Sjednica više nema: Neriješeno pitanje akciza i PDV-a

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su, po svemu sudeći, u ponedjeljak i utorak održali svoje posljednje sjednice u ovom mandatu.

Bosna i Hercegovina 01.09.2022 | 12:54
Sjednica više nema: Neriješeno pitanje akciza i PDV-a

To se moglo čuti upravo na ovim sjednicama.

Na sjednici Doma naroda u ponedjeljak je delegat Denis Bećirović (SDPBiH) u raspravi o pitanju smjene ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković spomenuo da "svi kažu da je ovo završna sjednica u ovom mandatu".

Na sjednici Predstavničkog doma u utorak čuli smo poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića da se neće staviti tačka na problem uvođenja novih nameta pri registraciji "iako je ovo možda posljednja sjednica ovog saziva". 

Da postoje određene neslužbene najave iz rukovodstva doma da vjerovatno neće više biti sjednica u ovom mandatu, kazali su nam i neki drugi poslanici.

Obrazloženje je da 2. septembra zvanično počinje predizborna kampanja, mada je, ocijenjeno je, ona uveliko počela pa su i neki prijedlozi i zaključci koji su predloženi i usvojeni u ponedjeljak i utorak ocijenjeni političkim i predizbornim.

Predizborna kampanja počinje 2. septembra, a Opšti izbori u BiH će biti održani 2. oktobra. Praksa iz prethodnih mandata Parlamentarne skupštine BiH je bila takva da nakon izbora nije bilo sjednica domova sve do konstituirajuće sjednice novog saziva.

Tako je prošli saziv Predstavničkog doma, kao i Doma naroda posljednju sjednicu održao u septembru 2018. godine, prije Opštih izbora, a slično je bilo i sa sazivima prije tog. Aktuelni saziv pak ne očekuje sjednicu ni u septembru.

Nedovršeno bi ostalo oko 20 zakona i izmjena zakona te barem stotinu drugih akata.

Iako se i ranije moglo vidjeti da se nastoji, zahvaljujući prvenstveno SNSD-u, ne usvojiti zakone kojima bi se pokušalo pomoći građanima, okončanjem zasjedanja Parlamenta BiH potvrđuje se da nema ništa od uvođenja nulte stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice jer je ostalo da izmjene Zakona o PDV-u usvoji i Dom naroda, a ostalo je i da oba doma usaglase pitanje privremenog ukidanja akciza na naftu.

Naravno, nije okončana ni procedura usvajanja izmjena zakona kojim bi bile smanjene plate funkcionera, mada parlamentarci ni dosad nisu dozvoljavali da se diraju njihova primanja i privilegije.

(Faktor     Foto:SB)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Србо

01.09.2022 11:16

Битно је да Душанка Мајкић узме своју заслужену плату од 5 до 7 хиљада км.

ODGOVORITE
Name

Tatar

01.09.2022 12:31

Ljudi pokušavali bezbroj puta. Nakon 6 mjeseci videli da su se uzalud zanatski i da je to preteška tematika za njih pa vele ma ostavimo se toga nek se drugi j..u oko tih stvari

Name

BiH

01.09.2022 11:26

Banda nad bandom ! Narode ! Ne glasaj za olos, sljam gramzivi! Samo nova imena !

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2022 13:36

Samo ponoviti 91 ali svako za sebe i unutar svoje drzave sa domacim izdajnicima i pljsckarosima i onima koji zavadjaju narod radi svoji interesa.

Name

Blbl

01.09.2022 11:32

Bas mi je drago zbog akciza. Ovaj narod nista bolje i ne zasluzuje. Bravo za Dusanku i SNSD.

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2022 13:08

Bravo! Tacno tako!

Name

Boris

01.09.2022 11:51

Zašto bi i bilo kad građani od tih sjednica nemaju nikakve koristi. Sa druge strane političari su iz dana u dan bogatiji. Plate, naknade i povećanja plata redovni, radili oni ili ne. Najisplativije bi bilo da se parlamentarci plaćaju po učinku

ODGOVORITE
Name

Da

01.09.2022 12:01

I ostadose na tome da se nece ukinuti ni akcize ni smanjiti stopa PDV pa vi glupi glasaci opet glasajte za ovake lopove koji nas samo pljackaju

ODGOVORITE
Name

Istina

01.09.2022 12:48

Neka im biti zastupnik bude za cast a ne ta platu,pa da vidimo ko je ko.

ODGOVORITE
Name

lipi

01.09.2022 13:06

znači na godišnjem do proljeća

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

01.09.2022 13:17

Uaaaaa lopoviiii,mafijooooo,sebi ste izglasali povećanje plata a narod ko jebe...fukare!

ODGOVORITE
Name

+

01.09.2022 13:27

PA NEĆE SE ONI ODREĆI PARA. PA OD KOGA ĆE OTIMATI. OA SVA ADMINISTRACIJA DRŽAVNA, POLITIČARI, PENZIINERI, ZDRAVSTVO, ŠKOLSTVO MUP, KOMORE, AGENCIJE, I SL. NIŠTA NE STVARAJU DOBIT. ONI SAMO TROŠE. SA DRUGE STRANE, SELJACI I PROIZVODNI POGONI, KOJI STVARAJU. VIŠE ONIH PTO TROŠE, A MNOGO KOŠTAJU. PA EU NALAŽE: 3 ČINOVNIKA NA 1OOO STANOVNIKA. PA VIDITE U SVAKOJ OPŠTINI STANJE. TO SU NJIHOVI GLASAČI. I ZATO OVI, SDS, SNSD I HDZ, NIŠTA NE RADE NA REFORMAMA ZA EU. ONI DRŽE SVOJE GLASAČE I PELJEUŠE, KRADU B I H I RS. PA KUDE EVROPU PRED NARODOM. DIJASPORA OBUSTAVITE SLANJE NOVCA I ROĐENOJ MAJCI. NEKA SVI VIDE, ŠTA RADE OVI KRIMINALCI NA VLASTI. SAMO GLASAJTE ZA ŠAROVIĆA, JELENU, VUKANA, RADOVIĆA I SVU OPOZICIJU. Krajišnik.

ODGOVORITE