ИАЕА у нуклеарки на корак до демилитаризације

- Мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) у нуклеарној електрани Запорожје, која је под контролом руских снага, на корак је до демилитаризације локације, изјавио је данас у интервјуу за Ројтерс украјински министар енергетике Херман Халушченко.

Свијет 31.08.2022 | 16:52
ИАЕА у нуклеарки на корак до демилитаризације

Он је такође рекао да је кључно да мисији на челу са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем буде омогућено да разговара са особљем на локацији.

"По нашем мишљењу важно је да мисија може да разговара са особљем и добије праве, а не руске информације, о томе шта је унутра", рекао је Халушченко.

Како је додао, тамо имају војнике, тешка возила, тако да морају да провере реалну ситуацију са становишта нуклеарне безбедности.

Гроси је раније данас по доласку у Запорожје рекао да је мисија ИАЕА у нуклеарној електрани у том граду на југу Украјине "техничка", те да је циљ да спречи нуклеарну несрећу, а одговарајући на питање о плановима за демилитаризовану зону у постројењу, он је рекао да је то "ствар политичке воље".

Запорошка нуклеарна електрана, која је под контролом руских снага, налази се на левој обали Дњепра.

То је највећа нуклеарка у Европи по броју блокова и капацитета.

Украјина и Русија међусобно размењују оптужбе за гранатирање нуклеарке.

(Тањуг Фото: АП)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Прњавор

31.08.2022 15:37

Дакле,ипак сателитске снимке и Украјинци нису слагали,тамо се налази војска,тешко оружије,и складиште граната...то само русс може да тако "паметно"смисли.и његов брат 4С..и онда од тамо туку по цивилима ,украјинци би то почистили глат са 777 и Химарсом,да нису 20метара од реактора..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2022 06:17

Што ти не одеш и то “почистиш” када је то тако једноставно! Или си само једна борбена љоха за тастатуром!

Name

За ре

03.09.2022 09:21

Казу да су тастатурци познати по томе сто имају дугацке прсте, да могу лупати по и са тастатуром.Немају благе везе ста му се десава под прозором а тек негде у свету.

Name

Електрицна пец

31.08.2022 16:52

Ако се искљици електрана хоце ли се гријати зеленски на дрва

ОДГОВОРИТЕ
Name

XОXО

31.08.2022 16:56

Коју то истину очекују БАНДЕРИНИ следбеници???????. Вама следује само БАНДЕРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

31.08.2022 20:11

Некаква је игранка највјероватније али рецимо засто би их Руси пустили да додју ако несто крију и засто они нису досли док су нуклеарку дрзале снаге Украјине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринути

01.09.2022 05:19

Преваре,обмане,теорије, данас цовек не мозе веровати никаквим снимцима.Како цовек да разуме бригу оних који брину, ракетирање НЕ да би се спрецила нуклеарна катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ