Парастос страдалим Србима Потпећа, Смолуће и Тиње

Навршило се 30 година од ослобађања 7.000 Срба Потпећа, Смолуће и Тиње код Тузле, који су извучени из окружења херојским подухватом Војске Републике Српске, уз садејство са јединицама МУП-а Српске и борцима из ових мјеста.

Република Српска 30.08.2022 | 15:15
Парастос страдалим Србима Потпећа, Смолуће и Тиње

Тим поводом на Градском гробљу Пучиле служен је парастос за 150 Срба из ових мјеста страдалих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату од којих је више од 70 погинуло у окружењу у Смолући.

Слике страдања током тромјесечне опсаде не блиједе ни након три деценије, каже смолућанин Брано Никић, додајући, да данас живи у Брчком, али завичај не заборавља, као ни љуте ране на срцу.

“Мртве који су гинули, нисмо сахрањивали по нашим обичајима, него само по ноћи. Први пут смо служили парастос свим погинулима тек 1996 године у Брчком. Тих мјесеци у Смолући је био пакао, који не би пожелио никоме, поготово не генерацијама које долазе послије нас”, прича Брано Никић, родом из Смолуће.

Заједно са цивилима кроз нељудске услове живота прошли су и војници, бранећи српску нејач, често су били принуђени да гледају како смрт одводи једно по једно.

“Користили смо рибљи најлон за крпљење рана, нисмо имали никакву анестезију. Малом Саши одсијели смо ногу и преживио је. Стеви смо  извадили гелер из стомака, на жалост није преживио. Такође, једној жени је пред кућом граната разнијела и руке и ноге, она и даље жива, а ми не знамо шта учинути у том моменту”, рекао је мајор Владо Тодоровић, командат операције “Смолућа”.

Ослобађање Тиње, Смолуће и Потпећа за српске гардисте била је херојска битка. Храбро су се супроставили непријатељу, истовремено поштујући начела хуманитарног права.

“Наша војска и полиција није починила никакав ратни злочин, мада нам покушавају преписати, али немају шта. За два дана борби пробили смо два обруча и извукли више од 7.000 људи”, тврди мајор Љубиша Лазић, командат Гарде Пантери.

На жалост, данас имамо апсурд да се на одговорност позивају они који су се бранили и били у окружењу, истичу у Борачкој организацији РС.

“Док с друге стране, они који су држали народ у окружењу и чинили ратне злочине, нико још није процесуиран, нити је ко осуђен, што је парадокс и што нам се понавља већ дужи низ година и за остале борбе које су вођене у претходном одбрамбено-отаџбинском рату”, истиче  Радан Остојић, предсједник БОРС-а .

Ова акција спасавања треба да буде главна лекција будућим генерацијама, поручио је градоначелник Бијељине.

“Неки ову операцију називају операција “Стаљинград”, јер спасити неколико хиљада људи обавезује да овакве датуме понављамо и обиљежавамо, и да не дозволимо да се икада овакви догађаји понове”, истакао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Тиња, Смолућа и Потпећ данас су празни, а њени предратни становници расијани су по цијелом свијету, само споменик на градском гробљу Пучиле нијемо памти и чува сјећање на страдале цивиле и борце који су живот дали за своју отаџбину.

(БН Фото: БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

липи

30.08.2022 14:03

У нашем рату и постоје само злочинци, јер само луд народ је могао започети оно што је било. Сви се јадни и бранили и нападали, док су политичари пљачкали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

30.08.2022 14:15

Само сте заборавили додати руске добровољце и румуне који су уцестовали..ЛП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смолуцанин

30.08.2022 18:20

Пун си пропаганде коју је просипала муслиманска страна у вријеме окрузења у Смолуци.Твоји уцитељи су тврдили да је Смолуца пуна цетника из Србије сто напросто није истина а ти идес јос даље па тврдис да су у Смолуци Руси и Румуни.Ста реци него да сте патолоски лазови.

Name

борац

30.08.2022 16:14

Парастос и то је то а презивјеле нико не гледа постали су терет за РС.

ОДГОВОРИТЕ