IAEA u nuklearki na korak do demilitarizacije

- Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, na korak je do demilitarizacije lokacije, izjavio je danas u intervjuu za Rojters ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

Svijet 31.08.2022 | 16:52
IAEA u nuklearki na korak do demilitarizacije

On je takođe rekao da je ključno da misiji na čelu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem bude omogućeno da razgovara sa osobljem na lokaciji.

"Po našem mišljenju važno je da misija može da razgovara sa osobljem i dobije prave, a ne ruske informacije, o tome šta je unutra", rekao je Haluščenko.

Kako je dodao, tamo imaju vojnike, teška vozila, tako da moraju da provere realnu situaciju sa stanovišta nuklearne bezbednosti.

Grosi je ranije danas po dolasku u Zaporožje rekao da je misija IAEA u nuklearnoj elektrani u tom gradu na jugu Ukrajine "tehnička", te da je cilj da spreči nuklearnu nesreću, a odgovarajući na pitanje o planovima za demilitarizovanu zonu u postrojenju, on je rekao da je to "stvar političke volje".

Zaporoška nuklearna elektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra.

To je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta.

Ukrajina i Rusija međusobno razmenjuju optužbe za granatiranje nuklearke.

(Tanjug Foto: AP)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Prnjavor

31.08.2022 15:37

Dakle,ipak satelitske snimke i Ukrajinci nisu slagali,tamo se nalazi vojska,teško oružije,i skladište granata...to samo russ može da tako "pametno"smisli.i njegov brat 4S..i onda od tamo tuku po civilima ,ukrajinci bi to počistili glat sa 777 i Himarsom,da nisu 20metara od reaktora..

ODGOVORITE
Name

Re

01.09.2022 06:17

Što ti ne odeš i to “počistiš” kada je to tako jednostavno! Ili si samo jedna borbena ljoha za tastaturom!

Name

Za re

03.09.2022 09:21

Kazu da su tastaturci poznati po tome sto imaju dugacke prste, da mogu lupati po i sa tastaturom.Nemaju blage veze sta mu se desava pod prozorom a tek negde u svetu.

Name

Elektricna pec

31.08.2022 16:52

Ako se iskljici elektrana hoce li se grijati zelenski na drva

ODGOVORITE
Name

XOXO

31.08.2022 16:56

Koju to istinu očekuju BANDERINI sledbenici???????. Vama sleduje samo BANDERA

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

31.08.2022 20:11

Nekakva je igranka najvjerovatnije ali recimo zasto bi ih Rusi pustili da dodju ako nesto kriju i zasto oni nisu dosli dok su nuklearku drzale snage Ukrajine

ODGOVORITE
Name

Zabrinuti

01.09.2022 05:19

Prevare,obmane,teorije, danas covek ne moze verovati nikakvim snimcima.Kako covek da razume brigu onih koji brinu, raketiranje NE da bi se sprecila nuklearna katastrofa.

ODGOVORITE