SNSD koči ukidanje akciza na gorivo i PDV-a na životne namirnice

Poslanici Predstavničkog doma prihvatili su Izvještaj Zajedničke komisije o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o PDV-u, te su tako prihvatili i ranije uložen amandman SNSD-a o vremenskom ograničenju primjene ove mjere do kraja godine. Opozicioni poslanici tvrde da je taj amandman i bio zamka SNSD-a, odnosno način da ne dođe do ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice. Takođe, tvrde i da SNSD koči i ukidanje akciza na gorivo...

Republika Srpska 30.08.2022 | 20:00
SNSD koči ukidanje akciza na gorivo i PDV-a na životne namirnice

Na Izvještaj nije bilo moguće uputiti amandmane, pa nije bilo moguće ni ukinuti vremensko ograničenje primjene nulte stope PDV-a.

Jedino saznanje nakon današnjeg usaglašavanja teksta zakona o diferenciranoj stopi PDV je to što građani sada znaju sa kim imaju posla, ocijenio je danas predsjednik SDS Mirko Šarović. 

On je nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjavio da je zakon nesprovodiv do kraja godine do kad bi inače trebao da važi, te da je vladajuća koalicija odgađala da ga ranije donese kako bi ga obesmislila, jer ne želi da se odrekne novca u korist građana.

„Imali smo ovu inicijativu o ukidanju PDV na osnovne životne namirnice prije pet mjeseci i oni su nas zavlačili pet mjeseci da ne dođemo do rješenja. I onda odrede da će ova odluka važiti do kraja godine. Pa taj sistem se ne može uspostaviti do tada, što znači da nećemo imati nikakvo sniženje cijena, zakon će isteći prije nego što se sprovede. Danas su nas zamajavali na sve načine, samo da bi se sakrila istina, a to je da se njima ne odriče tog novca, ne misle o građanima – izjavio je Šarović.

Šarović je napomenuo da nijedna zemlja u svijetu nije ukidala akcize na mjesec dana niti uvodila ovakvo kratkoročno primjenjivanje zakona kojim se ukida PDV na osnovne životne namirnice.

Napomenuo je i da će SDS pokušati djelovati amandmanski, ali da sumnja u njegove domete zbog postojećih procedura. 

„Mi smo dovedeni u nemoguću situaciju. Ukoliko želimo nešto da promijenimo, imamo novu proceduru i nove rokove, i onda je nemoguće da se nešto uradi. Njihov amandman je pripremljen tako da bi se izrugivali svima nama. Ova struktura u vlasti čini da onemogući smanjenje PDV na duže staze, pogotovo ono što smo mi predložili da diferencirana stopa bude trajna kategorija. Neiskreni su, ne žele rješenja koja interesuju građane, imaju svoju politiku, obećavaju kule i gradove, a u suštini se radi o nesposobnoj izvršnoj vlastima na svim nivoima. Pogotovo se to odnosi na Savjet ministara, jer nema te ocjene kojom bi se mogao izreći domet ovog sastava Savjeta ministara“ – rekao je Šarović. 

On se osvrnuo i na broja obećanja koja aktuelna vlast u Republici Srpskoj predstavlja u poslednje vrijeme, povezujući to sa predizbornom kampanjom i tvrdnjom da je vjerodostojnost onih koji daju takva obećanja mala. 

„Nema nikakvog razloga da vjerujemo vlasti za sva obećanja koja daju ovih dana, od autoputeva, gasovoda, bolnica... Naprosto su spavali zadnjih 16 godina, nisu uradili ništa, i sad treba da im vjerujemo na riječ da će investirati između 3 i 4 milijarde dolara, koliko smo sabrali da su podijelili obećanja u zadnjih 15 dana.

To su priče za lakovjerne, jer šta drugo reći za tolika obećanja na par sedmica do početka izborne kampanje, i to od nekog ko je toliko puta izvarao građane do sada. Ne vidim razlog zašto bi vjeroval tako megalomanskim obećanjima koje daju oni koji su se do sada pokazali nesposobnim. Ne treba niko da kaže, možde će biti investicija, para, razvoja... Neće biti ništa sa njima, imaćemo sve isto kao i do sada, a to je kriza i ništa drugo“ – zaključio je Šarović.   

O izvještaju bi se sada trebao izjasniti i Dom naroda, ali nije poznato kada će održati iduću sjednicu i da li će uopšte prije izbora.

Iz SNSD-a ponovo naglašavaju da ima vremena i da nisu odustali od diferencirane stope PDV-a.

Pored Izvještaja o tekstu Zakona o PDV-u, poslanici su usvojili i inicijativu kojom Predstavnički dom zadužuje Savjet ministara BiH da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa prilikom uvoza eurodizela, pojedinih vrsta benzina i lož-ulja. 

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ma

30.08.2022 18:08

Kad će taj 3 oktobar da mi svane umjesto "sviće".

ODGOVORITE
Name

Guest

30.08.2022 19:38

Ma u pravu ste ne zna se koji je gori od ove trojice. Oni se nakrali,a gradjani gladuju u cijeloj BiH.

Name

Ustaj

30.08.2022 20:32

Mala zora sviće, Nahrani prasiće.

Name

Prijedor

30.08.2022 18:10

Јавор, Вурсаћ, Кабић и Врховац пали и не сналазе се управа је чудна ствар.

ODGOVORITE
Name

Tatar

30.08.2022 18:12

Pa dobro moj Mirko to svi znamo i to je opšte poznato a ono što još uvek ne znamo je to da li iko na ovome svetu belome može uraditi bilo šta pa da se to konačno jednom otkoci

ODGOVORITE
Name

Re

30.08.2022 18:24

To je isto kao kad je čovjek šamarao drugog, a kolega vikao ajde još jednom. I onda sirotan zamoli kolegu. Nemoj me više braniti molim te. Eto molimo vlast da nam više ne pomaže tako. Otiđite u oktobru da spasimo narod i RS

ODGOVORITE
Name

Normalan

30.08.2022 18:39

Kakvi Muslimani, srbi, hrvati, to su lopovi,kriminalci i ubice

ODGOVORITE
Name

T39842288

30.08.2022 19:14

Pa kad je hrvataki igrač, zar mi nemamo vode u bih pa moramo uvoziti Janu vodu napunjenu negdje iz potoka u hrvatskoj, to je samo jedan primjer

ODGOVORITE
Name

Boki

30.08.2022 20:01

Ubrzo 10.02.22.će proći i taj lopovluk i fašizam.

ODGOVORITE
Name

Koče

30.08.2022 20:26

Koče akcize a stavili još nove pakne pred izbore pa ti vidi. ?

ODGOVORITE
Name

To nam treba

30.08.2022 20:45

Bijednici i tirani. Zeljni smo narodne vlasti i politicara koji rade za narod.

ODGOVORITE
Name

V

30.08.2022 21:53

Treba da toj inspekciji trzisnoj, koju narod placa-objasnite da je ponekad u opisu njihovog posla da, umjesto u kafanu-zadju u markete. Razumijem da je skocila cijena uvoznih proizvoda-ali domacih, to je bruka i sramota. Do sad sam kupovala samo domace a od danas samo strane proizvode. Razlika je mizerna. Ali kazna domacinima je satisfakcija zbog bezobrazluka. A da li je problem u proizvodjacima ili dobavljacima-to bi trebalo inspekcija da kontrolise.

ODGOVORITE