Parastos stradalim Srbima Potpeća, Smoluće i Tinje

Navršilo se 30 godina od oslobađanja 7.000 Srba Potpeća, Smoluće i Tinje kod Tuzle, koji su izvučeni iz okruženja herojskim poduhvatom Vojske Republike Srpske, uz sadejstvo sa jedinicama MUP-a Srpske i borcima iz ovih mjesta.

Republika Srpska 30.08.2022 | 15:15
Parastos stradalim Srbima Potpeća, Smoluće i Tinje

Tim povodom na Gradskom groblju Pučile služen je parastos za 150 Srba iz ovih mjesta stradalih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu od kojih je više od 70 poginulo u okruženju u Smolući.

Slike stradanja tokom tromjesečne opsade ne blijede ni nakon tri decenije, kaže smolućanin Brano Nikić, dodajući, da danas živi u Brčkom, ali zavičaj ne zaboravlja, kao ni ljute rane na srcu.

“Mrtve koji su ginuli, nismo sahranjivali po našim običajima, nego samo po noći. Prvi put smo služili parastos svim poginulima tek 1996 godine u Brčkom. Tih mjeseci u Smolući je bio pakao, koji ne bi poželio nikome, pogotovo ne generacijama koje dolaze poslije nas”, priča Brano Nikić, rodom iz Smoluće.

Zajedno sa civilima kroz neljudske uslove života prošli su i vojnici, braneći srpsku nejač, često su bili prinuđeni da gledaju kako smrt odvodi jedno po jedno.

“Кoristili smo riblji najlon za krpljenje rana, nismo imali nikakvu anesteziju. Malom Saši odsijeli smo nogu i preživio je. Stevi smo  izvadili geler iz stomaka, na žalost nije preživio. Takođe, jednoj ženi je pred kućom granata raznijela i ruke i noge, ona i dalje živa, a mi ne znamo šta učinuti u tom momentu”, rekao je major Vlado Todorović, komandat operacije “Smoluća”.

Oslobađanje Tinje, Smoluće i Potpeća za srpske gardiste bila je herojska bitka. Hrabro su se suprostavili neprijatelju, istovremeno poštujući načela humanitarnog prava.

“Naša vojska i policija nije počinila nikakav ratni zločin, mada nam pokušavaju prepisati, ali nemaju šta. Za dva dana borbi probili smo dva obruča i izvukli više od 7.000 ljudi”, tvrdi major Ljubiša Lazić, komandat Garde Panteri.

Na žalost, danas imamo apsurd da se na odgovornost pozivaju oni koji su se branili i bili u okruženju, ističu u Boračkoj organizaciji RS.

“Dok s druge strane, oni koji su držali narod u okruženju i činili ratne zločine, niko još nije procesuiran, niti je ko osuđen, što je paradoks i što nam se ponavlja već duži niz godina i za ostale borbe koje su vođene u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu”, ističe  Radan Ostojić, predsjednik BORS-a .

Ova akcija spasavanja treba da bude glavna lekcija budućim generacijama, poručio je gradonačelnik Bijeljine.

“Neki ovu operaciju nazivaju operacija “Staljingrad”, jer spasiti nekoliko hiljada ljudi obavezuje da ovakve datume ponavljamo i obilježavamo, i da ne dozvolimo da se ikada ovakvi događaji ponove”, istakao je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Tinja, Smoluća i Potpeć danas su prazni, a njeni predratni stanovnici rasijani su po cijelom svijetu, samo spomenik na gradskom groblju Pučile nijemo pamti i čuva sjećanje na stradale civile i borce koji su život dali za svoju otadžbinu.

(BN Foto: BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

lipi

30.08.2022 14:03

U našem ratu i postoje samo zločinci, jer samo lud narod je mogao započeti ono što je bilo. Svi se jadni i branili i napadali, dok su političari pljačkali.

ODGOVORITE
Name

neko

30.08.2022 14:15

Samo ste zaboravili dodati ruske dobrovoljce i rumune koji su ucestovali..LP

ODGOVORITE
Name

Smolucanin

30.08.2022 18:20

Pun si propagande koju je prosipala muslimanska strana u vrijeme okruzenja u Smoluci.Tvoji ucitelji su tvrdili da je Smoluca puna cetnika iz Srbije sto naprosto nije istina a ti ides jos dalje pa tvrdis da su u Smoluci Rusi i Rumuni.Sta reci nego da ste patoloski lazovi.

Name

borac

30.08.2022 16:14

Parastos i to je to a prezivjele niko ne gleda postali su teret za RS.

ODGOVORITE