Сједница више нема: Неријешено питање акциза и ПДВ-а

Представнички дом и Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине су, по свему судећи, у понедјељак и уторак одржали своје посљедње сједнице у овом мандату.

Босна и Херцеговина 01.09.2022 | 12:54
Сједница више нема: Неријешено питање акциза и ПДВ-а

То се могло чути управо на овим сједницама.

На сједници Дома народа у понедјељак је делегат Денис Бећировић (СДПБиХ) у расправи о питању смјене министрице спољних послова БиХ Бисере Турковић споменуо да "сви кажу да је ово завршна сједница у овом мандату".

На сједници Представничког дома у уторак чули смо посланика СДА Шемсудина Мехмедовића да се неће ставити тачка на проблем увођења нових намета при регистрацији "иако је ово можда посљедња сједница овог сазива". 

Да постоје одређене неслужбене најаве из руководства дома да вјероватно неће више бити сједница у овом мандату, казали су нам и неки други посланици.

Образложење је да 2. септембра званично почиње предизборна кампања, мада је, оцијењено је, она увелико почела па су и неки приједлози и закључци који су предложени и усвојени у понедјељак и уторак оцијењени политичким и предизборним.

Предизборна кампања почиње 2. септембра, а Општи избори у БиХ ће бити одржани 2. октобра. Пракса из претходних мандата Парламентарне скупштине БиХ је била таква да након избора није било сједница домова све до конституирајуће сједнице новог сазива.

Тако је прошли сазив Представничког дома, као и Дома народа посљедњу сједницу одржао у септембру 2018. године, прије Општих избора, а слично је било и са сазивима прије тог. Актуелни сазив пак не очекује сједницу ни у септембру.

Недовршено би остало око 20 закона и измјена закона те барем стотину других аката.

Иако се и раније могло видјети да се настоји, захваљујући првенствено СНСД-у, не усвојити законе којима би се покушало помоћи грађанима, окончањем засједања Парламента БиХ потврђује се да нема ништа од увођења нулте стопе пореза на додану вриједност на основне животне намирнице јер је остало да измјене Закона о ПДВ-у усвоји и Дом народа, а остало је и да оба дома усагласе питање привременог укидања акциза на нафту.

Наравно, није окончана ни процедура усвајања измјена закона којим би биле смањене плате функционера, мада парламентарци ни досад нису дозвољавали да се дирају њихова примања и привилегије.

(Фактор     Фото:СБ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Србо

01.09.2022 11:16

Битно је да Душанка Мајкић узме своју заслужену плату од 5 до 7 хиљада км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.09.2022 12:31

Људи покушавали безброј пута. Након 6 мјесеци видели да су се узалуд занатски и да је то претешка тематика за њих па веле ма оставимо се тога нек се други ј..у око тих ствари

Name

БиХ

01.09.2022 11:26

Банда над бандом ! Народе ! Не гласај за олос, сљам грамзиви! Само нова имена !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2022 13:36

Само поновити 91 али свако за себе и унутар своје дрзаве са домацим издајницима и пљсцкаросима и онима који завадјају народ ради своји интереса.

Name

Блбл

01.09.2022 11:32

Бас ми је драго због акциза. Овај народ ниста боље и не заслузује. Браво за Дусанку и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2022 13:08

Браво! Тацно тако!

Name

Борис

01.09.2022 11:51

Зашто би и било кад грађани од тих сједница немају никакве користи. Са друге стране политичари су из дана у дан богатији. Плате, накнаде и повећања плата редовни, радили они или не. Најисплативије би било да се парламентарци плаћају по учинку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.09.2022 12:01

И остадосе на томе да се неце укинути ни акцизе ни смањити стопа ПДВ па ви глупи гласаци опет гласајте за оваке лопове који нас само пљацкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.09.2022 12:48

Нека им бити заступник буде за цаст а не та плату,па да видимо ко је ко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

липи

01.09.2022 13:06

значи на годишњем до прољећа

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

01.09.2022 13:17

Уааааа лоповииии,мафијооооо,себи сте изгласали повећање плата а народ ко јебе...фукаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

01.09.2022 13:27

ПА НЕЋЕ СЕ ОНИ ОДРЕЋИ ПАРА. ПА ОД КОГА ЋЕ ОТИМАТИ. ОА СВА АДМИНИСТРАЦИЈА ДРЖАВНА, ПОЛИТИЧАРИ, ПЕНЗИИНЕРИ, ЗДРАВСТВО, ШКОЛСТВО МУП, КОМОРЕ, АГЕНЦИЈЕ, И СЛ. НИШТА НЕ СТВАРАЈУ ДОБИТ. ОНИ САМО ТРОШЕ. СА ДРУГЕ СТРАНЕ, СЕЉАЦИ И ПРОИЗВОДНИ ПОГОНИ, КОЈИ СТВАРАЈУ. ВИШЕ ОНИХ ПТО ТРОШЕ, А МНОГО КОШТАЈУ. ПА ЕУ НАЛАЖЕ: 3 ЧИНОВНИКА НА 1ООО СТАНОВНИКА. ПА ВИДИТЕ У СВАКОЈ ОПШТИНИ СТАЊЕ. ТО СУ ЊИХОВИ ГЛАСАЧИ. И ЗАТО ОВИ, СДС, СНСД И ХДЗ, НИШТА НЕ РАДЕ НА РЕФОРМАМА ЗА ЕУ. ОНИ ДРЖЕ СВОЈЕ ГЛАСАЧЕ И ПЕЉЕУШЕ, КРАДУ Б И Х И РС. ПА КУДЕ ЕВРОПУ ПРЕД НАРОДОМ. ДИЈАСПОРА ОБУСТАВИТЕ СЛАЊЕ НОВЦА И РОЂЕНОЈ МАЈЦИ. НЕКА СВИ ВИДЕ, ШТА РАДЕ ОВИ КРИМИНАЛЦИ НА ВЛАСТИ. САМО ГЛАСАЈТЕ ЗА ШАРОВИЋА, ЈЕЛЕНУ, ВУКАНА, РАДОВИЋА И СВУ ОПОЗИЦИЈУ. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ