I proizvođači duvana u mukama, zbrajaju gubitke

Proizvodnja duvana ove godine manja je za 27 procenata u odnosu nprošlu sjetvu. Od sjetve na području Semberije i Posavine odustaje sve veći broj proizvođača. Iako je otkupna cijena duvana povećana, to spas nije donijelo, pa se očekuje veća pomoć vlasti. U suprotnom, proizvodnja proizvodnja duvana na ovim prostorima biće potpuno ugašena.

Republika Srpska 30.08.2022 | 20:04
I proizvođači duvana u mukama, zbrajaju gubitke

Previše ulaganja, premalo dobiti. Mala cijena duvana, skup repromaterijal, skok cijene gasa.. I na sve to nemilosrdna suša bacili
su duvandžije na koljena.

"Suša je učinila svoje, ne da je prepolovila, mislim da je više od pola uništila. Ova godina je najskuplja uproizvodnji duvana", kaže Dragan
Jović, proizvođač duvana iz Srednje Čađavice kod Bijeljine

Ni težu ni skuplju godinu ne pamte ni najstarije duvandžije sa područja Semberije i Posavine. Porodica Drage Dujkovića iz Obudovca proizvodnjom duvana se bavi od 1969. godine, sad je pitanje dana - do kad.

"Ova godina je dobra. Imao si novaca od prošle godine, ali dogodine se neće moći krenuti. Neka nam je Bog na pomoći, ali nije dobro", kaže Dujković.

Dragan Jović ističe da je neispalativo proizvoditi duvan.

"Ja ozbiljno razmišljam da prestanem saditi duvan", naveo je Jović.

Nekada je u Srpskoj bilo oko 500 proizvođača duvana. Sada jedva 140. Samo u odnosu na prošlu godinu znatno su kraće brazde zasijanog duvana.

Svetozar Mihajlović, predsjednik Grupacije proizvođača i otkupljivača duvana a.d. "Duvan" kaže da je proizvodnja smanjena za 27 odsto.

"Problem je kad jednom proizvođač odustane on se više ne vraća jer to je teška proizvodnja", istakao je Mihajlović.

Kako bi proizvodnja opstala otkupne cijene su sa prošogodišnjih 2.8 KM povećane na 4.20. Formirano je i Udruženje proizvođača i otkupljivača duvana. Donesen je i set mjera za spas duvanske proizvodnje.

"U prošloj godini smo imali podsticajnu mjeru od 0.45 KM po kilogramu duvana, nadamo se da će sljedeće godine biti veće s obzirom na to da smo planirali sredstva tako da ćemo podržati tu proizvodnju", naveo je pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić.

Dok resorno ministarstvo obećava novac za podsticaje, ali tek za daleku narednu godinu, duvandžije ostaše kratkih rukava. Jer sve se svelo na onu narodnu “lipši magarče dok trava naraste”.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Duvandžija

30.08.2022 18:16

Popušili smo 27 % !

ODGOVORITE
Name

Gojko

30.08.2022 19:41

A šta koji moj da se subvencioniše proizvodnja otrova?

ODGOVORITE
Name

Novinari vise

31.08.2022 16:56

Promovisu opojne droge ...

Name

Uzas

30.08.2022 20:47

Ni o jednoj kategoriji gradjana niko ne vodi nikakvu brigu. Mi nemamo politicare koji nas stite.

ODGOVORITE
Name

BB

31.08.2022 05:06

Kad budu sigurne važnije stvari, onda može da se počne sa razmišljanjem, da li nam to treba.

ODGOVORITE