СНСД кочи укидање акциза на гориво и ПДВ-а на животне намирнице

Посланици Представничког дома прихватили су Извјештај Заједничке комисије о постизању идентичног текста Закона о допунама Закона о ПДВ-у, те су тако прихватили и раније уложен амандман СНСД-а о временском ограничењу примјене ове мјере до краја године. Опозициони посланици тврде да је тај амандман и био замка СНСД-а, односно начин да не дође до укидања ПДВ-а на основне животне намирнице. Такође, тврде и да СНСД кочи и укидање акциза на гориво...

Република Српска 30.08.2022 | 20:00
СНСД кочи укидање акциза на гориво и ПДВ-а на животне намирнице

На Извјештај није било могуће упутити амандмане, па није било могуће ни укинути временско ограничење примјене нулте стопе ПДВ-а.

Једино сазнање након данашњег усаглашавања текста закона о диференцираној стопи ПДВ је то што грађани сада знају са ким имају посла, оцијенио је данас предсједник СДС Мирко Шаровић. 

Он је након сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ изјавио да је закон неспроводив до краја године до кад би иначе требао да важи, те да је владајућа коалиција одгађала да га раније донесе како би га обесмислила, јер не жели да се одрекне новца у корист грађана.

„Имали смо ову иницијативу о укидању ПДВ на основне животне намирнице прије пет мјесеци и они су нас завлачили пет мјесеци да не дођемо до рјешења. И онда одреде да ће ова одлука важити до краја године. Па тај систем се не може успоставити до тада, што значи да нећемо имати никакво снижење цијена, закон ће истећи прије него што се спроведе. Данас су нас замајавали на све начине, само да би се сакрила истина, а то је да се њима не одриче тог новца, не мисле о грађанима – изјавио је Шаровић.

Шаровић је напоменуо да ниједна земља у свијету није укидала акцизе на мјесец дана нити уводила овакво краткорочно примјењивање закона којим се укида ПДВ на основне животне намирнице.

Напоменуо је и да ће СДС покушати дјеловати амандмански, али да сумња у његове домете због постојећих процедура. 

„Ми смо доведени у немогућу ситуацију. Уколико желимо нешто да промијенимо, имамо нову процедуру и нове рокове, и онда је немогуће да се нешто уради. Њихов амандман је припремљен тако да би се изругивали свима нама. Ова структура у власти чини да онемогући смањење ПДВ на дуже стазе, поготово оно што смо ми предложили да диференцирана стопа буде трајна категорија. Неискрени су, не желе рјешења која интересују грађане, имају своју политику, обећавају куле и градове, а у суштини се ради о неспособној извршној властима на свим нивоима. Поготово се то односи на Савјет министара, јер нема те оцјене којом би се могао изрећи домет овог састава Савјета министара“ – рекао је Шаровић. 

Он се осврнуо и на броја обећања која актуелна власт у Републици Српској представља у последње вријеме, повезујући то са предизборном кампањом и тврдњом да је вјеродостојност оних који дају таква обећања мала. 

„Нема никаквог разлога да вјерујемо власти за сва обећања која дају ових дана, од аутопутева, гасовода, болница... Напросто су спавали задњих 16 година, нису урадили ништа, и сад треба да им вјерујемо на ријеч да ће инвестирати између 3 и 4 милијарде долара, колико смо сабрали да су подијелили обећања у задњих 15 дана.

То су приче за лаковјерне, јер шта друго рећи за толика обећања на пар седмица до почетка изборне кампање, и то од неког ко је толико пута изварао грађане до сада. Не видим разлог зашто би вјеровал тако мегаломанским обећањима које дају они који су се до сада показали неспособним. Не треба нико да каже, можде ће бити инвестиција, пара, развоја... Неће бити ништа са њима, имаћемо све исто као и до сада, а то је криза и ништа друго“ – закључио је Шаровић.   

О извјештају би се сада требао изјаснити и Дом народа, али није познато када ће одржати идућу сједницу и да ли ће уопште прије избора.

Из СНСД-а поново наглашавају да има времена и да нису одустали од диференциране стопе ПДВ-а.

Поред Извјештаја о тексту Закона о ПДВ-у, посланици су усвојили и иницијативу којом Представнички дом задужује Савјет министара БиХ да у што краћем року донесе одлуку о привременој суспензији царинских стопа приликом увоза еуродизела, појединих врста бензина и лож-уља. 

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ма

30.08.2022 18:08

Кад ће тај 3 октобар да ми сване умјесто "свиће".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуест

30.08.2022 19:38

Ма у праву сте не зна се који је гори од ове тројице. Они се накрали,а градјани гладују у цијелој БиХ.

Name

Устај

30.08.2022 20:32

Мала зора свиће, Нахрани прасиће.

Name

Приједор

30.08.2022 18:10

Јавор, Вурсаћ, Кабић и Врховац пали и не сналазе се управа је чудна ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.08.2022 18:12

Па добро мој Мирко то сви знамо и то је опште познато а оно што још увек не знамо је то да ли ико на овоме свету беломе може урадити било шта па да се то коначно једном откоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.08.2022 18:24

То је исто као кад је човјек шамарао другог, а колега викао ајде још једном. И онда сиротан замоли колегу. Немој ме више бранити молим те. Ето молимо власт да нам више не помаже тако. Отиђите у октобру да спасимо народ и РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

30.08.2022 18:39

Какви Муслимани, срби, хрвати, то су лопови,криминалци и убице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

30.08.2022 19:14

Па кад је хрватаки играч, зар ми немамо воде у бих па морамо увозити Јану воду напуњену негдје из потока у хрватској, то је само један примјер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.08.2022 20:01

Убрзо 10.02.22.ће проћи и тај лоповлук и фашизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коче

30.08.2022 20:26

Коче акцизе а ставили још нове пакне пред изборе па ти види. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

То нам треба

30.08.2022 20:45

Биједници и тирани. Зељни смо народне власти и политицара који раде за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

30.08.2022 21:53

Треба да тој инспекцији трзисној, коју народ плаца-објасните да је понекад у опису њиховог посла да, умјесто у кафану-задју у маркете. Разумијем да је скоцила цијена увозних производа-али домацих, то је брука и срамота. До сад сам куповала само домаце а од данас само стране производе. Разлика је мизерна. Али казна домацинима је сатисфакција због безобразлука. А да ли је проблем у производјацима или добављацима-то би требало инспекција да контролисе.

ОДГОВОРИТЕ