Imovina kriminalaca u kriptovalutama u BiH potpuno sigurna

Iako kriminalne grupe sve više kroz kriptovalute peru novac i koriste ga kao sredstvo plaćanja, Bosna i Hercegovina zbog zakonskih ograničenja nema mogućnosti da oduzima imovinu koja je u kriptovalutama.

Bosna i Hercegovina 31.08.2022 | 07:47
Imovina kriminalaca u kriptovalutama u BiH potpuno sigurna

"Podnosili smo inicijative za izmjene zakona koji se tiču kriptovaluta. Danas organizovane kriminalne grupe nezakonito stečenu imovinu koriste i pretvaraju u kriptovalute te na taj način vrše krivično djelo pranja novca. Mi sada nemamo zakonske mogućnosti da oduzimamo kriptovalute i u tom dijelu potrebno je da se izmijeni zakonska regulativa", rekao je Milenko Kajganić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na sjednici Doma naroda BiH. 

Samo tržište kriptovaluta u svijetu još nije u potpunosti definisano ni regulisano i pojedine zemlje tek su na početku ovog procesa, međutim Bosna i Hercegovina ozbiljno zaostaje za Evropskom unijom u vezi s ovim pitanjem. "Kriptoimovina je djelimično regulisana pravnim propisima Hrvatske i EU i to u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Razlog je u činjenici što je primijećena upotreba kriptovalutama u nezakonite odnosno kriminalne svrhe te u posljednje vrijeme i kao sredstvo naplate iznude povodom kibernetičkih napada", istakli su nedavno iz Hrvatske narodne banke. 

I sam Kajganić u Domu naroda BiH upozorio je da kriminal danas ne poznaje granice, posebno kada je u pitanju organizovani kriminal, a da uprkos tome BiH još nema institucionalni okvir za borbu protiv takvog kriminala. 

On je rekao da prioritet BiH treba da bude uspostavljanje pune saradnje sa Europolom te naglasio da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na Balkanu koja nema potpisan ugovor sa Eurodžastom. 

Pojasnio je da se većina međunarodne pravne pomoći danas provodi kroz Eurodžast te da je razlog zbog kojeg nije potpisan sporazum sa tom institucijom to što BiH još nije prilagodila svoj Zakon o zaštiti tajnih podataka evropskim direktivama. 

"Danas, kada kriminal ne poznaje granice, jedino brzom reakcijom na međunarodnom planu možemo doći do kvalitetnih dokaza i to se vidi po aktivnostima u vezi sa dešifrovanjem kriptoaplikacija", rekao je Kajganić. 

Osim BiH, i mnoge razvijene zemlje u svijetu imaju probleme sa kriptovalutama i pranjem novca i javna je tajna da se dobar dio novca stečenog kriminalnim djelima pere kroz kriptovalute.

(Nezavisne  Foto: Profimedia / Autor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.08.2022 06:01

Ni ove danasnje lopove i krimose nemozete ili ne zelite dovesti u red a pricate o kripto kriminalu, banda kao i oni

ODGOVORITE
Name

NR

31.08.2022 06:24

Zato su i izmišljene. Radi kriminala. Ni jedan drugi razlog ni potreba nije postojala. Kriminalci uvijek idu ispred zakona. Zašto ih BiH jednostavno ne zabrani kao i neke zemlje. Indikativno je možda.

ODGOVORITE
Name

RR

31.08.2022 11:11

Bravo

Name

Моника

01.09.2022 22:31

То!

Name

Tatar

31.08.2022 07:30

To što nema zakonske regulative za konfiskaciju mi govori da je sam vrh države upetljan u te prljave rabote.

ODGOVORITE
Name

Re

31.08.2022 08:11

Zato kriminalci BiH prizivaju Ruse da započne rat u BiH.

ODGOVORITE
Name

Predator

31.08.2022 08:59

Dogovorite se i oborite cene kriptovaluta i nek lopovi bankrotiraju

ODGOVORITE
Name

Plan B

31.08.2022 10:20

Ne postoji kontrola , kontrolise sotona i sluzi za pljacku resursa i gradjana sirom planete.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

31.08.2022 17:17

Eto novih prilika za politicare.

ODGOVORITE