Имовина криминалаца у криптовалутама у БиХ потпуно сигурна

Иако криминалне групе све више кроз криптовалуте перу новац и користе га као средство плаћања, Босна и Херцеговина због законских ограничења нема могућности да одузима имовину која је у криптовалутама.

Босна и Херцеговина 31.08.2022 | 07:47
Имовина криминалаца у криптовалутама у БиХ потпуно сигурна

"Подносили смо иницијативе за измјене закона који се тичу криптовалута. Данас организоване криминалне групе незаконито стечену имовину користе и претварају у криптовалуте те на тај начин врше кривично дјело прања новца. Ми сада немамо законске могућности да одузимамо криптовалуте и у том дијелу потребно је да се измијени законска регулатива", рекао је Миленко Кајганић, в.д. главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине на сједници Дома народа БиХ. 

Само тржиште криптовалута у свијету још није у потпуности дефинисано ни регулисано и поједине земље тек су на почетку овог процеса, међутим Босна и Херцеговина озбиљно заостаје за Европском унијом у вези с овим питањем. "Криптоимовина је дјелимично регулисана правним прописима Хрватске и ЕУ и то у дијелу спречавања прања новца и финансирања тероризма. Разлог је у чињеници што је примијећена употреба криптовалутама у незаконите односно криминалне сврхе те у посљедње вријеме и као средство наплате изнуде поводом кибернетичких напада", истакли су недавно из Хрватске народне банке. 

И сам Кајганић у Дому народа БиХ упозорио је да криминал данас не познаје границе, посебно када је у питању организовани криминал, а да упркос томе БиХ још нема институционални оквир за борбу против таквог криминала. 

Он је рекао да приоритет БиХ треба да буде успостављање пуне сарадње са Еурополом те нагласио да је Босна и Херцеговина једина земља на Балкану која нема потписан уговор са Еуроџастом. 

Појаснио је да се већина међународне правне помоћи данас проводи кроз Еуроџаст те да је разлог због којег није потписан споразум са том институцијом то што БиХ још није прилагодила свој Закон о заштити тајних података европским директивама. 

"Данас, када криминал не познаје границе, једино брзом реакцијом на међународном плану можемо доћи до квалитетних доказа и то се види по активностима у вези са дешифровањем криптоапликација", рекао је Кајганић. 

Осим БиХ, и многе развијене земље у свијету имају проблеме са криптовалутама и прањем новца и јавна је тајна да се добар дио новца стеченог криминалним дјелима пере кроз криптовалуте.

(Независне  Фото: Профимедиа / Аутор: Холландсе Хоогте / Схуттерстоцк Едиториал / Профимедиа)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

31.08.2022 06:01

Ни ове данасње лопове и кримосе немозете или не зелите довести у ред а прицате о крипто криминалу, банда као и они

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

31.08.2022 06:24

Зато су и измишљене. Ради криминала. Ни један други разлог ни потреба није постојала. Криминалци увијек иду испред закона. Зашто их БиХ једноставно не забрани као и неке земље. Индикативно је можда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

31.08.2022 11:11

Браво

Name

Моника

01.09.2022 22:31

То!

Name

Татар

31.08.2022 07:30

То што нема законске регулативе за конфискацију ми говори да је сам врх државе упетљан у те прљаве работе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2022 08:11

Зато криминалци БиХ призивају Русе да започне рат у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

31.08.2022 08:59

Договорите се и оборите цене криптовалута и нек лопови банкротирају

ОДГОВОРИТЕ
Name

План Б

31.08.2022 10:20

Не постоји контрола , контролисе сотона и слузи за пљацку ресурса и градјана сиром планете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

31.08.2022 17:17

Ето нових прилика за политицаре.

ОДГОВОРИТЕ