Новац грађана стављен у службу промоције политичких странака

У Невесиње на свјеже постављеном асфалту стављају се столови и гозба, а народни посланик води изборну кампању. Најдаље је отишао градоначелник Лакташа који је направио предизборни скуп на отварању јавних радова. Имамо снимке, промовисао је кандидате са своје листе, рекао је Траљић.

Босна и Херцеговина 31.08.2022 | 13:35
Новац грађана стављен у службу промоције политичких странака

Транспаренцy Интернатионал је у претходном периоду забиљежио значајно повећање јавне потрошње кроз јавне радове и једнократна давања широким слојевима становништва гдје се, истичу, директно купују гласови, а изборна кампања води на јавним радовима.

Све се финансира из буџета. Санкција нема јер законске одредбе, па и оне које је ОХР наметнуо, не обухватају дио прије званичне изборне кампање. То, судећи према подацима ТИ, политичари обилато користе.

175 милиона КМ на јавне радове завршене у два мјесеца

Срђан Траљић, портпарол Ти БиХ, казао је како су у посљедња два мјесеца закључно с 30. августом забиљежили 226 радова који су завршени. На то је утрошено 175 милиона КМ. У ову цифру нису укључили отварање 6 км ауто-пута и цесте на Требевићу.

“Праве се скупови на отварању ових радова гдје политичари-кандидати промовишу своју кандидатуру, кандидате са своје листе и индиректно или директно позивају на гласање. У овом периоду започето је 249 радова и биле су бројне свечаности. Утрошено је 844 милиона КМ.  На отварању 2,3 км пута у Високом градоначленик Мирза Ганић је био с неколико кандидата са своје листе.

Направљен је велики скуп за грађане гдје је била и гозба. То је тренд и има десетине примјера. У Невесиње на свјеже постављеном асфалту стављају се столови и гозба, а народни посланик води изборну кампању. Најдаље је отишао градоначелник Лакташа који је направио предизборни скуп на отварању јавних радова. Имамо снимке, промовисао је кандидате са своје листе”, рекао је Траљић.

200 милиона КМ једнократних помоћи

ТИ БиХ је забиљежио и 200 милиона једнократних буџетских давања. Највеће цифре су ове што су издвојиле владе Републике Српске и ФБиХ – по 100 КМ, што, како Траљић каже, никада нисмо имали. Сада новац издвајају чак кантони и локалне заједнице.

“Овдје се ради о индиректној куповини гласача. Породиљама у ЗДК је подијељено 1.000 КМ, у ФБиХ 100 КМ субвенција струје за 70.000 корисника у РС. Најављено је још 750 КМ вишечланим породицама, поред тога што се даје 100 КМ борцима, младима и пензионерима.

Земље у окружењу су ограничиле јавну потрошњу у предизборном периоду и политичари су то престали радити, према тврдњама наших партнерских организација. У Србији је медијима забрањено да извјештавају о отварању ових путева у предизборно вријеме”, рекао је Траљић.

Ту је и 100 милиона евра  – донација Владе Мађарске Републици Српској.

“Пратили смо 350 јавних догађаја и на 66 одсто су присутни били кандидати на изборима и обраћали се. Други тренд који смо примијетили – 32 концерта по локалним заједницама, углавном, финансирана јавним средствима. Довођени су извођачи из цијелог региона и на већини концерата политички кандидати су се обраћали. Примјер је градоначелник Зенице који се обратио на концерту Забрањеног пушења у оквиру Зеница Суммер Феста. Дани повратка у Братунцу – коришћена графичка рјешења слична СДА као и "Зворничко љето" у бојама СНСД-а.

У Бањалуци концерт "Бијелог дугмета" гдје је током говора градоначелника емитован спот који приказује испуњена обећања градоначелника, а он је такође кандидат. СДА и СНСД кренули су отворено у кампању, доводе запослене у јавним институцијама па и полицијске службенике. СДА организује скупове, а СНСД кампању проводи кроз организацију крајишких вечери које званично нису финансирана јавним средствима, али их организује агенција која добија значајна средства из буџета РС кроз тендере”, рекао је Траљић.

Ђајићев филм

Дамјан Ожеговић, правник у ТИ, навео је како су ЦИК-у пријавили директора УКЦ-а РС Владо Ђајић, који је уједно и кандидат за посланика НС РС, поставио је биллбоарде по Бањалуци на којима се промовише документарни филм “Од визије до побједе” с његовим ликом. Филм би требало да буде приказан на јавном сервису прије почетка изборне кампање, а плаћен је јавним новцем.

Предизборна кампања званично почиње 2.9.2022. године, али смо сви свједоци да је она почела мјесецима уназад.

(Н1)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Истина

31.08.2022 11:50

Гасимо се сами

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

31.08.2022 13:58

Ма ми смо обицни картел. Иселили смо се и ово мало сто је остало неце дуго.

Name

ЖИКАЖ

31.08.2022 12:04

Фотографија за успомену!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан кврго

31.08.2022 15:01

НЕСТО ГЛЕДАМ БОГУМИ ТРЕБАЦЕ ВЕЛИКИ ЗАТВОР ИМА ВАС МАСАЛА.АЛИ НАПРАВИЦЕМО И ЗАТВОР ЈЕР ВИ СТОСТЕ СВЕ УНИСТИЛИ ЗА ВАС МОРА ДА БУДЕ ..

Name

Лакташи

31.08.2022 12:26

Јеленааааааа народ је уз тебе доле секташка багра !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пен

31.08.2022 12:53

Гдје је сад ЦИК,да казни снсд. Ово је чиста промоцијà, да да.......?..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Србин бивши војник ВРС

31.08.2022 13:02

Све у свему: "Смућкај па пролиј".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx ПДП

31.08.2022 13:09

Направите асфалт на Мањаци и додјите снимајте се сваки дан ако хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Добој

31.08.2022 13:20

И сад дио мог новца који сам уплаћивао у виду пореза држави, тзроше ини за кога нећу гласати..још ми говоре да сам издајник ако не гласам за њих...па имал ту шта разумног . Учесник рата 92-95, и ја издајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забранити

31.08.2022 13:26

Законом забранити три мјесеца прије избора све врсте давања те врсте помоци и злоупотревљавање отварања или заврсетка било каквих радова. А питам се да ли "Сатораси" на тим скуповима плацају ПДВ као и они са зборовања попут "збора на Мањаци"? Плацају ли "сатораси" ПДВ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

31.08.2022 13:39

Луди он није нормалан, отмите му народне паре, ако има нека дјели своје. народ му је гладан иде на јавне кухиње, опозиција мор ово спрећавати, задужује се сваког мјесеца и дјели. То код куће не ради. Озбиљан проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

31.08.2022 13:40

А гдје вам је главни бег???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОК

31.08.2022 14:02

То само говори да су свјесни да им се ближи политички крај, слабљење утицаја и чување украденог је њихова брига а не потребе народа и државе уопште. Имали су континуитет а себично су га искористили и што је најгоре оставили дубоко подијељено друштво, скоројевиће и рекеташе у спрези са органима на свим нивоима власти. Највећа иронија је што постижу контраефекат јер опет бахато троше државни, “народни”, новац како би спасили своје гузице а народ ће то казнити јер му је доста давања на “кашичицу”.. наравно ако опет не покраду изборе поништавајући исправне гласачке листиће а тужилаштво не окрене главу на све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страснооооооо

31.08.2022 14:09

Огавнооо партије групе лоповааа харају од рата као ХИЈЕНЕЕЕ! Ко покраде гиганте предузеца фабрике банкее ресурсе!??????? Сумееее водеее рудникеее зељезницеее итд итд!! Нарид растјерали опљацкали раднике и све категорије социјалне направили сиротињу себее обогатили и јиссс дрско се церее хоце јисс и јоссс! Изнад законаа све институцијее заробили паразити партијаси без рада без знања без моралаа! Злооо невидјено пљацка траје ид рара лоповска приватизација са бјелосвјетским хистаплерима извуцен капитал депонован у сигурне базе дрско јавни тајни рацуни фитме вудљиве невудљиве за Гинисаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

31.08.2022 14:53

СВЕ ЛОПОВСКА ПОСЛА. ПА ДА СУ ХТИЈЕЛИ, САНКЦИОНИСАЛИ БИ СВЕ ОВО. ВРАНА , ВРАНИ ОЧИ НЕ ВАДИ. АЛИ БАДАВА ИМ ЈЕ. НАРОД ЈЕ ПРОГЛЕДАО И СВЕ ЛОПОВЛУКЕ ПРОЧИТАО. У ЋУЗУ ЋЕ ОНИ ИТА 2.10. ЈЕЛЕНА, ВУКАН, ДРАПКО. П Р В О Б О Р Ц И. ЗА ПРАВДУ У РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И тако деценија за деценијом

31.08.2022 15:13

Процурило из врха, изгледа владајућој олигархији никад није било горе па кажу да сада морају остати јединствени више него икад, да би опет могли остати на власти, а попуцало по свим шавовима. Бикло би им добро в идјет леђа јер је то рак рана и лоповија у њедрима срба, али на сву жалост она друга страна звана опозиција исто лоповија која чека својих пет минута. Нема овдје бољитка до даљњег, јер је менталитет катастрофалан. А народ без капацитета да се дигне и помлати багру , расчисти пут честитим способним људима , који нису корумпирани и који ће као високоморални радит за свој народ , а не за свету партију и свој џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

31.08.2022 19:51

У ОПОЗИЦИЈИ. СИГУРНО. НИСУ СВИ КОРУМПИРАНИ. ВУКАН И ЈЕЛЕНА. ЧИСТИ,. КО СУНЦЕ. ДОВОЉНО. КАДА ВОЂЕ БУДУ ПОШТЕНЕ. ДРУГИ СЕ НЕЋЕ УСУДИТИ. ЈА ОВОЈ ЦИЈЕЛОЈ ОПОЗИЦИЈИ ВИЈЕРУЈЕМ. СЛУШАМ НА БН ПРЕНОС СА СКУПШТИНЕ, ЊИХОВЕ ДИСКУСИЈЕ. КОЛИКО СТВАРИ ЗНАЈУ И ГРЕШАКА ИД ВЛАСТИ. ТО ЈЕ ЗА НЕПОВЈЕРОВАТИ. АЛИ ПОСЛАНИКА ВЛАСТИ ЈЕ ВИШЕ. И НЕ ИЗГЛАСАЈУ. БОЉИ ПРИЈЕДЛОГ ОД ОПОЗИЦИЈЕ. ВЛАСТ ЈЕ СТАЛЕЖ, КОЈИ ГУЛИ НАРОДУ КОЖУ. А ОВИ ДОСАД СУ СВЕ НАЈГОРЕ. МЕЂУТИМ. АКО СУ СТРУЧНИ, АКО ИМАЈУ ДУШУ ЉУДСКУ, ЈА ИМ ВИЈЕРУЈЕМ. ОВА ГЕНЕРАЦИЈА ОПОЗИЦИЈЕ ЈЕ ПО МЕНИ. ТАКВА. СВЕ ДО ЈЕДНОГ. МИСЛИМ НА. ПОСЛАНИКЕ У СКУПШТИНИ РС. ХВАЛА ИМ ЗА ОГРОМНИ ТРУД, ЗА ПРАВДУ. ЗА ОВЕ 4 ГОДИНЕ. ТВРДИМ. ЊИХОВО ЗАЛАГАЊЕ ЈЕ ЉУДСКО. ОНАКО СЕ ЗА ПАРЕ НЕ РАДИ. НЕГО БУДЕ БАХАТ, КАО, СНСД. ЖЕЛИМ ОПОЗИЦИЈИ ДА СВИ БУДУ БИРАНИ У ВЛАСТ 2.10. 2.О22.год. ДА ПОПРАВИМО РС И Б И Х У СВАКОМ ПОГЛЕДУ. ДА СЕ МНОГИ ВРАТЕ. ОД ДОБРА, НИКО НЕ БИЈЕЖИ.

ОДГОВОРИТЕ