Dodikova sumanuta politika: udar na narod i ekonomiju!

"Da li Dodik zna da prekid odnosa sa Njemačkom može da znači kolaps za našu privredu koja je prošle godine imala najveću spoljnotrgovinsku razmjenu (izvoz i uvoz) sa Njemačkom i to 4,7 milijardi КM ili preko 13% od ukupne, slijede Italija (4,2 milijarde КM) i Srbija (4,15 milijardi КM) sa po 12% od ukupne razmjene (zvanični podaci Agencije za statistiku BiH)?"

Republika Srpska 03.09.2022 | 18:02
Dodikova sumanuta politika: udar na narod i ekonomiju!

Upitao je to Branislav Borenović, predsjednik PDP-a na svom fejsbuk nalogu, dodavši da svjedočimo ovih dana gotovo nadrealnoj situaciji da član Predsjedništva BiH iz Srpske, Milorad Dodik, odbija agreman ambasadoru Njemačke, po drugi put. Konkretan razlog ne navodi, kaže Borenović, ali pominje neprijateljski stav Njemačke prema Srpskoj.

NBprenovilć konstatuje da je, u isto vrijeme, Njemačka najveći spoljnotrgovinski partner BiH, samim tim i Republike Srpske kao i ostalih zemalja regiona, uključujući i Srbiju, te pita:

"Da li Dodik zna da je protjerivanje ambasadora posljednji i najstroži diplomatski akt, nakon koga mogu da slijede samo potpuni prekid odnosa ili nešto još gore. Da li Dodik zna da prekid odnosa sa Njemačkom može da znači kolaps za našu privredu koja je prošle godine imala najveću spoljnotrgovinsku razmjenu (izvoz i uvoz) sa Njemačkom i to 4,7 milijardi КM ili preko 13% od ukupne, slijede Italija (4,2 milijarde КM) i Srbija (4,15 milijardi КM) sa po 12% od ukupne razmjene (zvanični podaci Agencije za statistiku BiH). Da li zna da su preduzeća  Srpske i BiH prošle godine u Njemačku izvezli 2 milijarde i 137 miliona raznih proizvoda i usluga! Ubjedljivo su privrednici iz BiH, uključujući i Republiku Srpsku, najviše izvezli svojih proizvoda u Njemačku!", kaže Borenović.

To su privrednici koji zapošljavaju desetine hiljada radnika i najznačajnije pune budžete na svim nivoima i od njih zavisi sudbina mnogih razvijenih opština, dodaje on.

Neka se raspita u preduzećima koja čine kičmu razvoja najuspješnijih naših opština Кotor Varoši, Dervente i mnoge druge uspješne lokalne zajednice u Srpskoj, mnoge lično poznaje koji izvoze 100% svojih proizvoda u Njemačku i zapošljavaju hiljade radnika. Zna li Dodik da prisustvo ili neprisustvo njemačkog ambasadora ne može promijeniti njemačku politiku prema Balkanu, ali može pogoršati odnos Njemačke prema Srpskoj? Da li zna da to može ugroziti status naših ljudi koji rade u Njemačkoj i koji godišnje doznačavaju velike iznose novca i hrane svoje porodice u Srpskoj i BiH. Da li zna da takva sumanuta politika može ugroziti finansijsku i svaku drugu stabilnost u društvu, da potencijalna opasnost od IZOLACIJE, ekonomskih barijera može ugroziti isplate plata i penzija", pita Borenović.

Možda on to sve zna, ali njega to ne zanima, naglašava Borenović i dodaje da Dodika interesuje njegova lična kalkulacija u pokušaju da politički preživi.

"Šteta za narod i Srpsku nije dio njegove kalkulacije, niti je ikada bila.I zato Srpska mora da se brani od njega i njemu sličnih koji direktno ugrožavaju njenu ekonomsku a samim tim i socijalnu i demografsku stabilnost i sigurnost, zaključuje Borenović.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

blbl

03.09.2022 16:19

Što je njega briga. On je uzeo koliko mu treba. A narod, pa narod je ovca, za šišanje.

ODGOVORITE
Name

Tatar

03.09.2022 16:38

Njegovo ponašanje govori šta je njegov cilj.Totalno razvaljivanje i uništenje RS.Ja nikako ne mogu sebi da dođem s kojim apetitom to čovek radi.Pa da je došao iz Palestine ne bi se ovako ponašao.

ODGOVORITE
Name

Гласај

03.09.2022 16:57

Против у Скупштини и ријешен проблем.

ODGOVORITE
Name

RE

03.09.2022 17:00

Burle i njegova klika nemaju nikakve sramote samo sebi grabe i svojim hobotnicama,a doveo je borce da pljuju na režim i svoj bijedni život u RS.

ODGOVORITE
Name

Rajko

03.09.2022 17:17

Samo naprijed Borenovicu

ODGOVORITE
Name

Običan gradjanin.

03.09.2022 17:23

Dodo Nema nekih problema ko narod mu. Nekretnina u Petersburg i na Dedinju čeka ga. A narod neg ide u javne kuhinje i vize bicikla a on će avionom.

ODGOVORITE
Name

Rade

03.09.2022 18:27

Sve to treba ovom narodu ...a biće još gore kada ga ponovo izaberu.

ODGOVORITE
Name

Asa

03.09.2022 18:50

Da li ti znaš išta osim krotikovati de ponudi meko rešenje. Nemoj samo reći biće bolje samo da mi dođemo.

ODGOVORITE
Name

AKTIVISTA

03.09.2022 18:59

Vrlo dobro on to zna. Grobar Srpske, zbog toga se tako i ponaša, a dijagnoza mu je izgleda stvarna, samo preskači terapiju.

ODGOVORITE
Name

Licemjer

03.09.2022 19:00

Srbi su oduvijek bili više naklonjeni majci Rusiji, zato ovakav stav u vezi Njemačke. Svi pljuju na zapad i Njemačku a svi tamo hrle. Kakvo licemjerstvo.

ODGOVORITE
Name

+

04.09.2022 07:18

BORENOVIĆU. BRIGA DODIKA ZA PRIVREDOM. ON JE NAŠU "ĆAĆEVINU' IZ SOCIJALIZMA POHAPAO, SA SVOJIMA. ONI I NE ŽIVE OD RADA, VEĆ POKRADENOG. JOŠ IMAJU DA ZALOŽE SEOSKA IMANJA. I RS JE SVA U NJIHOVOM ODLUČIVANJU. SELJACI SU SVI GLASALI ZA "SRBENDU" DODIKA. SAD KAŽU DA I NIJE. NEKA SVI SELJACI IZAĐU NA IZBORE. NJIHOV LISTIĆ DODIK STALNO KRADE. INAČE RS VIŠE NEMA. SVI ĆE OTIĆI. SAMO ĆE OSTATI D O D I K. I. S E LJ A C I.

ODGOVORITE
Name

Majevica

04.09.2022 08:19

Dajte ostavke vi koji ste doveli republiku i narod do ovakvog stanja neditna je partija iz koje dolazite vi ste stetocine ove republike

ODGOVORITE
Name

Re

04.09.2022 19:23

I treba nismo nikakav narod bolje ne zasluzujemo pozdrav bn tv

ODGOVORITE