04.09.2022 08:19

Дајте оставке ви који сте довели републику и народ до оваквог стања недитна је партија из које долазите ви сте стетоцине ове републике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2022 19:23

И треба нисмо никакав народ боље не заслузујемо поздрав бн тв

ОДГОВОРИТЕ