Djeca ne smiju biti dio predizborne kampanje!

Političke partije, partijski lideri i nezavisni kandidati imaju odgovornost da obezbijede da nijedno dijete ne bude izloženo bilo kakvoj zloupotrebi, povredi ili opasnosti tokom političkih aktivnosti, poručila je danas Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić povodom početka kampanje za oktobarske opšte izbore.

Republika Srpska 02.09.2022 | 10:41
Djeca ne smiju biti dio predizborne kampanje!

Rajićeva je istakla da Konvencija o pravima djeteta daje djeci pravo na informisanje i učešće u svim pitanjima koja ih se tiču, uključujući i politiku, i da se to mora ostvarivati u skladu sa dječijim pravom na zaštitu od manipulacije, zlostavljanja i eksploatacije, saopšteno je iz institucije Ombudsman za djecu Republike Srpske.

"Političari treba da obeshrabruju učešće djece u svim političkim skupovima i drugim masovnim okupljanjima. Takođe, ne bi trebalo da tokom kampanje posjećuju obrazovne i druge ustanove u kojima borave djeca, osim u prilikama kada takve posjete koriste u svrhu pružanja podrške vaspitno-obrazovnom, socijalnom ili drugom sistemu podrške", rekla je Rajićeva.

Ona je naglasila da političari ne bi trebalo da šalju poklone djeci, njihovim roditeljima ili licima koja rade u obrazovnom sistemu, niti da nude bilo kakve druge pogodnosti.

Rajićeva je istakla da političari posebno ne bi trebalo da se fotografišu sa djecom, bez obzira na eventualnu saglasnost roditelja, jer u navedenim slučajevima osim zloupotrebe djece u političke svrhe dolazi i do povrede prava na privatnost djeteta.

"Stoga apelujemo na sve političke stranke, javnost i medije da u izbornoj kampanji za opšte izbore ne koriste /zloupotrebljavaju/ djecu u izbornim aktivnostima, te da aktivnosti usmjere na kreiranje programa koji će imati za cilj stvaranje podsticajnog i sigurnog okruženja za djecu, te obezbjeđenje adekvatnih mehanizama za efikasniju zaštitu i ostvarivanje prava djece zagarantovanih Konvencijom", dodala je Rajićeva.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar.

(Srna Foto:AKOS)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ali

02.09.2022 08:59

Ovim aktom jesu ...

ODGOVORITE
Name

Tatar

02.09.2022 09:09

Zakasnili ste sa upozorenjem. Ronhill je obadvoje svoje unučadi upravo juče iskoristio u te svrhe.

ODGOVORITE
Name

Flips

02.09.2022 09:29

Izgleda treba vama. necega. bice prilike

ODGOVORITE
Name

BOB EOCK

02.09.2022 09:50

Osim za potrebe Dodika cara i njegovog plemstva

ODGOVORITE
Name

Kika

02.09.2022 09:51

Djece skoro da i nema

ODGOVORITE
Name

Laktasi

02.09.2022 11:30

Strogo kaznjavati na licu mjesta.I direktore koji daju da se nastava ranije završi i ucionicekoristi sekta za promocije

Name

Šejtan

02.09.2022 10:37

Sad će plakati političara u saonicama i kapom djeda mraza sa poklonima za djecu .A u paketićima šarena laža

ODGOVORITE