И произвођачи дувана у мукама, збрајају губитке

Производња дувана ове године мања је за 27 процената у односу нпрошлу сјетву. Од сјетве на подручју Семберије и Посавине одустаје све већи број произвођача. Иако је откупна цијена дувана повећана, то спас није донијело, па се очекује већа помоћ власти. У супротном, производња производња дувана на овим просторима биће потпуно угашена.

Република Српска 30.08.2022 | 20:04
И произвођачи дувана у мукама, збрајају губитке

Превише улагања, премало добити. Мала цијена дувана, скуп репроматеријал, скок цијене гаса.. И на све то немилосрдна суша бацили
су дуванџије на кољена.

"Суша је учинила своје, не да је преполовила, мислим да је више од пола уништила. Ова година је најскупља упроизводњи дувана", каже Драган
Јовић, произвођач дувана из Средње Чађавице код Бијељине

Ни тежу ни скупљу годину не памте ни најстарије дуванџије са подручја Семберије и Посавине. Породица Драге Дујковића из Обудовца производњом дувана се бави од 1969. године, сад је питање дана - до кад.

"Ова година је добра. Имао си новаца од прошле године, али догодине се неће моћи кренути. Нека нам је Бог на помоћи, али није добро", каже Дујковић.

Драган Јовић истиче да је неиспалативо производити дуван.

"Ја озбиљно размишљам да престанем садити дуван", навео је Јовић.

Некада је у Српској било око 500 произвођача дувана. Сада једва 140. Само у односу на прошлу годину знатно су краће бразде засијаног дувана.

Светозар Михајловић, предсједник Групације произвођача и откупљивача дувана а.д. "Дуван" каже да је производња смањена за 27 одсто.

"Проблем је кад једном произвођач одустане он се више не враћа јер то је тешка производња", истакао је Михајловић.

Како би производња опстала откупне цијене су са прошогодишњих 2.8 КМ повећане на 4.20. Формирано је и Удружење произвођача и откупљивача дувана. Донесен је и сет мјера за спас дуванске производње.

"У прошлој години смо имали подстицајну мјеру од 0.45 КМ по килограму дувана, надамо се да ће сљедеће године бити веће с обзиром на то да смо планирали средства тако да ћемо подржати ту производњу", навео је помоћник министра пољопривреде Зоран Малетић.

Док ресорно министарство обећава новац за подстицаје, али тек за далеку наредну годину, дуванџије осташе кратких рукава. Јер све се свело на ону народну “липши магарче док трава нарасте”.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дуванџија

30.08.2022 18:16

Попушили смо 27 % !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

30.08.2022 19:41

А шта који мој да се субвенционише производња отрова?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинари висе

31.08.2022 16:56

Промовису опојне дроге ...

Name

Узас

30.08.2022 20:47

Ни о једној категорији градјана нико не води никакву бригу. Ми немамо политицаре који нас стите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

31.08.2022 05:06

Кад буду сигурне важније ствари, онда може да се почне са размишљањем, да ли нам то треба.

ОДГОВОРИТЕ