Novac građana stavljen u službu promocije političkih stranaka

U Nevesinje na svježe postavljenom asfaltu stavljaju se stolovi i gozba, a narodni poslanik vodi izbornu kampanju. Najdalje je otišao gradonačelnik Laktaša koji je napravio predizborni skup na otvaranju javnih radova. Imamo snimke, promovisao je kandidate sa svoje liste, rekao je Traljić.

Bosna i Hercegovina 31.08.2022 | 13:35
Novac građana stavljen u službu promocije političkih stranaka

Transparency International je u prethodnom periodu zabilježio značajno povećanje javne potrošnje kroz javne radove i jednokratna davanja širokim slojevima stanovništva gdje se, ističu, direktno kupuju glasovi, a izborna kampanja vodi na javnim radovima.

Sve se finansira iz budžeta. Sankcija nema jer zakonske odredbe, pa i one koje je OHR nametnuo, ne obuhvataju dio prije zvanične izborne kampanje. To, sudeći prema podacima TI, političari obilato koriste.

175 miliona KM na javne radove završene u dva mjeseca

Srđan Traljić, portparol Ti BiH, kazao je kako su u posljednja dva mjeseca zaključno s 30. avgustom zabilježili 226 radova koji su završeni. Na to je utrošeno 175 miliona KM. U ovu cifru nisu uključili otvaranje 6 km auto-puta i ceste na Trebeviću.

“Prave se skupovi na otvaranju ovih radova gdje političari-kandidati promovišu svoju kandidaturu, kandidate sa svoje liste i indirektno ili direktno pozivaju na glasanje. U ovom periodu započeto je 249 radova i bile su brojne svečanosti. Utrošeno je 844 miliona KM.  Na otvaranju 2,3 km puta u Visokom gradonačlenik Mirza Ganić je bio s nekoliko kandidata sa svoje liste.

Napravljen je veliki skup za građane gdje je bila i gozba. To je trend i ima desetine primjera. U Nevesinje na svježe postavljenom asfaltu stavljaju se stolovi i gozba, a narodni poslanik vodi izbornu kampanju. Najdalje je otišao gradonačelnik Laktaša koji je napravio predizborni skup na otvaranju javnih radova. Imamo snimke, promovisao je kandidate sa svoje liste”, rekao je Traljić.

200 miliona KM jednokratnih pomoći

TI BiH je zabilježio i 200 miliona jednokratnih budžetskih davanja. Najveće cifre su ove što su izdvojile vlade Republike Srpske i FBiH – po 100 KM, što, kako Traljić kaže, nikada nismo imali. Sada novac izdvajaju čak kantoni i lokalne zajednice.

“Ovdje se radi o indirektnoj kupovini glasača. Porodiljama u ZDK je podijeljeno 1.000 KM, u FBiH 100 KM subvencija struje za 70.000 korisnika u RS. Najavljeno je još 750 KM višečlanim porodicama, pored toga što se daje 100 KM borcima, mladima i penzionerima.

Zemlje u okruženju su ograničile javnu potrošnju u predizbornom periodu i političari su to prestali raditi, prema tvrdnjama naših partnerskih organizacija. U Srbiji je medijima zabranjeno da izvještavaju o otvaranju ovih puteva u predizborno vrijeme”, rekao je Traljić.

Tu je i 100 miliona evra  – donacija Vlade Mađarske Republici Srpskoj.

“Pratili smo 350 javnih događaja i na 66 odsto su prisutni bili kandidati na izborima i obraćali se. Drugi trend koji smo primijetili – 32 koncerta po lokalnim zajednicama, uglavnom, finansirana javnim sredstvima. Dovođeni su izvođači iz cijelog regiona i na većini koncerata politički kandidati su se obraćali. Primjer je gradonačelnik Zenice koji se obratio na koncertu Zabranjenog pušenja u okviru Zenica Summer Festa. Dani povratka u Bratuncu – korišćena grafička rješenja slična SDA kao i "Zvorničko ljeto" u bojama SNSD-a.

U Banjaluci koncert "Bijelog dugmeta" gdje je tokom govora gradonačelnika emitovan spot koji prikazuje ispunjena obećanja gradonačelnika, a on je takođe kandidat. SDA i SNSD krenuli su otvoreno u kampanju, dovode zaposlene u javnim institucijama pa i policijske službenike. SDA organizuje skupove, a SNSD kampanju provodi kroz organizaciju krajiških večeri koje zvanično nisu finansirana javnim sredstvima, ali ih organizuje agencija koja dobija značajna sredstva iz budžeta RS kroz tendere”, rekao je Traljić.

Đajićev film

Damjan Ožegović, pravnik u TI, naveo je kako su CIK-u prijavili direktora UKC-a RS Vlado Đajić, koji je ujedno i kandidat za poslanika NS RS, postavio je billboarde po Banjaluci na kojima se promoviše dokumentarni film “Od vizije do pobjede” s njegovim likom. Film bi trebalo da bude prikazan na javnom servisu prije početka izborne kampanje, a plaćen je javnim novcem.

Predizborna kampanja zvanično počinje 2.9.2022. godine, ali smo svi svjedoci da je ona počela mjesecima unazad.

(N1)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Istina

31.08.2022 11:50

Gasimo se sami

ODGOVORITE
Name

David

31.08.2022 13:58

Ma mi smo obicni kartel. Iselili smo se i ovo malo sto je ostalo nece dugo.

Name

ŽIKAŽ

31.08.2022 12:04

Фотографија за успомену!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Kapetan kvrgo

31.08.2022 15:01

NESTO GLEDAM BOGUMI TREBACE VELIKI ZATVOR IMA VAS MASALA.ALI NAPRAVICEMO I ZATVOR JER VI STOSTE SVE UNISTILI ZA VAS MORA DA BUDE ..

Name

Laktaši

31.08.2022 12:26

Jelenaaaaaaa narod je uz tebe dole sektaška bagra !

ODGOVORITE
Name

Pen

31.08.2022 12:53

Gdje je sad CIK,da kazni snsd. Ovo je čista promocijà, da da.......?..

ODGOVORITE
Name

Ja Srbin bivši vojnik VRS

31.08.2022 13:02

Sve u svemu: "Smućkaj pa prolij".

ODGOVORITE
Name

Ex PDP

31.08.2022 13:09

Napravite asfalt na Manjaci i dodjite snimajte se svaki dan ako hocete

ODGOVORITE
Name

Dragan Doboj

31.08.2022 13:20

I sad dio mog novca koji sam uplaćivao u vidu poreza državi, tzroše ini za koga neću glasati..još mi govore da sam izdajnik ako ne glasam za njih...pa imal tu šta razumnog . Učesnik rata 92-95, i ja izdajnik.

ODGOVORITE
Name

Zabraniti

31.08.2022 13:26

Zakonom zabraniti tri mjeseca prije izbora sve vrste davanja te vrste pomoci i zloupotrevljavanje otvaranja ili zavrsetka bilo kakvih radova. A pitam se da li "Satorasi" na tim skupovima placaju PDV kao i oni sa zborovanja poput "zbora na Manjaci"? Placaju li "satorasi" PDV?

ODGOVORITE
Name

c

31.08.2022 13:39

Ludi on nije normalan, otmite mu narodne pare, ako ima neka djeli svoje. narod mu je gladan ide na javne kuhinje, opozicija mor ovo sprećavati, zadužuje se svakog mjeseca i djeli. To kod kuće ne radi. Ozbiljan problem.

ODGOVORITE
Name

!

31.08.2022 13:40

A gdje vam je glavni beg???

ODGOVORITE
Name

ОК

31.08.2022 14:02

То само говори да су свјесни да им се ближи политички крај, слабљење утицаја и чување украденог је њихова брига а не потребе народа и државе уопште. Имали су континуитет а себично су га искористили и што је најгоре оставили дубоко подијељено друштво, скоројевиће и рекеташе у спрези са органима на свим нивоима власти. Највећа иронија је што постижу контраефекат јер опет бахато троше државни, “народни”, новац како би спасили своје гузице а народ ће то казнити јер му је доста давања на “кашичицу”.. наравно ако опет не покраду изборе поништавајући исправне гласачке листиће а тужилаштво не окрене главу на све то.

ODGOVORITE
Name

Strasnooooooo

31.08.2022 14:09

Ogavnooo partije grupe lopovaaa haraju od rata kao HIJENEEE! Ko pokrade gigante preduzeca fabrike bankee resurse!??????? Sumeeee vodeee rudnikeee zeljezniceee itd itd!! Narid rastjerali opljackali radnike i sve kategorije socijalne napravili sirotinju sebee obogatili i jisss drsko se ceree hoce jiss i josss! Iznad zakonaa sve institucijee zarobili paraziti partijasi bez rada bez znanja bez moralaa! Zlooo nevidjeno pljacka traje id rara lopovska privatizacija sa bjelosvjetskim histaplerima izvucen kapital deponovan u sigurne baze drsko javni tajni racuni fitme vudljive nevudljive za Ginisaaaa

ODGOVORITE
Name

+

31.08.2022 14:53

SVE LOPOVSKA POSLA. PA DA SU HTIJELI, SANKCIONISALI BI SVE OVO. VRANA , VRANI OČI NE VADI. ALI BADAVA IM JE. NAROD JE PROGLEDAO I SVE LOPOVLUKE PROČITAO. U ĆUZU ĆE ONI ITA 2.10. JELENA, VUKAN, DRAPKO. P R V O B O R C I. ZA PRAVDU U RS.

ODGOVORITE
Name

I tako decenija za decenijom

31.08.2022 15:13

Procurilo iz vrha, izgleda vladajućoj oligarhiji nikad nije bilo gore pa kažu da sada moraju ostati jedinstveni više nego ikad, da bi opet mogli ostati na vlasti, a popucalo po svim šavovima. Biklo bi im dobro v idjet leđa jer je to rak rana i lopovija u njedrima srba, ali na svu žalost ona druga strana zvana opozicija isto lopovija koja čeka svojih pet minuta. Nema ovdje boljitka do daljnjeg, jer je mentalitet katastrofalan. A narod bez kapaciteta da se digne i pomlati bagru , rasčisti put čestitim sposobnim ljudima , koji nisu korumpirani i koji će kao visokomoralni radit za svoj narod , a ne za svetu partiju i svoj džep.

ODGOVORITE
Name

+

31.08.2022 19:51

U OPOZICIJI. SIGURNO. NISU SVI KORUMPIRANI. VUKAN I JELENA. ČISTI,. KO SUNCE. DOVOLJNO. KADA VOĐE BUDU POŠTENE. DRUGI SE NEĆE USUDITI. JA OVOJ CIJELOJ OPOZICIJI VIJERUJEM. SLUŠAM NA BN PRENOS SA SKUPŠTINE, NJIHOVE DISKUSIJE. KOLIKO STVARI ZNAJU I GREŠAKA ID VLASTI. TO JE ZA NEPOVJEROVATI. ALI POSLANIKA VLASTI JE VIŠE. I NE IZGLASAJU. BOLJI PRIJEDLOG OD OPOZICIJE. VLAST JE STALEŽ, KOJI GULI NARODU KOŽU. A OVI DOSAD SU SVE NAJGORE. MEĐUTIM. AKO SU STRUČNI, AKO IMAJU DUŠU LJUDSKU, JA IM VIJERUJEM. OVA GENERACIJA OPOZICIJE JE PO MENI. TAKVA. SVE DO JEDNOG. MISLIM NA. POSLANIKE U SKUPŠTINI RS. HVALA IM ZA OGROMNI TRUD, ZA PRAVDU. ZA OVE 4 GODINE. TVRDIM. NJIHOVO ZALAGANJE JE LJUDSKO. ONAKO SE ZA PARE NE RADI. NEGO BUDE BAHAT, KAO, SNSD. ŽELIM OPOZICIJI DA SVI BUDU BIRANI U VLAST 2.10. 2.O22.god. DA POPRAVIMO RS I B I H U SVAKOM POGLEDU. DA SE MNOGI VRATE. OD DOBRA, NIKO NE BIJEŽI.

ODGOVORITE