Закон о акцизама је примјењив, али проблем је Закон...

Грађани у БиХ и даље су на чекању за јефтиније гориво. Дом народа Парламента Босне и Херцеговине изгласао је укидање акциза на гориво, али на мјесец дана. Приједлог закона поновно иде у Представнички дом. Потребан је усаглашен један текст закона. Свему томе треба додати да из Управе за индиректно опорезивање истичу да је ријеч о непримјењивом Закону о акцизама.

Босна и Херцеговина 30.08.2022 | 10:52
Закон о акцизама је примјењив, али проблем је Закон...

Након што је Дом народа изгласао укидање акциза на гориво из УИО су казали да је законско рјешење непроведиво.

“Када смо рекли да је законско рјешење непроведиво мислило се на закон о ПДВ-у. Закон о акцизама је могуће брзо провести оног момента када буде усвојен у истом тексту и одобрен у оба Дома народа. То је посао који не захтјева превише времена и активности и то можемо провести у року 20 дана и да га имамо у примјени, а то је укидање акциза на нафту и нафтне деривате. То би довело до смањења цијена”, казао је КРатко Ковачевић, начелник одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање.

Објаснио је и зашто је компликована измјена Закона о ПДВ-у.

“Није могуће да се тај закон проведе у року осам дана. Ако се иде у диференцирану стопу ПДВ-а ту је потребно више урадити и измјенити правилник. Који су производу са нижом ПДВ стопом, дефинисано све у правилнику, нова ПДВ пријава са новим изгледом са више стопа. Све се то мора урадити и мијењати софтверско рјешење.

Сви порески обвезници на које би утицало, морали би мијењати своје софтвере који прате књиговодствене евиденције и то је јако захтјевни процес и треба један дужи временски период да се примјени”, додао је Ковачевић.

Кажу да су добили допис од Парламентарне скупштине БиХ да дају своје мишљење о акцизама и ПДВ-у.

“Направили само акт и образложили шта је потребно да се уради за диференцирану стопу ПДВ-у и казали да се то не може урадити одмах и мишљење о акцизама и измјенама и да је то пуно лакше урадити. Казали смо зашто сматрамо да се не улази пред изборе у измјену једног законског рјешења оДПВ-у.

Ту има пуно неразумијевања што многи причају о ПДВ-у а то се једино може урадити само уз анализу и велику припрему. Питање је да ли ће градђани смањивањем ПДВ имати и мање цијене производа,” казао је Ковачевић.

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВЛАХ

30.08.2022 10:42

Ево управо поскупио бензин. Мајку вам ј...... гласао сам прошли пут за вас црвена секто, сада више нећу. Јефтинији је бензин у Минхену него у Бањој Луци. Мајкицка докле висе, бабо иди цувај унуцад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бој

30.08.2022 14:20

Одлицно и немојте га мијењати прије избора, укопајте се до краја владајуца бандо код сва три народа и пакујте кофере, ово је висња на слагу на торти васег лоповлука и пљацке сопственог народа. Ста вас брига за горивом кад га никад за своје паре нисте ни насули него за насе, битанге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пссст

30.08.2022 14:27

Мали цовјек а велики криминалац Мро Ђакула који нема никаква законскпг упориста да буде директор УИО је главни кривац и стално оспорава укидање акциза по налогу"легитимног".Када би се покренуле поднесене пријаве против великог љубавника давних дана он је требао бити у затвору.Кад је бивси директор добио девет година овај негални директор би требао добити око 40 година ста је све и колико накрао.

ОДГОВОРИТЕ