Дјеца не смију бити дио предизборне кампање!

Политичке партије, партијски лидери и независни кандидати имају одговорност да обезбиједе да ниједно дијете не буде изложено било каквој злоупотреби, повреди или опасности током политичких активности, поручила је данас Омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић поводом почетка кампање за октобарске опште изборе.

Република Српска 02.09.2022 | 10:41
Дјеца не смију бити дио предизборне кампање!

Рајићева је истакла да Конвенција о правима дјетета даје дјеци право на информисање и учешће у свим питањима која их се тичу, укључујући и политику, и да се то мора остваривати у складу са дјечијим правом на заштиту од манипулације, злостављања и експлоатације, саопштено је из институције Омбудсман за дјецу Републике Српске.

"Политичари треба да обесхрабрују учешће дјеце у свим политичким скуповима и другим масовним окупљањима. Такође, не би требало да током кампање посјећују образовне и друге установе у којима бораве дјеца, осим у приликама када такве посјете користе у сврху пружања подршке васпитно-образовном, социјалном или другом систему подршке", рекла је Рајићева.

Она је нагласила да политичари не би требало да шаљу поклоне дјеци, њиховим родитељима или лицима која раде у образовном систему, нити да нуде било какве друге погодности.

Рајићева је истакла да политичари посебно не би требало да се фотографишу са дјецом, без обзира на евентуалну сагласност родитеља, јер у наведеним случајевима осим злоупотребе дјеце у политичке сврхе долази и до повреде права на приватност дјетета.

"Стога апелујемо на све политичке странке, јавност и медије да у изборној кампањи за опште изборе не користе /злоупотребљавају/ дјецу у изборним активностима, те да активности усмјере на креирање програма који ће имати за циљ стварање подстицајног и сигурног окружења за дјецу, те обезбјеђење адекватних механизама за ефикаснију заштиту и остваривање права дјеце загарантованих Конвенцијом", додала је Рајићева.

Општи избори у БиХ заказани су за 2. октобар.

(Срна Фото:АКОС)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Али

02.09.2022 08:59

Овим актом јесу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.09.2022 09:09

Закаснили сте са упозорењем. Ронхилл је обадвоје своје унучади управо јуче искористио у те сврхе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флипс

02.09.2022 09:29

Изгледа треба вама. нецега. бице прилике

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ ЕОЦК

02.09.2022 09:50

Осим за потребе Додика цара и његовог племства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

02.09.2022 09:51

Дјеце скоро да и нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

02.09.2022 11:30

Строго казњавати на лицу мјеста.И директоре који дају да се настава раније заврши и уционицекористи секта за промоције

Name

Шејтан

02.09.2022 10:37

Сад ће плакати политичара у саоницама и капом дједа мраза са поклонима за дјецу .А у пакетићима шарена лажа

ОДГОВОРИТЕ